Kertépítés

KERTÉPÍTÉS SAJÁT KEZŰLEG OLCSÓN?

MGÉ
MGÉ
2017.01.28 18:38
KERTÉPÍTÉS SAJÁT KEZŰLEG OLCSÓN?

Ha igazán szép kertet szeretnénk, akkor professzionális segítségre van szükségünk, sokszor mégis inkább magunk szeretnénk elvégezni a feladatok oroszlánrészét.

A kertépítés és a kertfenntartás nem atomfizika, de számos tudnivalót fejben kell tartanunk, ha szép kertet szeretnénk a tanulópénz fizetése helyett. Ebben segíthet ez az összeállítás.

Mint az életben általában minden, úgy a kertépítés is az alapokkal kezdődik. A telepíthető növények körét elsősorban a talajminőség határozza meg. Meg kell határoznunk, hogy a talaj minősége homokon vagy inkább agyagos, ez alapján máris képet kaphatunk arról, mely növényfajták érezhetik jól magukat a kertünkben. Természetesen talajjavításra is szükség lehet, ennek szükségességét viszont laikusként aligha tudjuk felmérni. Ha a talajjavítás mellett döntünk, akkor komposzt, tőzeg vagy istállótrágya bedolgozásával tehetjük meg.

Igényes kertépítés nem létezhet kerttervezés nélkül. Ha nem fordítunk gondot a tervezésnek, még csak nem is rendezetlen természetességre kell számítanunk, hanem giccses összevisszaságra. Ebben a feladatban mindenképpen ajánlott szakember segítségét kérni legalább néhány vélemény erejéig. Egy konzultáció sok bosszúságtól és még több felesleges költségtől óvhat meg bennünket.

Hobbi kertépítőként aligha tudjuk pontosan felmérni, hogy az általunk megálmodott kert mennyi időráfordítást követel meg. Egy terjedelmes pázsit gyönyörű látvány, de a fű karbantartása rendszeres elfoglaltságot jelent. Sok esetben érdemes lemondanunk az igényes növényekről is, a melyek gondozása szakértelmet követel meg. Első lépésként kezdjük az egyszerűbb feladatokkal!

Ha spórolni szeretnénk, akkor az apró és fejletlen növények vásárlása is költségcsökkentési lehetőséget tartogat. A legtöbb kerti növény esetében már fejlettebb példányokat árulnak, amelyek azonnal jól mutatnak a kertünkben. Ha türelmesek vagyunk, vásárolhatunk olcsóbb fiatal példányokat is, amelyeknek ugyan némi időre lesz még szükségük, de némi gondoskodásnak köszönhetően egy-két év alatt társaik nyomába eredhetnek.

A kertfenntartás egyik meghatározó költsége az öntözővíz díja. Ezt a költséget hálózati vízfogyasztás esetén nem lehet megszüntetni, viszont lehet mérsékelni; ha szárazságtűrő növényeket ültetünk, jelentősen kevesebb locsolásra lesz szükség.

A saját kezű kertgondozás legyen hobbi, de tudjuk, hogy mikor van szükségünk szakemberre! Egy felkészült szakember nem csak szebbé teheti a kertünket, hanem a költségek mérséklésében is segíthet.Keressen meg bennünket itt, ha ránk bízná a munka oroszlánrészét.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony