Dísznövények

ÖRÖKZÖLD SÖVÉNY KÖZÖNSÉGES LUCFENYŐBŐL

MGÉ
MGÉ
2015.12.18 12:51
ÖRÖKZÖLD SÖVÉNY KÖZÖNSÉGES LUCFENYŐBŐL

 Legyél trendteremtő: ültessen örökzöld  sövényt lucfenyőből!

/Picea abies/ a  fenyősövény alapanyaga.

Közkedvelt karácsonyfának, de egyedi  örökzöld sövényt is kialakíthatunk belőle. Szeretném megmutatni ennek a fenyőnek azt a különleges oldalát, amit nagyon kevesen ismernek.

Magyarországon a legjelentősebb őshonos fenyőféle a lucfenyő, mivel a nagyon csapadékos időjárást nem szereti – erre majd az öntözésnél is kitérek. Nálunk  Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő fenyőféle szépen és egészségesen fejlődik még a homokháti környezetben is, ezért szeretném ajánlani egy olyan  telepítési területen, ami kevésbé közismert.

Sok helyütt olvasni arról, hogy homokos talajra nem ajánlott a fenyősövény kialakítása. Erre szeretnék rácáfolni, mert a szomszéd utcában, itt a homokhátságon egy egészséges fenyőkerítéssel találkozhatunk, ami a szorgos kezek munkáját reklámozza.

Ha mégis úgy döntünk, hogy örökzöld  sövényt szeretnénk kialakítani szűk környezetünkben, akkor elég kevés növényből tudunk választani: legismertebb sövényfajta növény a tuja vagy a leylandiciprus, babérmegy, koralberkenye, tűztövis, de egy bátor választással lehet másképpen is csinálni. Aki különlegesre vágyik, az lucfenyőből alakítson ki magának sövényt. Mellette szól még, hogy egyáltalán nem igényel különleges bánásmódot, illetve városban lakók számára tökéletes zajelnyelő!

Ha eldöntöttük, hogy belevágunk ebbe a merész vállalkozásba, akkor érdemes legalább 60-70 centiméter magas példányokat venni.Az ültetési távolság 80 cm legyen közöttük.

Van ennél sokkal olcsóbb megoldás is, ha fenyődugványokat vásárolunk, ezeket 40 cm-re kell kötésbe ültetni, méterenként 10 db-ot. Ennek az a hátránya, hogy három évvel később lesz nagy sövényünk. Akinek nem olyan sürgős és türelmes, akkor nyolc év alatt felnevelhet egy csodaszép örökzöld fenyősövényt.

Mint minden örökzöldet, a lucfenyőt is rendszeresen tápanyagozni kell, így lesznek szép egészséges új hajtásai. 

Ültetés előtt kezdjünk egy kiadós talaj tápanyagfeltöltésel majd öntözzük meg a dísznövényünket örökzöldekre való Rutin tápanyagkoktéllal. 

Ültetéstől a fa megerősödéséig gyakrabban kell locsolni, de miután felnő, már nem igényel olyan sok vizet, inkább mély gyökeret ereszt és önállóan kezd el élni. Egy év múlva el lehet kezdeni a metszését. Két évig csak oldalról kell sövényvágóval nyírni, a harmadik évben pedig ki kell vágni a csúcshajtást. Az ötödik évre egy szép sövényt tudunk kinevelni az ültetvényből.

Amire figyeljünk: nem szabad fagyban és kánikulában metszeni, intézzük ezt tavasszal és ősszel, igyekezzünk felkészíteni növényünket a szélsőséges időjárási viszonyokra. Rendszeres gondozását kis selymes hajtásokkal, bársonyos tapintású bolyhocskákkal hálálja meg.

Érdemes megjegyezni, hogy ha nagyobb növényt akarunk venni, akkor ragaszkodjunk a földlabdás vagy konténeres változathoz, mivel így marad vele az a gombafaj (endomikorhizza és ektomikorhizza) , ami szimbiózisban él vele. Ha egy fejlettebb növénynél eltávolítjuk a földet, eme jóakaróit is eltávolítjuk és így megalapozzuk a fenyő pusztulását. Emiatt nem tanácsos  nagy fenyőpéldányokat átültetni.

Kártevők  és betegségek ritkán károsíthatják ,de érdemes odafigyelni  levél és gubacstetvek jelenlétére.A kedvezőtlen (száraz) környezetbe ültetett lucfenyőkön nagyobb eséllyel telepednek meg a gubacstetvek. A jelenlétük a testüket borító hófehér viaszváladék alapján könnyen felismerhető.A gubacsok eltávolításával  a fertőzés körforgása megszüntehető.

Legyen egészséges, szép örökzöld sövényed 
Molnár Gábor Éva , a füvesasszony