Blog

NYÁRI GYEPTRÁGYA KISZÓRÁSÁNAK IDEJE

MGÉ
MGÉ
2019.06.14 12:42
NYÁRI GYEPTRÁGYA KISZÓRÁSÁNAK IDEJE

Mint ahogyan láthatod, szinte egyik napról a másikra nyár lett  (2019.júni 10.)
30-32 fokos hőség köszöntött ránk. Ahogyan téged, úgy a kerted is megviseli ez a hirtelen időjárás változás. Pláne, ha nincs is túl jó kondícióban.

A sok csapadéknak köszönhetően azokban a kertekben, ahol még csak most tavasszal kezdődött el a szerves DCM alapú tápanyagozás, biztosan sápadtan, nagyon éhesen várja fű az újabb gyeptrágyázástmert a talajban alig van humusz, ami természetes élelemként szolgálna a gyepnek, és a kerti növényeknek.

(Persze, ha már évek óta szerves tápanyagokat használsz, akkor a sok tavaszi eső ellenére is szép most a gyeped. Azaz, akkor ennek az állapotnak a megőrzése a feladatod.)

Ha kitartó leszel a szerves DCM típusú szerves tápanyagozásban, akkor nagy valószínűséggel, jövőre ilyenkor már kondicionált erőforrása lesz a talaj a gyepnek. Nem lesz szembetűnő állapotromlása, vagy színváltozása a fűnek, csak a növekedési ütem lassulásából látod majd, hogy elérkezett a nyári gyeptápanyagozás ideje.

Miért kell nyáron is tápanyagozni?

Amint látod, fele sem tréfa annak, hogy egy klímaváltozási ciklusban vagyunk éppen. Egyre több és szélsőségesebb időjárási anomáliát tapasztalunk meg (pl. tornádókat Magyarországon… a kontinens szívében, az Alpok és a Kárpátok védő ölelésében!) A hőhullámokról és a késő tavaszi havazásokról szót sem ejtve…

Ezért kiadós kondícióval kell felkészíteni a kertet az előttünk álló forróságra, vagy oda az egész tavaszi munkánk, és az egész gyep kiég, vagy a gomba áldozata lesz (a helytelen öntözési gyakorlatnak köszönhetően).

Hogyan kell felkészíteni a nyári kihívásokra a kerted?

Legyél bőkezű a gyeppel, ami a tápanyagokat illeti. Egy éhes ember se tud egész nap a tűző napon ácsorogni, a gyeptől se várhatod el, hogy ellenálló legyen kimerült életműködéssel.

Kondicionáld a talajt és ne kényeztesd el minden napi öntözéssel a gyökérrendszert, mert felszoknak a zsenge gyökérszőrök a felszínhez és a hőségben nem lesznek képesek ellátni kellően a levélállományt. Csak a legnagyobb kánikulában (35°C felett ajánlott naponta locsolni, alatta érdemes inkább 2-3 naponta több vízzel öntözni, de ez kertje válogatja).

Hogyan tápanyagozz?

  1. ha beteg a gyep nálad, akkor a gyógyításé a főszerep a nyári felkészítésnél:

Használj DCM Antagon talajjavítótEsstence Origó permetezéstés nyári felkészítő tápanyagot, a DCM Mix2-t  gyeptrágyát (kicsi kertekbe helyette a 10 kg –os kiszerelés is elégséges)

  1. ha évek óta DCM szerves alapú tápanyagozást csinálsz rendszeresen, és a talajkondicionálást sem hagytad ki, bizonyára minden rendben van a gyeppel és csak a szokásos nyári felkészítést kell elvégezned:
    1. kicsi kertbe DCM stresszkezelő nyári és őszi felkészítésre (10 kg),
    2. közepes (300-350 m2-es) kertbe a DCM Mix2 -t javaslom,
    3. nagyobb kertbe (400 m2)  ha szereted vágni a füvet, akkor szórj ki DCM VitalGreent és permetezd meg Esstence OrigóvalProhuminnal minden nyári hónapban.
    4. Amennyiben az elvárásod az, hogy   kismennyiségű nyesedék keletkezzen fűnyírás  során ,mert a sok nyesedékkel nem tudsz mit kezdeni ebben a nyári melegben, sokat vagy távol az otthontól és jó lenne, ha fű megvárna   mire hazaérsz, akkor maradj a DCM Mix2-nél  a nagyobb kertek  esetében is.

Ha így tápanyagozol egészen biztosan jó kondícióval ellenáll majd a nyár minden megpróbáltatásának a kerted, és egész szezonban élvezheted a szép zöld pázsit látványát.

Bizonyára emlékszel még, hogy nemrég írtam az új termékcsaládunk első tagjáról, az Esstence Bug Stopról. Mivel ez egy új termék, és még csak saját teszteredményeink vannak a működéséről, kértem, hogy küldjétek el észrevételeiket, tapasztalataikat az újdonságok működéséről. Török Zsolt is így tett. Ide kattintva elolvashatod, hogy a saját kertjében mit tapasztalt bogár fronton az Esstence Bug Stop alkalmazása után!

Egészséges, szép zöld gyepet kíván
Molnár Gábor Éva , a füvesaszony