Gyeptrágyázás és tápanyagpótlás

  Gyeptrágyázás  és tápanyagpótlás

A pázsit tápanyagpótlása nem azonos más dísznövények gondozásával. A fűfélék esetében nem célunk minél gyorsabb fejlődést elérni, hiszen abban az esetben csak gyakrabban kellene füvet nyírnunk, viszont célunk egyenletesen jó formában tartani a gyepet. Ha így teszünk, tavasztól egészen késő őszig gyönyörű zöld felületben gyönyörködhetünk. 

Sajnos sokan abba a hibába esnek, hogy túltáplálják a gyepet, ami az úgynevezett kiégéshez vezet. Ennek elkerülése érdekében a használt műtrágyák adagolási javaslatait be kell tartani. Ha van lehetőségünk igazi természetes szerves tápanyaghoz jutni, akkor használjuk azt, mert azok nem égetnek. Az istállótrágyát nem tudunk a gyepre kijuttatni mint egy szántóföldi művelésnél, helyette megfelelő lehet a jó minőségű, morzsás komposzt is; ennek az a legnagyobb előnye az előzőhöz viszonyítva, hogy rá lehet a fűre szórni és szagtalan is. Akármelyik módszert választjuk, a szerves trágyázás mindig előnyére válik a talajgondozásnak és ez által a gyepnek.

A gyep tápanyagpótlása során nélkülözhetetlen a nitrogén. Ennek köszönhető a növény szép zöld színe. A műtrágyák esetében érdemes megvizsgálni az összetételt; a salétrom tartalmú trágyák gyorsabban, míg a ammónia tartalmú termékek lassabban hatnak. Elsősorban akkor érdemes a gyorsan ható fajtákat alkalmazni, ha a fűfelület rossz állapotban van és gyors segítségre van szükség.

A gyep optimális fejlődéséhez nitrogén, kálium, foszforsav, kénsavas ammónia, vas és különböző mikroelemek szükségesek. Ezek együttes hatása kell a megfelelő fejlődéshez és a szemet gyönyörködtető zöld színhez.

Noha némi utánajárással, illetve szakember segítségével megválasztható az ideális összetételű műtrágya, ennél egyszerűbb megoldás a szerves trágya használata. A dcm  szerves trágyában minden megvan, amire a gyepnek szüksége van, sőt még a talajunk életenergiáját is javítjuk.

Kapcsolódó cikkek
Gyeptrágya és gyeptápanyag
Elolvasom
Gyeptrágya és gyeptápanyag
2015. November 20.
A gyep szépsége rendszerint két-három év után megkopik. Ez nem a növény sajátossága, hanem a nem megfelelő gondozás hatása vagy hiánya. Megoldásként rendszerint az újravetés fogalmazódik meg, pedig a megoldás sokkal egyszerűbb lenne; gyeptrágya, szerves anyagok vagy talajjavítók használatának szükségessége. Ez a szemléletváltás...
Miért jobb a szerves trágya, mint a műtrágya?
Elolvasom
Miért jobb a szerves trágya, mint a műtrágya?
2015. November 24.
A két trágyaféleség alapvetően abban különbözik egymástól, hogy a trágya szerves eredetű összetevőkből áll, míg a műtrágyák csak ásványi eredetűek. A talajban élő hasznos mikroorganizmusok többsége ott él meg, ahol biztosítottak számukra a megfelel...
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Kertfenntartás és kertfüvesítés
Így füvesíts
Bizonytalan vagy a kertben?
Gyere el Workshopjainkra és tanuld meg Évától, a füvesasszonytól hogyan lehet a Te kerted is irigylésre méltóan szép!
Azt, hogy mitől lesz a gyep egy dús smaragdzöld szőnyeg, az örökzöldek pedig kicsattanóan egészségesek!
További részletek
Mit kezdj a vakonddal