Gyepfenntartás, tápanyagozás

HOGYAN SZABADULJUNK MEG VÉGLEGESEN A MOHÁTÓL? A KERTÉPÍTŐK ÍGY CSINÁLJÁK!

MGÉ
2016.05.05 11:26
HOGYAN SZABADULJUNK MEG VÉGLEGESEN A MOHÁTÓL? A KERTÉPÍTŐK ÍGY CSINÁLJÁK!

Abban a kertben, ahol egyszer már megjelent a moha a fűben, és a visszaszorításánál nem kellőképpen lesz az ok megszüntetve, a későbbiekben az egész gyepet is képes átszőni   a moha, elcsúfítva a szép fűállományt.

Mitől alakul ki az elmohásodás?
- mert a talaj pH-ja elsavanyodásnak indult
- mert rosszul szellőzik a talaj 
- mert tömörödött a talaj szerkezete
- mert a talaj állandóan árnyékban van, és nem tud soha felszáradni  

A láthatatlan (pangó) vizeket, a tömörödött talajt előidéző gondokat kell először megszüntetni, hogy eredményes és végleges legyen a moha irtása. De van egy kiváló megoldás, aminek használatával az évről évre visszatérő gond egyszerűen és észrevétlenül megszűnik létezni majd.

A végleges megoldás eléréséhez inkább az összetett kezelés lenne az irányadó. Ezt pedig az Amalgerol használata és az Antagon talajjavító használata a Vastápsó mohairtó kezelése után.A vastápsó azonnali gyógyír  a problémára ,de nem  az  keletkezés okát  szünteti meg. Ezért újra, meg  újra megfog  jelenni   a moha  a kritikus helyeken.

Ne habozzon tovább, próbálja ki, a  megoldás itt van a problémára:

0.    Compo Vastápsó
1.    Amalgerol
2.    DCM Antagon talajjavító

Ezek nem csodaszerek, csak egy kis biológia és kémia elegye. Ezt könnyen megérti ön is:

 A magasabb mennyiségű szén-dioxid képződés a víz jelenlétében szénsavat képez, ami oldhatóvá teszi a kalciumot a talajban, és így könnyen felvehető állapotba kerül a fű részére, közben a talaj elsavanyodása is megszűnik.

Másrészről a talajunk sokkal morzsalékosabb szerkezetű lesz a baktériumok elszaporodásának köszönhetően, és így javul a vízelvezetés és a vízfelvétel is a talajban (tömörödés megszűnik).

Egyszerűen mondva: a víz ennek a BIO anyagnak a kipermetezésével fel-le tud mozogni a talajunkban, és nem lesz rejtett (pangó) víz az árnyékos füves területünkön sem.

 A mohának kedvező feltételek megszűnésével a gond is megszűnik a kertben úgy, ahogy Kormányos Ferenc szakmérnök mondaná :”A probléma csak egyszerűen elmúlik majd.”

Ezért az új fűvetéseket egytől egyig meg kell permetezni most tavasszal (mert késő ősszel,  bio szerves trágyával lettek kezelve a fejlődő, bokrosodó gyepek), hogy újabb szénforrást biztosíthassak a hasznos talajlakó baktériumok felszaporodásának (elkerülve a pentozán* hatást).

 A megoldás biztató ön számára is,  már csak cselekednie kell. A fű hálás lesz  a gondos gyepfenntartó munkáért, nem kell  többé vacakolnia a mohával újra és újra éveken keresztül.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony

Pentozán hatás  leírásának forrása Wikipédia:
Pentozán hatásról beszélünk abban az esetben, ha nem teljesen érett trágyát használunk tápanyag utánpótlásra, ugyanis a szerves anyag bomlás közben nitrogént  von el környezetétől és eközben a növények tápanyag hiányosak lesznek.Így éppen az ellenkező hatást érjünk el a trágyázással. Ha nem megoldható teljesen érett szerves trágya használata, adjunk nitrogén  műtrágyát a szerves trágyához vagy forgassuk be vele a talajba, így az képes lesz azt a nitrogént felhasználni, nem a környezetétől vonja el. Erre a célra használható a pétisó, azonban adagolásával vigyázni kell, mivel nitrogén tartalma miatt hozzájárul a vizek nitrátosodásához. Tehát ne adagoljuk túl, annyit adjunk csak a trágyához, amennyi szükséges, hogy elkerüljük a talajviz szennyezését!