Blog

NE MULASSZUK EL ŐSSZEL! – BOKROK CSERJÉK, NÖVÉNYEK VISSZAVÁGÁSA

MGÉ
MGÉ
2017.02.12 11:23
NE MULASSZUK EL ŐSSZEL! – BOKROK CSERJÉK, NÖVÉNYEK VISSZAVÁGÁSA

Így ősszel még rengeteg teendőnk akad a kertünkben, melyek egyik fő feladata, hogy felkészítsük a növényeinket a hamarosan beköszöntő téli hideg időjárásra és annak minden lehetséges viszontagságára. Ugyanis ha elmulasztjuk megtenni a szükséges lépéseket, akkor komoly károkat is szenvedhetnek a féltve őrzött növényeink.

Ilyen fontos tennivalónk egyes bokrok, cserjék és növények visszavágása is, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy pontosan mely növények is igénylik az őszi metszést.

Ezek közé tartoznak az évelő bokrok és cserjék, melyek ha sárgulásnak indulnak és az ágaik is lehajlanak, akkor elérkezett az ideje, hogy visszavágjuk őket. Az, hogy pontosan mennyit is kell belőlük visszavágni, az adott fajtától függ, de általánosságban annyi azért elmondható, hogy körülbelül a méretük felére érdemes őket vágni.

A különféle kertünkben található fáinkról is szükséges eltávolítani a már elhalt vagy beteg részeket, mint például a barna korhadásos ágakat. Szintén jól tesszük, hogy ha megszüntetjük az egymáshoz dörzsölődő ágak létét, hogy semmiképpen se okozhassanak egymásnak kéregsérülést. Mindemellett pedig célszerű eltávolítanunk minden kinyílt bimbót , valamint a lágy hajtásokat és a fejletlen rügyeket is.

Legyen a sövény télen is szép

sövényeket is ősszel szükséges utoljára visszavágni, hogy ezzel elejét vegyük a korhadásnak, amit a nedvesség felhalmozódása okozna. Itt fontos arra ügyelnünk, hogy a metszés során ne keletkezzenek zugok a növényzeten, mivel a tél folyamán ezek nem fognak benőni, így pedig igen hiányos képet mutatna a sövényünk. Szintén szükséges, hogy a lehullott leveleket is eltávolítsuk a sövény felszínéről, hiszen máskülönben az ott maradt levelek miatt nem jutna elég napfényhez és oxigénhez, ami okán ugyancsak korhadási folyamatok indulnának be.

Csak óvatosan!

Az őszi visszavágások alkalmával mindenképpen legyünk mérsékeltek, ugyanis ha túlságosan nagymértékben vágjuk vissza a növényzetet, akkor a téli fagyok kárt tehetnek a metszett részekben, és így akár még az ágak is visszafagyhatnak. Tehát semmiképpen se a tavaszi szintű metszést alkalmazzunk, hanem inkább csak kisebb módosításokat végezzünk, és csak azokat a részeket távolítsuk el, amiket okvetlenül szükséges.

Most pedig lássunk néhány növényfajtát, hogy esetükben pontosan mire is célszerű figyelnünk a visszavágás alkalmával!

Hogy jövőre is legyen termés

ribizlibokrot ritkítsuk meg és távolítsuk el a 3 évnél öregebb, vastag, sötét ágakat róla. Olyan szintre vágjuk vissza a hajtásokat, ahol szeretnénk a szétágazást, és csak a legerősebb, talajról induló hajtásokat hagyjuk érintetlenül.

A szeder letermett vesszőit egészen a növény alapjáig kell levágnunk. Ugyanígy el kell távolítanunk róla a beteg hajtásokat is. Ezek után pedig tegyük rendbe az idei sarjakat rajta. Így ennek a visszavágásnak és felkötözésnek köszönhetően jövő tavasszal az egészséges, friss hajtások már a legelső, gyengécske napsugarakat is a saját hasznukra tudják fordítani, s ez a termés minőségén is meglátszik majd.

tápanyagozás is fontos ősszel

A rózsákat is bátran visszavághatjuk ősszel, legyen akár futó vagy bokros rózsáról szó. Körülbelül a növény utolsó harmadát vághatjuk le róla. A vadrózsán egyébként most nyugodtan rajtahagyhatjuk a csipkebogyót, mivel ezt ráérünk tavasszal megnyírni, amikor majd úgyis finoman meg kell metszeni őket újra.

nyári orgonát ősszel csak óvatosan szabad visszavágni, tehát maximum a harmadával vágjuk rövidebbre az ágait, mert ellenkező esetben könnyen súlyos fagykárosodás is érheti a tél folyamán.

Érdemes még azzal is tisztában lennünk, hogy a diófa szárazzá vált vagy fölösleges ágait csak és kizárólag most ősszel lehet lefűrészelni vagy levágni, ugyanis máskor(tavasszal) a rendkívül magas gyökérnyomása miatt hatalmas mennyiségben veszítené el a nedvét a keletkező seben keresztül. Így ha szükségét látjuk, akkor még most ősszel végezzük el az oda nem illő vagy elszáradt ágak eltávolítását.

A munka sokkal könyebb profi eszközökkel

Vásárolja meg itt kedvenc metszőollóját!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony