Blog

MIÉRT SZERETTEM MEG A SZÁRAZSÁGTŰRŐ FŰMAGOT?

MGÉ
MGÉ
2019.01.03 09:55
MIÉRT SZERETTEM MEG A SZÁRAZSÁGTŰRŐ FŰMAGOT?

Miért szerettem meg a szárazságtűrő fűmagot?
Mert hihetetlenül  leegyszerűsíti a kertfenntartás munkáit.

Több év tapasztalata és megfigyelése után elárulom neked, hogy mitől különleges a Johnsons szárazságtűrő fűmagkeverék.  Akkor lássuk mitől is más mint a legtöbb boltban kapható fűmagfajta.

Az első és legfontosabb a magkeverékben a nádképű csenkesz (Festuca arundinacea) ami 50-55%-ban van jelen mind a három fajtában ami Magyarországon megvásárolható (sport, park és árnyéktűrő).

Válaszd ki  kertedbe a  legmegfelelőbb fűmagot  itt  a webáruházban!

Ez a titok első ismérve, amivel ez a fűfajta a magyarországi viszonyokhoz, a hazánkban jellemző kontinentális éghajlathoz leginkább alkalmazkodó. A másik elmaradhatatlan eleme a genetika. A nádképű csenkesz genetikai hordozója a szárazságtűrő tulajdonság, magyarán mondva így van kódolva.

Nemrég ismerték fel a nemesítők, hogy az időjárás változásaira erős stressztűrő fajtákkal kell előrukkolni. Amikor elkezdték nemesíteni ezt a nagyon strapabíró és rendkívüli alkalmazkodóképességgel rendelkező fűfajtát (ami minden mezőn megtalálható), a  cél az  volt, hogy  a mély  gyökérzete mellé  habitusában szép levélzetet mutasson.

Jellemzően a pázsitnál kicsit szélesebb szálú, de nagyon szép zöld levélzetű és esztétikailag is kielégíti mind a kertészek, mind a hétköznapi emberek igényeit.

A nádképű csenkesznek több alfajtája létezik. A DLF magnemesítő cég a Johnsons fűmagkeverékben ezt használja:

-Lollium Perenne Esquire
-Festuca Rubra maxima 1
-Festuca Arundineacea Starlett
-Poa pratensis Geisha

Hogyan viselkedik a  Johnsons füvesítés?

Bár nevének hallatán azt feltételezzük, hogy a szárazságtűrő fűmag nem igényel gondozást, nagyon tévedünk, ha ezt gondoljuk. Második és egyben elengedhetetlen hozzávalója a gyönyörű gyep titkának: a gondozás. A kertgondozás alapja, hogy a gondosan ápolt kert képes csak meghálálni a törődést és ez nincs másképpen a szárazságtűrő fűmagnál sem. Ne hagyjuk, hogy a neve megtévesszen minket!

Egyik kedvelt tulajdonsága, hogy nagyon hosszan megtartja zöld színét, és ha emiatt nem  tápanyagozzuk  rendszeresen  háromhavonta, akkor visszaüt a genetikai őseire (a réteken növő széles levelű fűre) és elveszti puhazöld, keskeny levélzetét.

Vetéstől számítva 3-4 hónap kell neki, hogy felcseperedjen és hozza megbízható tulajdonságait, azaz szárazságtűrő, strapabíró rugalmasságát és az éghajlathoz való alkalmazkodását.

 Egyik kedves vásárlóm - kertépítő kolléga már 3-4 éve használja a Johnsons szárazságtűrő fűmagkeverékét az ajánlásomra. Számára bevált, ideális keverék lett. Mivel az ország nyugati részén dolgozik, ami köztudottan csapadékosabb vidék, legtöbb helyen ott nem építenek ki automata öntözőrendszereket. Ügyfelem az időjárás függvényében vet (lehetőleg megvárja a legideálisabb körülményeket) és ideiglenesen öntözi a vetett területeket. Amint a gyepállománya – a megfelelő öntözés, ápolás és tápanyagozás után – megerősödik, magára tudja hagyni. Ezt a szárazságtűrő fűmag alkalmazkodóképessége teszi lehetővé.

Véletlen tesztelés eredménye

A kötött talaj tartja a vizet, így a 2018-as csapadékos tavaszon igazából nem is kellett használni a beépített automata öntözőberendezéseket. A nyári felmelegedést követően fűnyírás után indokolt egy vízpótlás, de ennek mértéke mindig kertfüggő.

Egyik ügyfelemnél, aki újdonsült gyep tulajdonos lett (tapasztalatok híján) a heti öntözés adagját úgy hagyta, ahogyan a csapat beállította tavaly. Így a rendszer alacsony vízkapacitással locsolt majdnem egész nyáron, míg egyszer csak el nem kezdett az addig gyönyörű zöldellő gyep foltokban sárgulni. Próbaásás után gyorsan kiderült, hogy nagyon száraz a talaj.. De olyan mértékben, hogy jómagam is elképedtem miképpen volt lehetséges a fű számára ilyen sokáig hibátlanul túlélni ezt a figyelmetlenséget.

Ez mit bizonyít? Azt, hogy aszály közepette 1,5 hónapos vízhiányt bírt ki a fűmagkeverék és nem pusztult ki, „csak” a színével jelezte a vízhiányt. Tehát egy igazi ellenálló, a nyári meleg stresszt iszonyat jól kezelő fűmagról beszélünk. A történethez még hozzá tartozik, hogy amint megfelelő mennyiségű vizet kapott azonnal regenerálódott, visszaállt gyönyörű zöld színe.

Óriási genetikai tudás lapul ebben a növényben, de kell hozzá a jó talaj is, hogy ezt produkálni tudja.

Kinek ajánlom ezt a fűmagkeveréket?

Erre van egy jó történetem, ajánlom figyelmedbe!

Egyik vásárlóm igazi „gyepmániás”, mint én! Nagyon sok időt tölt kertjének gondozásával, aminek meg is van az eredménye. (Minden évszakban kapok tőle kerti képeket.) Ezt a szomszédjai is látták és elismerik a tudását, így az egyikőjük segítségét kérte kertjének füvesítésben.

Tanácsomra a hozzávalókkal együtt Johnsons szárazságtűrő fűmagkeveréket vetett a kertbe, hogy kipróbálja ezt a fűmagkeveréket. Hat hónap elteltével felhívott telefonon és kijelentette, hogy ha a saját kertjét fogja újrafüvesíteni, akkor erre a fajtára fogja kicserélni.Nevetve kérdeztem tőle, vajon miért akarja a Scotts füvet lecserélni, amikor annyit dolgozott azért, hogy a mostani pompájában ékeskedjen a kertjében, hogy a szomszédok irigy pillantásaitól dagadhasson a melle?

A válasz csak ennyi volt: - A szomszédja nem ápolgatja minduntalan a füvet, csak nyírja meg locsolja és különbb a gyep nála, mint az övé!

Egyszóval azoknak ajánlom a Johnosons nádképű csenkeszt tartalmazó keveréket, akiknek nincs idejük állandóan a gyepet pátyolgatni, akik nem akarnak sokat dolgozni a szép gyepért (mert köztudott, hogy a fű sok törődést igényel). Ezt a fajtát kevesebbet kell öntözni, kevésbé érzékeny a nyári stresszre, kifejezetten a kontinentális éghajlatra tervezték.

Ha a heti fűnyírás után egyszer, kétszer alaposan megöntözzük, akkor mindig egy ápolt kert képét fogja mutatni! A próbát kiállta! És nem utolsó sorban gyönyörű látványt kelt, jó érzés bemenni egy olyan helyre, ahol gondozott, ápolt gyepre léphetünk. És a szárazságtűrő fűmagkeverékkel már az sem okoz gondot, hogy ezt elérjük, mert lényegesen kevesebb időt kell szentelni a kertünkben található fűnek.

Aki nem akar kísérletezni, hanem a tutira szeretne menni, akkor ezt a fűmagot szívből ajánlom neki.

Válaszd ki  kertedbe a  legmegfelelőbb fűmagot  itt  a webáruházban!

Sikeres  füvesítést kíván
Molnár Gábor  Éva, a füvesasszony