Dísznövények

MEDITERRÁN KERTEK DÉZSÁS NÖVÉNYEINEK TELELTETÉSE NÁLUNK

MGÉ
MGÉ
2016.01.18 12:59
MEDITERRÁN KERTEK DÉZSÁS NÖVÉNYEINEK TELELTETÉSE NÁLUNK

A mediterrán tájak, és a hazánkban ilyen stílusban épült házak, és kertek elmaradhatatlan növényei a dézsások. 

Ezek közül talán a leander és az angyaltrombita örvend a legnagyobb népszerűségnek, de sok más növény akad, amivel ugyanezt a hangulatos stílust idézhetjük meg. Hazánk éghajlati sajátosságai miatt, ezeket a növényeket teleltetni kell. 

A korábban említett leander és angyaltrombita teleltetésére, nem térnék ki külön ebben a cikkben, mivel bőséges információ mennyiség áll rendelkezésre a szakirodalomban. Írásomban a legalább annyira pompás külsejű golgotavirág és encián, valamint a kevésbé felkapott sétányrózsa és kefevirág teleltetését szeretném összefoglalni.

golgotavirág nemcsak fenséges virágzata miatt számít különlegességnek, hanem azon remek tulajdonsága miatt is, hogy hideg és meleg körülmények között, de akár szabadban is teleltethető. Ha a hidegen történő teleltetés mellett döntünk, akkor hűvös, kb. 5-10fokos helyet keressünk a golgotavirág számára. Nyugalmi időszaka alatt, bánjunk csínján az öntözéssel, de arra azért okvetlenül figyeljünk, hogy a növény földlabdája teljesen ne száradhasson ki.

Ha kertben szeretnénk a kiültetett példányokat teleltetni, akkor már ültetésekor figyeljünk arra, hogy minél védettebb helyre kerüljenek. Az enyhébb teleket így átvészelhetik a szabadban is, ha megfelelő takarásról is gondoskodunk. A takaráshoz használhatunk száraz leveleket.

A golgotavirágot akár lakásban is teleltethetjük, ilyenkor folytatni kell a rendszeres tápanyag utánpótlást, valamint az öntözést is. Ha ügyesek vagyunk, akkor télen is gyönyörködhetünk virágaiban.

Annyit mindenképpen meg kell még említeni, hogy a tél elmúltával a golgotavirág visszavágást is igényelígy lesz igazán szép formájú, virágzó növényünk. Visszavágni kb. 20cm-ig kell, vagy pedig 6-7 rügyig.

kefevirág még nem igazán hódította meg a hazai növénytartók szívét, pedig egy igazán különleges megjelenésű növényről van szó. Ha úgy döntünk, hogy úttörők leszünk, és ezt a növényt választjuk mediterrán hangulatú kertünk ékéül, akkor számoljunk vele, hogy teleltetést igényel. Ami jó, hír, hogy nem igényel különlegesebb bánásmódot, mint más dézsás növények. Mielőtt a fagyok beállnának, vigyük védett kb. 10fok hőmérsékletű helyre, a tél folyamán pedig csökkentsük az öntözések mennyiségét is.

Az encián teleltetése nagyon hasonlít a kefevirágéhoz, valamint a legtöbb dézsás növényéhez is, annyi kiegészítéssel, hogy valamivel alacsonyabb. kb. 5fok körüli teleltetési hőmérsékletet igényel. A teleltetés helyéül védett helyet keressünk, és csak ritkán locsoljuk. Ha ezeket betartjuk, valamint tavasszal erőteljesen visszametsszük, akkor nyáron igazi virágzuhataggal áraszt el majd bennünket.

A nagyon mutatós sétányrózsa, egy kicsit kilóg a sorból, a tekintetben, hogy teleltetése pl. a leanderrel ellentétben, akár teljesen sötétben is történhet, ennek az az oka, hogy nem sínyli meg, ha tövig visszavágjuk ágait. Ha nem szeretnénk ennyire drasztikusan eljárni, akkor vágjuk vissza az ágakat egyharmadukig, ez esetben viszont verandát, vagy lépcsőházat válasszunk a teleltetés helyéül, mivel itt több fényt kap a növény.
A korábban írtak a sétányrózsára is igazak, télen csak mértékkel öntözzük, épp annyira, hogy a föld ne száradjon ki teljesen. A teleltető hely hőmérséklete, pedig 5-10fok körül legyen.


Ennek a négy különlegesen szép dísznövénynek a téli védelme semmi ördöngösséget nem igényel, hasonló a védelmük a közkedvelt leanderhez és nem is értem, hogy a kertépítés szakma miért hanyagolja, amikor annyira hangulatos a kerti megjelenésük.

 Fábián Tímea Eszter
http://www.citygreen.hu/