Szerves trágyázás

MIÉRT JOBB A SZERVES TRÁGYA, MINT A MŰTRÁGYA?

MGÉ
MGÉ
2017.01.28 17:49
MIÉRT JOBB A SZERVES TRÁGYA, MINT A MŰTRÁGYA?

A két trágyaféleség alapvetően abban különbözik egymástól, hogy a trágya szerves eredetű összetevőkből áll, míg a műtrágyák csak ásványi eredetűek.

A talajban élő hasznos mikroorganizmusok többsége ott él meg, ahol biztosítottak számukra a megfelelő életkörülmények, vagyis van számukra elegendő táplálék. Ezt a szerves trágya kitűnően képes biztosítani. A mikroorganizmus népesség képes lebontási folyamatokat végezni, aminek a végeredménye a tápanyag feltáródás. Fokozott tevékenységüknek köszönhetően magas a talajkolloid képződés, könnyebb a morzsás talajszerkezet kialakulása, és ezzel a talaj levegő-víz háztatás egyensúlyának kialakulása.

Az egyoldalú műtrágya használat azonban ezeket az élő folyamatokat nem támogatja. Nincs talajéletet serkentő hatása, csak a növényt táplálja és a talaj lassan elveszti hasznos mikroorganizmus életközösségét, majd a laza szerkezetét, aminek következtében tömörré válik a talaj. Az állandó műtrágya használat levegőtlen (anaerob) körülményeket idéz elő, rothadó folyamoknak ad helyet. A levegőtlen körülmények között megindul a talaj pH-jának változása, elsavasodása, kialakulnak gyepbetegségek, mohosodás, pangó vizek keletkeznek, illetve kalapos gombák jelennek meg.

A műtrágya sem teljesen haszontalan…

A felsoroltak alapján azt látjuk, hogy a szerves trágya egyértelműen sokkal előnyösebb hatásokkal rendelkezik, de az ásványi anyagú műtrágya előnyeiről sem szabad megfeledkezni –mert azért vannak előnyei is. Ilyen például a gyep smaragdzöld színének előhozása, amit magnézium- és vaskészítményekkel tudunk legkönnyebben elérni. Sőt, amikor a télre készítjük fel a gyepet ősszel, jól jön egy kis plusz kálium is.

A tudománynak hála, ezt a két tápanyagforrást, a szerves trágyát és a szervetlen műtrágyát össze lehet kombinálni, ahogy teszi ezt a DCM cég a Minigran granuláltban.

dcm-szerves tragya

Sajnálatos tény, hogy amit mások, máshol már több mint 10 éve használnak,
az csak most tudott nemrég Magyarországra betörni és teret hódítani – de jobb későn, mint soha!

Magunknak kell eldöntenünk, hogy akarunk-e élni a szerevs  anyag által nyújtott talajgyógyítás lehetőségével. Igaz, a gyepet nem fogyasztjuk, így talán mellékesnek tűnik, hogy mennyi mikroelemet halmoz fel magában, de ha összességében nézzük a tápanyagozás kérdését, látható, hogy nem kerülhetjük meg a talajaink pusztulásának, talajvizeink elszennyezésének megakadályozását, még a kis díszkertjeink tekintetében sem.

Döntsünk okosan, amikor szerves trágyát, vagy éppen műtrágyát választ!Nézzen szét a webárúházban!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony