Blog

HOGY A PÁZSIT ZÖLDEBB LEGYEN - RIPORT A HÁZAK MAGAZINNAK

MGÉ
MGÉ
2017.02.22 19:38
HOGY A PÁZSIT ZÖLDEBB LEGYEN - RIPORT A HÁZAK MAGAZINNAK

Hogy a pázsit zöldebb legyen - Riport

Éva fűtündért tanácsadó sorozatunk befejező részében, arról kérdezem, mitől lehet a füvünk zöldebb.

- Ha igazán szép zöld és üde növényekre vágyunk, akkor azok rendszeres megfelelő táplálásáról is gondoskodnunk kell; használjunk szerves trágyát, lombtrágyát és tápoldatot. Nem kell ismernünk az összes, gyepfertőző gombafaj kórokozójának szaporodási miértjét, a lényeg, hogy szinte mind hasonló környezeti hatások válaszaként jelentkezik. Ha párhuzamot keresünk és találunk a gyepet megbetegítő gombák és a penészgomba megjelenésének okai között, nyert ügyünk van. Ugyanis,ismerve a támadókat, könnyebben védekezünk.

- Tudjuk, a gomba nem szereti a párás környezetet és a hőmérséklet ingadozástAz időjárás változása ellen nem védekezhetünk

- De a hatását kiváltó körülményeken változtathatunk! Legtöbben elhanyagolják az őszi gyepszellőztetést, pedig, ha talaj nem tud szellőzni, könnyen befullad a fű, kedvező körülmények jönnek létre a gomba-betegségek kialakulására. A szellőztetéssel erőteljesen megcsupáljuk a gyepet, majd kiszedjük a felesleges fűszálakat. Amikor egy hónap után visszaáll az egyensúly, felülről belenézünk a gyepbe, és látjuk a talajt, akkor jól dolgoztunk. Ha a  gyep táplált, ha minden évszakban megvan az erőnléte, a betegség nehezen győzi le. Ezt pedig nem nitrogén túladagolással, hanem kálium túlsúllyal és mikro-elemekkel érhetjük el.       Akkor erőtől duzzadó a gyep, ha keveset nő, de kicsattanóan zöld és dús.

- Vannak, akik az állandó öntözésben látják a gyepfenntartás lényegét.

- Pedig az ellenkezőjét érik el, amikor a nyári felhevült gyepre este ráindítják az öntözést, minden feltételét megteremtjük a párás, fullasztó gőznek s a gomba-betegség kialakulásának. Mindenütt jelen vannak a mikroorganizmusok és a gombák. A talajban is több száz fajta él békében velünk, a jók is és a rosszak is. Csak az nem mindegy, milyen arányban.Ha az egyensúly felborul, amit legtöbbször mi idézünk elő egyoldalú, évtizedekig tartó műtrágya használattal, akkor kártékony,kitörésre váró a gombák szaporodtak el, hiszen e közegben jól érzik magukat.

-Választhatunk ősgyepet is füvesítési megoldásként, ha a természetes zöld terület előnyeit jobban ismerjük.

- Mivel nap-mint nap gépekkel terheljük a gyepünket, mi az ősgyep mellett döntöttünk. Nem gondozzuk kevesebbet, mint egy pázsitot, de terhelhetőbb, kialakításakor az előkészületi munka nem olyan hosszadalmas. Ha fontos, hogy minél hamarabb terhelhető legyen a gyep, a természetet is segítségül hívhatjuk.         

- Megköszönve a tanácsadást, végezetül biztatásként mit mondana, kedves Éva?

- Feltétlenül megemlíteném a szellős kertek nagy előnyét. Ugyanis kiderült, a zárt kertekben a tavalyi, monszunhoz hasonló esőzések betegítették meg elsőként a gyepállományunkat. Csak elvétve jelentkezett gombás megbetegedés a jól átszellőző kertekben. A teljes bezártságot a fű nem szereti, viszont imádja, ha gyorsan fel tud száradni, és a párát kisöpri a szél.Ha ezek szerint ápoljuk kertünk ékességét, akkor nem a szomszéd pázsitja, hanem a miénk lesz majd zöldebb!

És pesze Molnár Gábor Éva kertészmérnökkel együtt arra biztatjuk olvasóinkat, bármi fűgondjuk van, keressék fel a web-áruházat.

 Szép házak magazintól  Mészáros István