Gyepszőnyeg

GYEPSZŐNYEG ÁR ÉS FÜVESÍTÉSI ÁRAK: MELYIK MENNYI?

MGÉ
MGÉ
2018.04.12 12:48
GYEPSZŐNYEG ÁR ÉS FÜVESÍTÉSI ÁRAK: MELYIK MENNYI?

Közismert tény, hogy egy gondosan kivitelezett gyepszőnyeggel kertünk gyakorlatilag pillanatok alatt gyönyörűvé varázsolható.

Ugyanez áll a szaktudással elvégzett fűmagos füvesítésre is, jóllehet a két eljárás között a költséghatékonyság valamint a kívánt eredmény elérése tekintetében nem kis különbségek vannak. Cikkünkben utóbbit jártuk körbe.

A leggyakoribb kérdések egyike: Mégis mennyibe kerül?

A kertépítők szerint ez a leggyakoribb feltett kérdések egyike. Az is igaz, hogy nem volt még olyan kerttulajdonos, aki a kertépítéskor megbánta volna, hogy a gyepszőnyeg mellett döntött.

A telepített gyepekhez képest mind élettartamát mind minőségét tekintve a gyepszőnyeg lerakása kétségtelenül kisebb kockázattal jár. A fűmagvetéssel kialakított gyepek gyakorlatilag hónapokkal később vehetők használatba, sőt a szakemberek szerint vízigényük a gyepszőnyegekhez képest jóval nagyobb. A fűmagvetéssel kialakított felületek eróziós kockázatával ugyancsak nagyobb százalékban kell kalkulálnunk. A kertépítők a gyepszőnyeg további előnyeként szokták kiemelni, hogy segítségükkel nemcsak síkfelületeket, hanem igény esetén akár meredek lejtőket is könnyen befüvesíthetünk. Utóbbit az öntözés és az időközönkénti esőzések miatt fűmagos vetéssel gyakorlatilag lehetetlen megoldani optimálisan a lemosódás miatt.

szakszerűen telepített minőségi gyepszőnyeg egyrészt gyommentes, másrészt nem kopik ki nagy felületeken, mivel rövid időn belül megköti a talajt és a port. A gyepszőnyeg gyakorlatilag egész évben telepíthető (kivéve nyári kánikulai melegben és  fagyok esetén télen) abban az esetben, ha az időjárási körülmények lehetővé teszik a talajmunkák elvégezését. A gyepszőnyeg lerakása kedvező ár-értékarányt garantál, és bár valamelyest költségesebb a vetett gyepnél, szaktudással kivitelezett telepítéssel gyorsan minőségi zöldfelületet kaphatunk,amit pár héten belül  azonnal használhatunk.

Minőségi gyep fűmagvetéssel? Lehetséges, de…

Természetesen gondosan kivitelezett és alapos előkészületek után megvalósított fűmagvetéssel is számtalan olyan gyep valósul meg napjainkban, melynek a gyepszőnyeges megoldáshoz hasonlóan ugyancsak csodájára jártak az emberek. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a gyepszőnyeg-lerakáshoz képest valamivel több időbefektetésen keresztül (4-5 hónap)a fűmagvetés is kiváló minőségű és használható  gyepfelületet teremthetünk. És egy év alatt profi kertépítő szaktanáccsagyepszőnyeg minőségű felületeket érhetünk el, igaz mindkét esteben olyan későbbi kiadásokkal is kalkulálnunk kell, mint például a kikopás miatti (félárnyékos területek jellemzője) szükséges időközönkénti felülvetés. Hanyag gondozással egy gyepszőnyeg lerakásával kivitelezett gyep minősége is leromolhat még a középszerűség kategóriája alá is. A gyepszőnyeg sem  időtálló garancia, ha nem  helyesen van gondozva.

Láthatjuk tehát, hogy a fűmagvetést és a gyepszőnyeg lerakásának költségeit a kivitelezés minőségén és az alapanyagok bekerülési költségén túl számtalan tényező befolyásolhatja.

Ha gyepszőnyeget választunk, a minőségen ne spóroljunk!

Ha gyepszőnyeg mellett döntünk és a tervezésen is túl vagyunk a kivitelezés egyik első lépése a tekercsben forgalmazott gyepszőnyeg megvásárlása. Mivel a piacon találkozunk gyengébb és jobb minőségű termékekkel is egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választjuk! A kertépítők szerint a gyep minőségét elsősorban az előállítási folyamat precizitása, illetve a vetőmag minősége határozza meg. A fellelhető legjobb minőségű gyepszőnyegeket egyes esetekben a telepítés előtt tovább nevelik, hogy a gyökérzet-rendszerük kiváló legyen, mielőtt azok telepítésre kerülnének. Vannak olyan gyepszőnyegek ellenben, melyeket kevesebb hónapig nevelnek a fűiskolákban (esztétikailag szemlélve szépek), de gyengébb minőséget képviselnek. Ezek a gyepszőnyegek rendszerint szakadozottak, pajorral fertőzöttek, de az is előfordul, hogy gyomokat is tartalmaznak, melynek előnytelenségét hosszú távon nem kell részleteznünk.


„Az olcsó lesz a drága!”

A kerttervezők tapasztalatai szerint a kerttulajdonosok többsége rendszerint az alapanyagon akar spórolni, ám ez a későbbiekben akár jelentősebb többletköltségekkel is járhat. A tudatos kertbarát az ár-érték arányt tartja szem előtt és minőségi gyep megvásárlásával egy értelemszerűen szebb és időállóbb megoldást választ. A csúcsminőségű és az „olcsó” kategóriát képviselő gyepszőnyeget egymás mellé téve láthatjuk csak igazán, hogy mekkora közöttük a minőségbeli különbség.

Az árban kedvezőbb gyepszőnyeg nagyságrendekkel ritkább és lazább a gyökérzettel rendelkezik. Felemelve, szinte a saját súlyánál fogva szakadozik. Amennyiben az olcsóbb és ebből adódóan nyilván gyengébb minőségű alternatívát választjuk, a pázsit idő előtti kikopásával és gyomosodásával mindenképpen számolnunk kell. Ez szélsőséges esetekben akár az egész füvesítés újrakezdéséhez is vezethet!

Nem feltétlenül az ár dönt!

A fűmagvetés és gyepszőnyeg-telepítés módszere közötti választást első ránézésre – mint a legtöbb esetben – egyetlen szempont befolyásolja: az ár. A gyepszőnyegfektetés laikus szemmel nézve kétségtelenül sokkal drágábbnak tűni a fűmagvetésnél, ám ha tisztában vagyunk vele, hogy mennyi munkát és szakértelmet igényel a gyepszőnyeg előállítása, máris másként értékeljük a helyzetet.

Az árat a telepítés munkafolyamatai is meghatározzák!

Bár a fűmagvetés és a gyepszőnyeg-telepítés egyáltalán nem bonyolult feladat, ha nem tartjuk be az egyes munkafolyamatok szabályait, sok fáradságban, többletmunkában és nem utolsó sorban rengeteg plusz anyagi ráfordításban lehet részünk. Nagyon nehéz pontosan megmondani, hogy 1 négyzetméternyi felület fűmagvetéssel vagy gyepszőnyeggel történő gyepesítése egészen pontosan mennyibe kerül. Egész egyszerűen nem egyformák a kertek, a talajviszonyok, az alapanyagok ki-és behordási körülményei, ráadásul a távolságok is különböznek kertről-kertre, amik emelhetnek, vagy csökkenthetnek az árakon.

Cikkünk végén összesítettük a gyepszőnyeges és fűmagvetéses gyepesítés nagyságrendileg megbecsült bekerülési költségeit. A mellékelt becslésben mindkét esetben egy 100 négyzetméter nagyságú kert füvesítési munkáját vettük alapul. Kevesebb termőföld cserével, vagy nagyobb terület gyepszőnyegezésével az ár jelentősen csökkenni fog.

Gyepszőnyeg-terítéses füvesítés árbecslése

A munkálatok megkezdése előtt amennyiben szükséges talajcsere  (erős  szennyezettség miatt) ebben az esetben – 10 cm-es mélységgel kalkulálva – nagyjából 10 m3 jó minőségű tőzeges, érlelt marhatrágyás, darált, első osztályú termőföldet jelent. (A meglévő és kiszedett talaj elszállításához egy 8 köbméteres konténerre is szükség lesz.) Igény esetén 100 m2 vakondháló 30 cm mélységű telepítésre, a gyökeresedés beindító gyeptrágyára, 100 m2 gyepszőnyegre is szükség van. Felmerül továbbá a gyepszőnyeg szállítási díja és a munkadíj is. A fentiekkel kalkulálva a gyepszőnyeges gyepesítés 3900 - 4300 Ft/négyzetméter árral kell számolni.

Fűmagszórásos gyepesítés árbecslése

A munkálatok megkezdése előtt természetesen ebben az esetben is kívánatos a szükséges talajcsere szennyezettség esetén, ami szintén 10 m3 jó minőségű tőzeges, tápanyagban dús, feljavított első osztályú termőföldet jelent. (A meglévő és kiszedett talaj elszállításához egy 8 köbméteres konténerre is szükség lesz.) 100 m2 vakond hálóra, a gyökeresedés beindító gyeptrágyára, illetve durván 3-4 kg minőségi fűmagra is szükség van. A fentiekkel kalkulálva a fűmagszórásos gyepesítés esetén 2200-2400 Ft/négyzetméter árral kell kalkulálnunk.

Ha kérdésed van a saját kerteddel kapcsolatban, tedd fel telefononRészletek itt!

Sikeres gyepszőnyegezést vagy fűmagvetést  kívánok!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony