Blog

HANGYA A FŰBEN ÉS A KERTBEN: HANGYAGONDOK

MGÉ
MGÉ
2019.05.26 12:35
HANGYA A FŰBEN ÉS A KERTBEN: HANGYAGONDOK

Hangyasorban jön a kertbe a gond?

A napokban többektől is kaptam kérdéseket a hangyákkal kapcsolatban. A gyepi hangya invázió ilyenkor  tavasszal  szokott minden évben beindulni, hiszen a felmelegedő talajban egyre aktívabbá válnak a rovarok.

A királynő ilyenkor kezdi a peterakást, így a boly gyorsan tud ebben az időszakban növekedni. Mindössze 28 napra van szüksége a petéknek, hogy kifejlett hangyává cseperedjenek. (Közben lárva állapotba kerülnek, bebábozódnak, majd előbújnak a munkára kész hangyák.)

A rohamtempós fejlődés ebben az időszakban látványossá válik, hiszen több, egymással összeköttetésben lévő fő-, illetve mellékfészket építenek a több ezer főt számláló hangya kolóniák.

Ehhez az ütemes növekedéshez élelemre is szükség van, ezért a hangyák mondhatni mindent megesznek. Fák gyökereit rágják, palánták szárait vékonyítják, elhullott tetemeket falnak fel, levéltetveket költöztetnek jobbra-balra a kertben és fejik őket az értékes nedvükért.

Egyszóval mindent megesznek, megrágnak amit csak találnak.

Éppen ezért a zsenge fűszálak gyökerei épp úgy nincsenek tőlük biztonságban, mint egyfiatal gyümölcsfa, vagy egy öreg fenyő.

És ez baj.

Gondos tevékenyégükkel ráadásul ide-oda tudják hurcolni a betegségeket, fertőzéseket is, ami állandóan visszatérő kihívások elé állít téged is.

Mit kezdj velük?

Az első és legfontosabb, amit tudnod kell, hogy az ellenséged a királynő, aki folyamatosan gyártja a kiskatonákat. Ezért a védekezés fő célja a rendszeres gyérítés és a királynő elpusztítása.

Jól sejted, nem lesz elég egyetlen vegyszeres kezelés… ez a probléma nem fog csettintésre megoldódni, többször egymás után, szisztematikusan kell fellépned ellenük, különben fabatkát sem ért az egész.

A védekezés két fronton zajlik:

  • egyrészt orvosolni kell az akkut problémákat (pl. ha fákat rágnak, vagy nagy bolyokat építenek a gyepbe),
  • másrészt a hosszútávú, egyenletes védelem kiépítése a cél, a biológiai egyensúly helyreállításával.

A gyors megoldás, hogy meg tudd védeni az értékeidet a Stix hangyaport javasolom beöntözésre, a hosszútávú segítőd pedig a Bug Stop legyen, ami a talajéletet vértezi fel ellenálló jó mikroorganizmusokkal, amelyek akár a rovarok szaporodását is kordában tudják tartani, a talajélet biológiai egyensúlyát építi fel.

Ráadásul most nagyon aktuális tenni ellenük, hiszen most repülnek ki a cserebogarak, minden tele van a levéltetvekkel, és május közepétől párosodnak a lótetűk is, ha nem lenne elég a többezer hangya, ami rongálja a kemény munkával megteremtett szép kerted állapotát.

Én azt javaslom, hogy most a legsúlyosabb helyeken végezz el 2-3 gyérítő beöntözést a Stix hangyaporos oldattal, és közben kezd el a Bug Stop használatát is. Meglátod, ha ezt a kettős védelmet alkalmazod jövőre a vegyszerre már nem is lesz szükséged1 év alatt ki fog tudni épülni a kerted önvédelmi rendszere az egyensúly helyreállásával.

Ne feledd, ha most rendelsz Bug Stop-ot és küldesz róla visszajelzést a szezon alatt, hogy mit tapasztaltál a saját kertedben a használatával, egy 50%-os kedvezményre feljogosító kupont kapsz ajándékba, amivel jövőre is féláron veheted meg a Bug Stop-ot.

Noha mi már egy éve teszteljük a terméket és már sokat bizonyított, nekem mégis az a fontos, hogy te tudd alkalmazni, a te kertedet is rendbe hozza. Ezért is olyan fontos nekem a tapasztalatod. 

 

Hangya és rovarmentes, egészséges gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony