Fűmag vetése, felülvetés

MIÉRT JOBB AZ ŐSZI FÜVESÍTÉS, MINT A TAVASZI?

MGÉ
MGÉ
2017.03.23 19:11
MIÉRT JOBB AZ ŐSZI FÜVESÍTÉS, MINT A TAVASZI?

Józan paraszti ésszel azt gondolná az ember, hogy a füvesítés tökéletes ideje a tavasz, amikor ébred a természet, de ez nem  mindig van így.

Személy szerint azt tapasztaltam az elmúlt években, hogy sokkal több probléma van a tavaszi vetéssel, mint az őszivel. Hiszen az ébredező, szeleburdi természet bizony nagyon is meg tudja tréfálni a hobbikertészt.

Pláne azt, aki lemarad a kora tavaszi körről, és bevállalja a nyári gyepesítést, ami bizony rengeteg törődést igényel. Nagyjából annyi munka van vele, mint egy újszülöttel. Óvni kell a hirtelen emelkedő hőmérséklettől, a kiszáradástól. A sok öntözés miatt pedig már rántja is bele a gombás fertőzésekbe a zsenge szálakat a huncut nyári nap.

 

Ezért javaslom a hozzám fordulóknak, hogy legyenek türelemmel, készítsék elő megfelelően a talajt (tereprendezés, talajjavítás, gyomirtás) és ősszel szórják el a fűmagokat. Sokkal kisebb a rizikója és jelentősen kevesebb munkával jár.

 

Az őszi füvesítés előnyei

 

Hűvösebb éjszakák

Az őszi vetésnek sokkal kedvezőbb, hogy napközben már mérsékelt a felmelegedés, az éjszaka pedig hűvös. Így kisebb a páraképződés esélye is, és nincsenek olyan mértékű hősokknak kitéve, mint tavasszal, nyáron.

 

Gyorsabb kelés

A magok szebben és gyorsabban kelnek a puha, meleg földtakaróból a frissítő levegő felé. Míg tavasszal a talaj hideg és a napfény csalogatja csak elő a csírázó magokat, addig ősszel a meleg talaj is a segítőd, lerövidítve a kelési időt.

 

Kevesebb gyom

Az őszi vetés elvitathatatlan előnye, hogy sokkal kevesebb gyommal kell megküzdened. Egyrészt azért, mert már lemegy a szezon, és az egynyári gyomok (muharfélék) a hűvös őszi időben kevésbé intenzíven növekednek és nem is maradnak sokáig életben, így nem nyomják el a frissen kelő füvet.

Másrészt, ha előre gondolkodol a talaj előkészítésnél nyáron már meg tudod csinálni a gyomirtást (vegyszeres és mechnaikai úton).

 

Tavaszi gyomirtás

A frissen kelő állományt 6 hónapig nem lehet gyomirtóval kezelni(forgalmazók ajánlása szerint), mert a gyenge fű is kipusztul hat a gyomokkal együtt. Az őszi füvesítés esetében viszont a tavaszi indulásra már kellően erős lesz az állomány, hogy erősebb szelektív gyomirtókat is bevess, mint pl. a bofix garden.

 

Az őszi füvesítés hátrányai

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az őszi vetésnek is vannak kihívásai.

 

Lombos fák

Az őszi lombhullás bizony keresztbe tudja húzni a számításokat, ezért nagyon jól kell időzíteni a füvesítést. A kelő magoknak jó néhány hétig nem lehet rálépni, ezért már augusztus utolsó hetére készen kell állnia a területnek a mag befogadására.

Versenyt kell futni az időjárással és a lehulló falevelekkel, de okos tervezéssel ez nem jelent túl nagy nehézséget.

 

Félárnyékos részek

Az árnyékos vagy részben napfényhiányos területeken a fű lassabban fejlődik. Noha a meleg föld segíti a mag kikelését, az árnyékban lemaradhat a növekedésben. Több időt kell neki adni a bokrosodásra, és naponta óvatosan leseperni a lehullott leveleket. A zsenge fűszálakat nem szabad hagyni, hogy lenyomják a falevelek.

Ezért is fontos, hogy időben el legyen vetve a fűmag, hiszen mire hullik a lomb, már bírnia kell a taposást, amivel a falevél gyűjtése jár.

 

Őszi gyomok

Sajnos a veronikafélék és a tyúkhúr ádáz ellenségei az őszi vetésnek. Ha fertőzött a talaj, azt tapasztalhatod, hogy a gyom bizony még télen is képes nőni, ellentétben a fűvel. Ha nagyon erős a fertőzés neki kell állni kézzel gyomlálni, vagy feladva az őszi füvesítést gyomirtóval kezelni a területet és tavasszal újra vetni. 

 

Összegezve

Ha mindent alaposan mérlegelek, akkor a hátrányok ellenére is az őszi füvesítést javaslom. Sokkal jobban irányíthatóak a folyamatok, ha kedvező az időjárás, és sokkal ritkábbak az öntözési hibák is.

Leggyakrabban a túlöntözés fordul elő.

 

A másik, ami az őszi füvesítéskor hiba lehet, hogy rosszul választasz tápanyagot a magok számára. Ilyenkor a növekedés serkentése helyett a gyökerek bokrosodását kell intenzívebben támogatni, ezért érdemes olyan tápanyagot választani, ami a Nitrogén mellett Káliumban is gazdag.

Így a megnyúlási időszakban is jó kondícióban tudod tartani a fűszálakat.

(pl. DCM Vivisol talajjavító +DCM Vital Green indító (10 kg), amit  egy teljesen Kálium túsulyossal kell lezárni novemberben)

 

Fontos: az őszi gyepesítésnél a túlzott Nitrogén bevitel legyengítheti az állományt (a hirtelen növekedési ugrás miatt), így az állomány fogékonyabb lesz a betegségekre.

Ezért javaslom, hogy az őszi vetést preventív módon kezeld már magvetéskor és állományban is EsstenceOrigo Sprinttel, Humin Garden Plus-Sol. A növénykondicionáló támogatja a talajban élő mikorbiomot is, ami a gyep immunitását adja, és segít a frissen kelő, növekedési fázisban levő fűnek is jó kondícióban maradni.

Ha nem előzöd meg a téli betegségeket, vegyszerrel sem fogsz tudni elleni lépni a hideg idő beköszöntével.
Télen csak prohumint  tudsz érdemben  peremetezni +5C fokon.

 

Időzíts jól, gondoskodj a frissen kelő fűmagokról és előzd meg a betegségeket!

 

Sikeres őszi vetést kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony