Blog

HOGYAN SZABADULJ MEG VÉGLEG A MUHARTÓL?

MGÉ
MGÉ
2017.09.28 17:35
HOGYAN SZABADULJ MEG VÉGLEG A MUHARTÓL?

Visszatérő probléma a kertekben, hogy nyáron felüti a fejét a „muharfertőzés”. Maga a növény egy szálas takarmányféle, ami kiszabadult a termesztésből és minden kertészkedőt fertőzésével kísért.

Éppen ezért nagyon sok kerttulajdonos életét keseríti meg évről évre!

Fontos tudnod, hogy a gyepben megjelenő muhar egy öntözési hiba eredménye. Éppen ezért hiába a drága, és nehezen beszerezhető I.kategóriás gyomirtó (puma extra), ha nem változtatsz a rossz kertápolási gyakorlaton, újra és újra fel fogja ütni a fejét a csodaszép pázsitodban.

Mi is az a muhar és a kakaslábfű, (vizimuhar)?

Ezek egynyári gyomnövények (formagazdag) - erős bokrosodásúak, hatalmas magmennyiség érlelők. Éppen ezért tudnak évről-évre újra felbukkanni a semmiből a szél segítségével. Az érett magvak csírázóképességével 3-7 évig számolhatunk, ami biztosítja számunkra a megjelenést mihelyt egy kis életteret kapnak a gyepben.

A muharfélék ( egyszikű növény) erősen invazív gyomnövény faj, ami képes a füvet is kiszorítani a vetett területéről.

Mivel egynyári növény, ezért rendszerint július környékén szokott megjelenni és augusztusban a leglátványosabb a térhódítása. (A tavaszi friss füvesítések esetén kicsit előbb, már májusban kibontja szárnyait- és gyakorlatilag a nyár során teljesen tönkreteszi a vetést, amit ősszel újra kell kezdeni.)

A világoszöld muhar jól látszik a gyepen, hiszen színével és leveleinek vastagságával is jól kitűnik az egységes állományból.

Hogyan lehet ellene küzdeni?

Mivel egynyári növény, ezért bár nagyon kegyetlenül hangzik, de az általános megoldások NEM MŰKÖDNEK.

Sokan próbálkoznak azzal, hogy kézzel gyomlálják (ami után ezernyi kis gödör marad a pázsitban, ha nem jól csinálják).

Mások pedig minden követ megmozgatnak, hogy – akár a pult alól is - beszerezzék a Puma extra nevű gyomirtót, ami az egyik legerősebb, I-es kategóriájú vegyszer (csak külön engedéllyel vásárolható). Ezzel pedig kockára teszik a saját és a családjuk egészségét egy olyan megoldásért, ami egy szélmalomharc (hiszen a magról terjedő perjeféle a szomszéd kertjéből újra betolakodhat a gyomirtás után is).

Akkor valóban nincs megoldás a muharfélék ellen?

De van, csak nem a felületi kezelésben érdemes gondolkozni, hanem a valódi okot kell megkeresni. Éppen úgy, mint amikor kiszárad a bőröd- kezelgetheted testápolókkal, kenheted különböző méregdrága kézműves testvajakkal… amíg nem látod be, hogy a bőröd szárazsága annak az egyik látványos jele, hogy nem iszol eleget. Amíg nem változtatsz ezen, addig csak pillanatnyi enyhülést adnak a kencék.

Ahogyan a cikk elején is utaltam rá, az elszaporodása  legtöbbször öntözési hiba eredménye.

Csak éppen pont az ellenkezőjére utal. Igaz, hogy a muhar egy szárazságtűrő faj, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne boldog attól, ha jó sok vizet kap.

Ez a kerti „szörnyeteg” jól jelzi, ha az öntözést helytelenül csinálod.

A nyári kánikulában is az az ideális, ha hetente 3-4 alaklommal locsolsz csak. A napi öntözés felszoktatja a gyökereket a talajfelszínhez, és ha történik egy kiritkulás a fű állományban nyáron a nagy melegben, azonnal megjelennek a muharfélék teret hódítva magunknak a fűben. Az állandó talajfelszín nedvesentartás okozza a muharfélék megjelenését, vagyis a mindennapi öntözés. Éppen ezért kell átgondolnod az öntözést, és jól beállítani az automatát! (vagy a kézi locsolást máshogy ütemezni)

 

Mi a végleges megoldás?

Egyszer és mindenkorra nem lehet tőle megszabadulni, de a rendszeres ápolással megelőzhető a megjelenése.Nevelj mély gökeret a gyepnek és nem kell állandóan vizesen tartanod a talajfelszínt nyáron, hogy a nyarat túlélje a gyep.

Ha idén nyáron a Te kereteden is végig söpört a muharfertőzés, akkor most ősszel egy alapos gyepszellőztetéssel és felülvetéssel tudod kezelni a kertet  a fertőzött területeken, uganis ezek  a  gyomok a hidegre  érzékenyek (már most őszel erősen sárgulnak a gyepben, lassan eltünnek, kifagynak ).

Jövőre pedig azzal tudsz védekezni, ha gondosan állítod be az öntözőrendszered. Ennek a mikéntjéről részletesen írtam itt!

A gyepszellőztetéssel együtt érdemes most megejtened az őszi tápanyagozást is.Ezt bő vízzel be kell locsolni, majd naponta öntözni 5 napig, hogy a tápanyag gyorsan olvadjon és a gyep mielőbb regenerálódjon.Használj Humin Garden Plus granulált talajkondicionálót 1kg/ 100 m2 területre évi négy alkalommal, a talaj víztartó képességét így tudod évről évre javítani, a sok öntözéstől megszabadulni.

Az őszi időszakban, ha épp nem esik folyamatosan, mint a múlt héten, akkor a fűnyírás utáni napon heti egy –két alkalommal elegendő az ősszel locsolni.Ezzel a gyep gyökrét megtaníthatod, hogy a vizet meg kell keresnie, le kell érte nyújtózkodnia a mélyebb rétegekbe. Ugyan így tavasszal folytatni kell ezt a módszert, így elkerülheted, hogy a nyáron kénytelen legyél naponta öntözni.

Így a következő nyárra már egy edzett gyökerű, jól táplált, tömött állomány várja majd a kánikulát. A muhar a tömött gyepben sokkal kevésbé tud fejlődésnek indulni. Tehát a megelőzés legfontosabb eszköze az, hogy JÓL TARTOD A FÜVET! Becsületesen táplálod.

Ha csak itatod, akkor nem lesz olyan tömött és strapabíró a pázsit, hogy kiszorítsa magából az egynyári gyomokat!

Ahogy azt az előző cikkemben már említettem - a tavaszi szép gyep ősszel készül -  ezért most az a teendőd, hogy végezd el az őszi gyepszellőztetést, és a tápanyagozást!  (illetve, ha kell, akkor a felülvetéssel kezeld  a kiritkult állományt)

Az ehhez szükséges szerves trágyákat itt találod!

Ha pedig nálad is felütötte a fejét  a vakod, akkor a gyepszellőztetés után se feletsd el kiszórni a Defenders vakondűzőt  három havonta, így még a hideg beköszönte előtt elköltöznek a kertből a vakondok a szomszédba.

Többet szeretnél megtudni a gyomirtásról? Kérd a letölthető tudásanyagot itt! 

Ha speciális kérdésed van, tedd fel telefonon! Kattints ide a részletekért!

Muharmentes szép gyepet kíván -
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony