Kertépítés

KERTÉPÍTÉS

MGÉ
MGÉ
2016.03.03 18:26
KERTÉPÍTÉS

A kertépítés nem csupán növények ültetése, fűmag vetése és járólapok lerakása.

Sokkal több ennél; a kertépítés kreatív munka, amelynek eredményeképpen megszületik az a zöldövezet, amelyre mindig is vágytunk. Az igények és lehetőségek különbözhetnek, de egy dolog bátran kijelenthető: varázslatos kertet csak áldozatos munkával és kellő odafigyeléssel lehet létrehozni.

A kertépítés lehetőségei tulajdonképpen végtelenek. Elsőre túlzónak tűnhet ez a kijelentés, de hamarosan látni fogjuk, hogy a kivitelezésben ezer és ezer döntést kell meghoznunk, amelyek alapjaiban határozzák meg a kertünk hangulatát és küllemét.

A kertépítés stílusa

A kert hangulatát alapjában határozza meg annak stílusa. Nincs szép és kevésbé szép stílus, csupán egyéni ízlések és egyéni igények léteznek. A kiválasztásnál mégis ajánlott figyelembe venni a határoló objektumok milyenségét; a hagyományos falusi udvarban nem mutat túl jól a modern kert, ahogyan a posztmodern építészeti stílust sem érdemes keverni a falusi kertekkel.

Napjainkban a szabadidőkert aranykorát éli. Egyre népszerűbb, kifejezetten a gyermekes családok körében. Egyre több szülő fedezi fel, hogy a kert mekkora élményt jelent a csemeték számára. 

A szabadidőkertet a legtöbb esetben az egyszerűség jellemzi, ezért a növényválasztása is egyszerűbb. Nagyon fontos, hogy minőségi gyepet válasszunk, de a dekorációs növények választásánál inkább azok igénytelensége a fő szempont. Ha repül a labda, ne okozzon akkora kárt... 

A szabadidőkerteket azért szeretjük, mert nem csak egy érinthetetlen zöld területet képez, hanem az életünk részévé is válik. Itt szabadon labdázhatunk a gyerekekkel, grillezhetünk a barátokkal vagy akár a kutyát is futtathatjuk.

Némileg igényesebb kerttípust képvisel a mediterrán kert. Alapvető küllemét természetesen a mediterrán éghajlati jellemzők határozzák meg; lomblevelű örökzöldek és színes virágok jellemzik. Ahogyan a félcserjék, úgy a sziklák és a kövek is elhagyhatatlan elemei egy ilyen kertnek. 

A mediterrán kertépítés csodálatos dolog, ám a valódi mediterrán növényzet nem kedveli a sokkal hűvösebb magyarországi környezetet. Ezért némi turpisságra kényszerülünk, ha ilyen kertet szeretnénk. A valódi mediterrán növények helyett olyanokat kell választanunk, amelyek stílusukban megfelelnek a mediterrán éghajlat növényzetének; erre a célra remekül megfelelnek a levendula, a babérmeggy- és a hangafélék. Természetesen fákra is szükség lesz; erre a célra a ernyős formájú fügét vagy a selyemakácot alkalmazhatjuk.

A mediterrán kertépítés során nagyon nagy figyelmet kell fordítanunk a növények gondos kiválasztására. Nem csak azt kell szem előtt tartanunk, hogy ezek a növények szépek legyenek, hanem harmonizálniuk is kell egymással, illetve a burkolattal, dézsákkal, egyéb kiegészítő és dekorációs elemekkel...

A mediterrán kertek legfőbb tartozéka a napsütés, ezért az ilyen stílusú felületeket mindig a napos területeken kell kialakítani. Ha ezt nem vesszük figyelembe, annak ellenére a kertünk talán szép lesz, de biztosan nem adja vissza a mediterrán életérzést.

Újra divatossá váltak az úgynevezett falusi kertek is. Ez a stílus évtizedeken keresztül képtelen volt meghonosodni a városi környezetben, mára viszont a városi emberek is felfedezték a nagyszerűségét. Az ilyen kertek a nyugodt életvitelt képviselik, ahol az élet nemes egyszerűséggel lelassul. Igazán otthonos légkört teremthetünk az ilyen stílusban épített kerttel. Kiváltképp akkor lesz varázslatos az összhatás, ha a falusi kerthez rusztikus ház párosul.

Falusi kertet általában akkor hozhatunk létre, ha megfelelő nagyságú terület áll a rendelkezésünkre. Az ilyen típusú kertépítés elengedhetetlen tartozékai a folklór elemek; a parasztkocsi, a fahordó, a régi vaseke. Nem kell attól tartanunk, hogy a folklór-hatás túlzóvá válik. Ezek az elemek remekül megférnek egymás mellett. Arra viszont figyelnünk kell, hogy ne utánzatokat használjunk, hiszen azok inkább giccsessé varázsolnak egy kertet, mint széppé.

Csodálatos összhatás érhető el egy fehérre meszelt házikóval, egy tetszetős régifajta kerítéssel, néhány régi használati tárggyal és természetesen a klasszikus növényekkel; rózsákkal, évelőkkel, dió- és almafákkal.

Méltán népszerűek az úgynevezett függőkertek is. Noha esetükben nem valósul meg a hagyományos kertépítés, mégsem mehetünk el mellettük szó nélkül. Önmagukban is csodálatos kerti dekorációt képeznek, amelyek alkalmasak a szűk terek természetközelivé varázslására. A függőkertek a legtöbb országban az utcafront díszítésére szolgálnak.

Az ilyen kertek mindig vidámságot árasztanak, a sok csüngő-lógó színes virág igazán tündérivé változtathatja a házunk homlokzatát vagy a kertünk más részleteit. A függőkertek elhagyhatatlan növényei a petúnia, a lobélia, a verbéna és a geránium. Ezek népszerűsége elsősorban színes virágaiknak köszönhető, amelyek igazán jól mutatnak ilyen koncepcióban.

Mindenképpen érdemes megismerkedni az úgynevezett átriumkert fogalmával, noha Magyarországon egyelőre kevésbé népszerű. Inkább a sorházak, az irodaházak és a szállodák alkalmazzák ezt a fajta kertépítést. 

Az átriumkert kiválóan alkalmazható a szűk terekben, ezért elsősorban a helykihasználás optimalizálása jellemzi. Éppen ebből adódóan a rosszul megtervezett átrium kertépítés egyszerűen pocsék végeredményt szolgáltat; gondos tervezésre, gyakorlatra és jó ízlésre van szükség. Ilyen kertet rendszerint csakis gyakorlott kertépítőkkel érdemes készíttetnünk, hiszen a kontár módon összeállított átriumkert inkább tekinthető beltéri akadálynak, mint igényes dizájnelemnek.

Az utóbbi években hatalmas népszerűségnek örvendenek a minimalista kertek. Ahogyan az építészet vagy a belsőépítészet terén, úgy a kertépítésben is elterjedtek a letisztult geometrikus formák. Amilyen egyszerűnek tűnik, a minimál kertépítés olyan nagy odafigyelést követel meg. Az ilyen kertekben még a növényzet is minimál stílusú; gömbformára vagy kockára vágott sövények, élettel teli fák, ápolt gyepszőnyeg. És természetesen nem maradhatnak ki a sorból a minimalista járólapok és kövek sem.

A japánok úgy hiszik, hogy a köveknek saját lelkük van, ezért a tradicionális japánkert sem létezhet kő nélkül. Az igazi japánkertekkel inkább közintézmények vagy buddhista vallási intézmények parkjában találkozhatunk, a lakosság körében kevésbé elterjedt. 

Ha valódi japánkertet szeretnénk, megfelelő nagyságú területtel kell rendelkezzünk. Ezek sokszor sétálókertként funkcionálnak, illetve lehetőséget biztosítanak az elmélyülésre és a meditációra. Meghatározó növényeik a bambuszfélék, a japán fekete fenyők, a mohák és a páfrányok. 

Nincs szép kert öntözés nélkül

A legprofesszionálisabb kertépítés is kidobott pénz lehet, ha nem fordítunk figyelmet a növények öntözésére. Szerencsére az utóbbi években egyre többen döntenek az igényes megoldások mellett és olyan öntözőrendszert alakítanak, ki, amely mindennemű öntözéssel kapcsolatos problémát megold. 

Mindannyian szeretnénk magunkat olyan környezettel körülvenni, ahol igazán jól érezhetjük magunkat; a kertünkben élő növények csak abban az esetben lehetnek igazán szépek, ha egészségesek, ehhez pedig megfelelő mennyiségű és rendszerességű vízpótlásra van szükség. Magyarország területén a tenyészidőszakban a csapadék mennyisége változó, sokszor elmarad a kívánatos szinttől, ezért mesterséges pótlásra van szükség.

A növények fejlődéséhez szükséges vízmennyiséget öntözőrendszerek segítségével pótolhatjuk. Szerencsére léteznek úgynevezett automata megoldások, amelyek gyakorlatilag még kezelést sem igényelnek. Akár két hétre is magára hagyhatjuk a kertünket, ugyanolyan zölden fogad bennünket, mikor hazaérünk.

Sokszor a vízfogyasztás mennyisége a sarkalatos kérdés, hiszen mindannyian szeretnénk takarékoskodni, illetve spórolni a költségeken. A jól beállított rendszer – persze csak ha megfelelően használjuk – akár 50 százalékos megtakarítást is eredményez.

Alapvető kérdésként merül fel, milyen vízforrást használjunk. Természetesen rendelkezésre áll a vezetékes városi hálózat, de ásott- vagy csőkút is szóba jöhet. Szem előtt kell viszont tartani, hogy az adott rendszer megfelelő mennyiségű és nyomású vizet kapjon. Tisztában kell lenni a talajvízre hagyatkozó kutak hátrányaival is, ugyanis a talajvíz szezonális ingadozása komoly problémákat okozhat. Ez az ingadozás elérheti a 4-6 métert is, aminek következtében a vízszint a szivattyú szívómélysége alá süllyed, így pedig lehetetlenné válik a víz kiemelése.

A kertépítés növényanyag választása kezdőknek

Akár magunk, akár szakember segítségével kezdünk neki a kertépítés folyamatának, a kert későbbi fenntartása a mi feladatunk lesz. Kezdő kerttulajdonosok számára remek alternatívát jelentenek az igénytelen tartású, de nagyon is szép növények. Segítségükkel megismerhetjük a kertgondozás tudnivalóit.

Kezdő kerttulajdonosként érdemes olyan növényekkel kísérletezni, amelyek kevésbé érzékenyek a talaj- és időjárási viszonyra, valamint könnyen regenerálódnak. Ezek a növények sem fognak tündökölni megfelelő ápolás nélkül, de mindenképpen könnyebb a tartásuk. Lássuk, melyek a kevésbé igényes, de mégis szép növényeink...

Sokunk kedvence a napfényvirág(helenium). Az egy méternél is magasabb szárral rendelkező tűzpiros virág nem csak a kertben, hanem a vázában is remekül mutat. Igen napfényigényes, ezért célszerű a napos oldalon elhelyezni, de hosszan tartó szárazság esetén locsolni szükséges. Élénk színének, napigényének és sajátos formájának köszönhetően nagyszerűen mutat a mediterrán típusú kertekben.

Nem kevésbé egzotikus névvel rendelkezik az érdes napszemvirág(Heliopsis). A nyári hónapokban virágzik, egészen szeptemberig. Élénk sárga színének köszönhetően több kerttípus esetén megállja a helyét. Kiválóan mutat a modernebb és a klasszikusabb kertekben is. Telepítése során érdemes fejben tartani, hogy a napos területeket kedveli. Amennyiben gondot fordítunk az elhalt virágok eltávolítására, úgy meghosszabbíthatjuk a virágzási időt. 

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a sásliliom az egyik legszebb növényünk, amivel feldíszíthetjük a kertünket. Ív alakú levelei, csupasz virágtartó szárai, méretes sárgás és vöröses virágai gyönyörűvé teszik. A kertépítés csodálatos eszköze, amely kiválóan alkalmazható hagyományos falusi kertek, modern kertet és mediterrán típusú zöldövezetek esetében is. Több alkalommal is virágzik, így roppant hálás növénynek tekinthető. Kifejezetten agresszív növényről van szó, amely képes elfojtani más növényeket és gyomokat, ezt érdemes fejben tartani a telepítésekor.

ligeti zsálya(salvia) könnyen fenntartható, lila virágú növény, amely 50-60 centiméteres szárain füzérszerű virágzatot hoz. Elrendezése bokros, levelei fénytelenek. A virágzást követően ajánlatos rendesen visszavágni, illetve pótolni a tápanyagszükségletét, így másodvirágzás következhet be.

A kerti pillangóvirág méretes rózsaszín, kárminvörös és fehér fészekvirágzatainak köszönhetően lett a kedvencünk. A rózsaszín virágzatokat az utóbbi években sokan mellőzték a kertépítés során, a pillangóvirág mégis megmaradt ugyanolyan népszerűnek. Érdemes csoportosan ültetni saját fajával, illetve más egynyári virágokkal is könnyen társítható. Szereti a napos területeket.

A sort hosszasan lehetne folytatni. Számos olyan évelő növény és egynyári áll rendelkezésre, amelyek kevés gondoskodást igényelnek, mégis gyönyörűek. Gondoljunk csak az őszirózsára, a margitvirágra, a bablevelű varjúhájra, a macskamentára, a tollborzfűre vagy a gólyaorra. Ezek mind-mind olyan növények, amelyek némi kreativitással nagyszerűen alkalmazhatók a kertépítés során.

Kövek, sziklák, járólapok a kertépítésben

sziklakert a kert legszebb dísze, de tudatában kell lenni, hogy egy igényes sziklakert fenntartása odafigyelést és folytonos ápolást igényel. Ha igazán szép sziklakertet szeretnénk, azt a kert napos oldalán érdemes elhelyezni. Ennek két oka is van; mindenekelőtt a napos oldalon jobban előtérbe kerül a szépsége, másrészről a tipikus sziklakerti növények melegigényesek. 

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne hozhatnánk létre sziklakertet egy nagy fa árnyékában vagy egy épület takarásában. Természetesen ennek sincs akadálya, de ilyen esetben azokat a növényeket és növénytársulásokat kell összeválogatnunk, amelyek jól tűrik az árnyékos helyet.

Az ilyen típusú kertépítés esetében mindenképpen tudnunk kell, hogy további gondozásra is szükség lesz. Mindenekelőtt a gyomokkal kell foglalkoznunk, hiszen a természetes környezetben hamar megtelepedhetnek. Ezeket egyszerűen ki kell gyomlálnunk. 

A kertépítés sarkalatos pontja a vízelvezetés. A sziklás felületek miatt pangó vizek alakulhatnak ki, amelyek veszélyeztetik a legtöbb sziklakerti növényt. Mint említettük, a sziklakerti növények általában napigényesek, jól tűrik a szárasságot, viszont rosszul viselik a túlzott nedvességet. A dolgon sokat segít, ha valamilyen laza talajszerkezetet használunk, akár köves vagy homokos talajjal. Dréncsövezésre ritkán van szükség, de ha ez jelenti az egyetlen biztos megoldást, akkor alkalmazzuk.

sziklás kertépítés rengeteg választási lehetőséget kínál számunkra. Gyakorlatilag mindenféle fagyálló követ felhasználhatunk, amilyen csak tetszik. Érdemes viszont figyelembe venni, hogy a kert stílusához alkalmazkodnia kell a köveknek is, máskülönben igen furcsa összhatást érhetünk el. Egy mediterrán kertben jól mutatnak a fehér sziklák, de az északi stílusú kövezések elütnek tőle.

Minél természetesebb formájú és felületű köveket találunk, annál könnyebb lesz természetes hatást elérnünk. A legnagyobb merénylet a természetesség ellen a talajra ledobált kövek; figyeljük meg, hogy a természetben a kövek részben a talajban helyezkednek el, ezért mi is ássuk be őket. 

A sziklakertek mindig lépcsőzetesen épülnek fel. Csak úgy építhető stabil és tartós kertrészlet, ha elegendő mennyiségű követ használunk fel a célra. A kövek közötti réseket mindig töltsük fel talajkeverékkel. 

Valójában ezután következhet az igazi kreatív munka, amikor az üres sziklakertet megtöltjük élettel; olyan növényeket kell összeválogatnunk, amelyek szemet gyönyörködtetőek és minden évszakban meghatározzák a kert milyenségét. Figyeljünk oda, hogy legalább késő tavasztól őszig legyen olyan növényünk, amit bármikor megcsodálhatunk és ami széppé teszi a kertünket.

Gyakori hiba, hogy a telepítés során nem vesszük figyelembe a növény végső méretét, így egyszerűen az történik, hogy a növényeink kinövik a sziklakertet. Ilyenkor nincs más hátra, mint a legdrasztikusabb megoldás, a ritkítás. 

Érdemes talajtakarást alkalmazni, ami lehetőleg a használt kővel megegyező kőzúzalékból készül. Az ilyen takarás megvédi a talajt a kiszáradástól, illetve a gyomok szaporodását is gátolja.

Szót kell ejteni a különböző járólapokról, kövezésekről, kaviccsal kiszórt járdákról, faborítású felületekről... A lehetőségeink gyakorlatilag végtelenek, viszont meg kell találnunk azt a megoldást, ami a leginkább alkalmazkodik a kertünk stílusához és hangulatához.  

Annak érdekében, hogy a kertépítés a legtöbb örömet okozza számunkra, érdemes szakmai segítséget igénybe venni. A referenciák mindig árulkodóak; magunk is láthatjuk, hogy mekkora a különbség egy profi kertépítő és egy amatőr munkája között.

Forduljon hozzánk, és mi  megvalósítjuk  elképzelését!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony