Blog

KOMPOSZTÁLÁS HÁZILAG, AVAGY HOGYAN HASZNOSÍTSUK ÚJRA A ZÖLD HULLADÉKOT

MGÉ
MGÉ
2017.02.17 12:59
KOMPOSZTÁLÁS HÁZILAG, AVAGY HOGYAN HASZNOSÍTSUK ÚJRA A ZÖLD HULLADÉKOT

Megérkezett az igazi ősz, s a növények lassan, de biztosan elkezdték hullatni leveleiket, a fák pedig fokozatosan megszabadulnak csodás lombjuktól. Ezt a természetes folyamatot érdemes kihasználnunk és házilag komposztot készítenünk az így keletkező zöld hulladékból, ami nagyszerűen képes az esetlegesen kimerült termőtalajt újra feltölteni a szükséges tápanyagokkal.

Hiszen az így készített komposzt az egyik legértékesebb és legtermészetesebb humuszforrás, ráadásul bárki elkészítheti, mivel tulajdonképpen  csak fillérekbe kerül, csupán egy kis időt kell rászánnunk.

Hogyan készül a komposzt?

Tökéletes alapanyag hozzá a lehulló lomb, a különféle zöldségek levelei, az évelő virágok szára, az olajos magvak, a kávé és tea, a lenyírt fű, a különféle gallyak, a tojáshéj vagy akár a kertből kikerülő faforgács is. Emellett a papírhulladékot és még sok egyéb szerves anyagot is felhasználhatunk a komposzt készítése során, de semmiképpen se tegyünk bele például műanyag hulladékot, fémet, üveget, állati tetemeket és egyéb le nem bomló, szervetlen anyagokat. Szintén jobban tesszük, hogy ha kihagyjuk a házi komposztunkból a diófa és a vadgesztenyefa lombozatát, mivel ezekben olyan vegyületek vannak, amik akadályozzák a komposztálási folyamatot.

A következő felmerülő kérdés, hogy miből is készítsük magát a komposztáló edényt. Összeállíthatjuk deszkákból, de akár kövekből, vagy téglákból is megépíthetjük, mivel a lényeg az, hogy kellő mennyiségű oxigén jusson a benne levő anyaghoz, mert ellenkező esetben a korhadási folyamat helyett rothadási fog végbemenni. A komposztáló megépítése tehát igazán egyszerű feladat, arra azonban érdemes figyelnünk, hogy könnyen bővíthető és szétszedhető legyen, hiszen folyamatosan gyarapodni fog a tartalma, amikor pedig fel szeretnénk majd használni, akkor sokkal könnyebb dolgunk lesz, ha könnyedén szét tudjuk szedni a tároló edényünket.

Fontos a megfelelő elhelyezés

Helyileg lehetőleg a veteményesünk és a lakás közelébe tegyük, hogy a keletkező háztartási hulladékot könnyen és gyorsan tudjuk belehelyezni. A félárnyékos helyek a legideálisabbak, akár egy magasabb bokor vagy fa alá is tehetjük a komposztálónkat. S hasznos, hogy ha a későbbi terjeszkedés számára is van még hely mellette, valamint valamilyen vízforrás közelsége is jól jöhet.

Ha elkészült a komposztálónk és megfelelően el is helyeztük a kertünkben, akkor máris megtölthetjük a komposztálandó anyagokkal. Azonban jól tesszük, hogy ha előtte alaposan felaprítjuk, mivel így sokkal nagyobb felületen tud érintkezni a levegővel, ezért az egész komposztálási folyamat gyorsabban fog végbemenni.

Ugyanezt a célt szolgálja az úgynevezett komposzt oltás, amellyel bevonjuk a folyamatba a mikroorganizmusokat is, ami által az erjedéssel történő lebontás kerül az előtérbe, a rothadás pedig megszűnik. Ezeknek a rendkívül hatékony mikroorganizmusoknak a segítségével a talaj termelékenysége jelentősen növekszik, és a növények ellenálló képessége fokozódik a komposzt felhasználási területén, vagyis a talajban. Ráadásul lazább szerkezetű, morzsalékosabb komposztot tudunk előállítani, valamint fokozódik a humuszképződés is.

Mikor lesz tökéletes?

Az érési folyamat hosszúsága egyébként attól függ, hogy segítségül hívunk e lebontó mikroorganizmusokat ,vagy csak a régi bevált módszerre hagyatkozunk, az idő múlására. Hagyományos  módon általában 9–12 hónap közé tehető, mire megfelelően megérik a komposztunk, mikroorganizmusok kezelésével  3 hónap.

Ekkor már egy barna színű, szagtalan, kissé zsíros tapintású és könnyen szórható anyaggá válik. Így tehát ősszel tehetünk belőle a fák köré, bokrok alá vagy a veteményesünkbe is. Ezt azonnal érdemes is beleforgatni a talajba, hogy így segítsük annak maradéktalan hasznosulását.

A szobanövényeink számára is remek közeget teremthetünk, ha némi komposztot szórunk a földjükbe. Igazán meg fogják ezt hálálni nekünk.

Láthatjuk tehát, hogy nem túl nagy ördöngösség rövid  időn belül  jó minőségű házi komposztot készítenünk a hasznos mikroorganizmusok segítségével  Ezzel pedig nem csupán a termőtalaj minőségét javíthatjuk, hanem az általunk termelt hulladék mennyiségét is jelentősen csökkenthetjük általa.

komposzt készítése 3 hónap alatt

Az  EM-BIO  mikrobiológiai készítményt  nem csak  a kerti tó tisztításához javasolom, hanem  a komposztálás  felgyorsított  folyamatához is (alacsony hőmérsékleten érik) ,amikor  hatékonyan akarunk például    a fűnyesedéktől megszabadulni ( visszajuttatni a   talajba a  kivont  energiát).

Alkalmazása: A komposzthalom összeállításakor a komposztálandó anyagokat az összekeverési folyamat részeként  1 : 50-es   EM-BIO oldattal ( 1 liter  EM-BIO-t 50 liter vízbe lekeverünk) szórjuk le. Összességében minden  köbméter  komposztálandó anyagnak legalább 1 liter EM-BIO-t kell kapnia, amíg a végleges állapotú komposzt teljesen homogén nem lesz.A lekezelt komposztot   nem forgatjuk mint   a hagyományos komposztot.

Molnár Gábor Éva, af üvesasszony