Blog

SZEPTEMBERI KERTI MUNKÁK - ÍGY (SZ)ÉPÍTSÜK ŐSSZEL A KERTÜNKET!

MGÉ
MGÉ
2017.09.16 14:43
SZEPTEMBERI KERTI MUNKÁK - ÍGY (SZ)ÉPÍTSÜK ŐSSZEL A KERTÜNKET!

A csillagászati ősszel egyidőben az időjárásban is beköszöntött az ősz: hűvösek a reggelek, hidegek az éjszakák és a hőmérséklet még napos időben is csak ritkán kúszik 23-24 °C fölé.

Ez az időjárás igazán kedvező a kerti munkákhoz, hiszen nem kell napszúrástól tartanunk, ráadásul a növények is sokszorosan meghálálják, ha késő ősszel foglalkozunk velük, felkészítjük őket a téli időszakra.

A föld táplálása tél előtt

 

Ez az időszak ideális a trágyázásra, és a talaj ilyen jellegű táplálásáról soha nem szabad megfeledkeznünk. Ma már kaphatóak direkt az őszi időszakban használható, a gyep táplálására alkalmas trágyák. Ezek alkalmazása azért kiemelten fontos, mert ellenkező esetben bármilyen keményen dolgozunk is kertünk megépítésén, ha a talajban rejlő tápanyagforrások kimerülnek. Az üresen maradó ültetőágyásokat ilyenkor érdemes felásni és a trágyát beleforgatni a téli pihentetés előtt, hiszen így tavaszra gyönyörű, virágzó kertünk lehet.

A fű ápolása

A késő őszi időszak összességében minden szempontból ideális a füvesítésre, de erre egy későbbi cikkünkben részletesen is kitérünk. Ha azonban már füvesített kertet gondozunk, nagyon fontos, hogy a fűnyírást az ősz első jelei dacára is rendszeresen el kell végezni. Ha trágyázzuk a kertet, akkor szeptember elején még ezt még egyszer, az idei évben utoljára megtehetjük. Emellett ügyeljünk a folyamatos vízellátásra is, azonban mindig a csapadék függvényében öntözzünk!

Kertrendezés, tőosztás

Az évelők virágok tőosztását is ebben az időszakban érdemes elvégezni, természetesen ez alól kivételt képeznek az olyan késő ősszel nyíló fajok, mint a krizantém vagy az őszirózsa. Tőosztás során első lépésként a növény föld feletti részét közvetlenül a talaj szintjénél vágjuk el. Ezt követően a gyökereket körülbelül a felükre vágjuk vissza, azonban arra ügyeljünk, hogy osztás után a tövek ne legyenek túl kicsik, különben tavasszal igen gyengén virágoznak majd. Az ültetőgödörnek olyan mélynek kell lennie, hogy a gyökerek függőlegesen kényelmesen beleférjenek. Az ültetést követően a talajt nyomkodjuk le a növény körül, öntözzük és takarjuk. Ezzel egyidőben az évelő ágyásokból távolítsuk el a hézagpótlási céllal ültetett növényeket, illetve magukról az évelőkről is az elhervadt virágokat, elhalt részeket.

Szeptember a liliomok hónapja

A legtöbb liliomfaj ültetésére és átültetésére ez a hónap a legideálisabb. A liliomok helyének megválasztásánál ügyeljünk arra, hogy ezek a virágok a napos, meleg, és jó vízelvezetésű, azaz lazább talajokat kedvelik. Ha kertünkben a talaj mindenhol kötött, esetleg agyagos, akkor sem kell lemondanunk ezekről a szépséges virágokról, csupán az ültetési folyamat során biztosítani kell számukra a megfelelő létfeltételeket.

Amennyiben kötött talajba ültetünk liliomfajokat, az ültetőgödör aljába terítsünk egy réteg kavicsot, majd ezt fedjük laza homokkal és az így kialakított ágyon helyezzük el a hagymákat. Ügyeljünk arra is, hogy a hagyma fölé laza szerkezetű, mégis tápanyagban gazdag talaj kerüljön, az ültetés végeztével pedig takarjuk a földet érett komposzttal.

Egy kert igazi arca

A tökéletes kert kialakítása érdekében már az első lépéseknél ügyelni kell a helykiosztásra! Ne ültessünk be minden területet örökzöldekkel, hagyjunk helyet az évelő és egynyári növényeknek. Tudatos tervezéssel és következetes munkával is eltelhet akár 2-3 szezon is, mire kertünk igazi arca megmutatkozik, azonban megéri a türelmet és az áldozatos munkát, amikor kertünk teljes szépségében megmutatkozik.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony