Kertépítés

MŰSZAKI MEGOLDÁSOK A FÜVESÍTÉSBEN

MGÉ
MGÉ
2015.12.10 18:13
MŰSZAKI MEGOLDÁSOK A FÜVESÍTÉSBEN

1. Dezorion megoldások a talajerózió hatása ellen

2. Erózióvédelem kókuszrosttal

1. Dezorion megoldások a talajerózió hatása ellen. A földmedrű vízelvetető árkok nem tartják meg alakjukat mindaddig, míg a gyepállomány gyökérzetével át nem szövi a mélyebb talajréteget is, sőt nagy vízsodrás esetén még a kimosódás veszélye is fennáll. Erre megoldás az árkok és partoldalak geomembránnal való bélelése, melyek nagyszerűen megakadályozzák a víz által okozott talajmosást. A geomembrán egy kétrétegű geotextilia, melyben vízzáró fólia található. Ezt a talajra terítve először homokos kaviccsal, majd 20 cm vastagságú termőfölddel fedjük, melybe a fűmagvetés történik. Ezzel az egyszerű megoldással a föld a helyére rögzül, és nem mossa szét a nagymennyiségű csapadék az altalajt.

2. Erózióvédelem kókuszrosttal

Mint egy paplant, úgy használják meredek lejtők védelmére a töltésgyékényt, amely védelmet nyújt a talajnak az esetleges erős vízfolyás ellen. A jutahálóval megerősített kókuszrostból készült talajterítés azonnali védelmet ad a defláció és az erózió ellen.

A kókuszrostos takarás kiváló vízmegtartó képességgel bír, nem engedi könnyen kiszáradni a területet, és ideális, nedves klímát biztosít a fű megerősödéséhez. Biológiai lebomlása több év, így elegendő idő áll rendelkezésre, hogy a növényanyag megkötődjön.