Gyepápolás, tápanyagozás

HOGYAN SZABADULJUNK MEG VÉGLEGESEN A MOHÁTÓL? A KERTÉPÍTŐK ÍGY CSINÁLJÁK!

MGÉ
MGÉ
2016.05.05 11:26
HOGYAN SZABADULJUNK MEG VÉGLEGESEN A MOHÁTÓL? A KERTÉPÍTŐK ÍGY CSINÁLJÁK!

Abban a kertben, ahol egyszer már megjelent a moha a fűben,  a későbbiekben az egész gyepet is képes átszőni a moha, elcsúfítva a szép fűállományt, ha a visszaszorításánál az ok nincs kellőképpen megszüntetve.

Mitől alakul ki az elmohásodás?
- mert a talaj pH-ja elsavanyodásnak indult
- mert rosszul szellőzik a talaj 
- mert összetömörödött a talaj szerkezete
- mert a terület állandóan árnyékban van, és nem tud soha felszáradni  

A láthatatlan (pangó) vizeket, és a tömörödött talajt előidéző okokat kell először megszüntetni, hogy eredményes és végleges legyen a moha irtása. Szerencsére van egy kiváló megoldás, aminek használatával az évről évre visszatérő gond egyszerűen és észrevétlenül megszűnik létezni majd.

A végleges megoldás egy összetett kezelés. Ezt pedig nem más mint az Amalgerol talajkondicionáló, az Antagon talajjavító és a Vastápsó mohairtó alkalmazása. A vastápsó azonnali gyógyír  a problémára, de nem  az  keletkezés okát  szünteti meg. Ezért újra, meg  újra megfog  jelenni   a moha  a kritikus helyeken, ha a talaj problémák nincsenek kezelve.

Ne haboz tovább, kezeld a mohásodás valódi okát:

0.    Compo Vastápsó
1.    Amalgerol
2.    DCM Antagon talajjavító

Ezek nem csodaszerek, csak egy kis biológia és kémia elegye. 

Az Amalgerolnak köszönhetően magasabb mennyiségű szén-dioxid képződik a víz jelenlétében, ami szénsavat képez, ez pedig oldhatóvá teszi a kalciumot a talajban, és így könnyen felvehető állapotba kerül a fű részére. További jótékony hatása, hogy közben a talaj elsavanyodása is megszűnik.

Másrészről a talajunk sokkal morzsalékosabb szerkezetű lesz a baktériumok elszaporodásának köszönhetően, és így javul a vízelvezetés és a vízfelvétel is a talajban (megszűnik a tömörödés).

Egyszerűen mondva: a víz ennek a BIO anyagnak a kipermetezésével fel-le tud mozogni a talajunkban, és nem lesz rejtett (pangó) víz az árnyékos füves területünkön sem.

 A mohának kedvező feltételek megszűnésével a gond is megszűnik a kertben úgy, ahogy Kormányos Ferenc szakmérnök mondaná : "A probléma csak egyszerűen elmúlik majd."

Azokban a kertekben, ahol ősszel bio szerves trágáyval lettek kezelve a fejlődő, bokrosodó új gyepek most tavasszal meg kell permetezni Amalgerollal, hogy újabb szénforrást biztosítsunk a hasznos talajlakó baktériumok felszaporodásához (elkerülve a pentozán* hatást).

A fű hálás lesz  a gondos gyepfenntartó munkáért, és nem kell  többé vacakolnod a mohával újra és újra. 

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony

Pentozán hatás  leírásának forrása Wikipédia:
Pentozán hatásról beszélünk abban az esetben, ha nem teljesen érett trágyát használunk tápanyag utánpótlásra, ugyanis a szerves anyag bomlás közben nitrogént  von el környezetétől és eközben a növények tápanyag hiányosak lesznek. Így éppen az ellenkező hatást érjünk el a trágyázással. Ha nem megoldható teljesen érett szerves trágya használata, adjunk nitrogén  műtrágyát a szerves trágyához vagy forgassuk be vele a talajba, így az képes lesz azt a nitrogént felhasználni, nem a környezetétől vonja el. Erre a célra használható a pétisó, azonban adagolásával vigyázni kell, mivel nitrogén tartalma miatt hozzájárul a vizek nitrátosodásához. Tehát ne adagoljuk túl, annyit adjunk csak a trágyához, amennyi szükséges, hogy elkerüljük a talajviz szennyezését!