Gyepszőnyeg

A GYEPSZŐNYEG LERAKÁSA ÉS TELEPÍTÉSE

MGÉ
MGÉ
2018.02.28 12:42
A GYEPSZŐNYEG LERAKÁSA ÉS TELEPÍTÉSE

A szemet gyönyörködtető egyenletes pázsitfelületek, a magánkertek és közterületek legelemibb alkotóelemei évszázadok óta.

Napjainkban rengeteg funkciója mellett játszóhelye a gyerekeknek, pihentetője a munkából hazaérő felnőtteknek. Látványuk ily módon nemcsak esztétikai jelentőséggel bír. Azon túl, hogy megnyugtatja szemlélőjét, pozitív hatással van az egészségre és általában a közérzetre. A nagy pázsitfelületek közreműködnek továbbá a levegő szennyeződéseinek kiszűrésében, kánikulai hőségben hozzájárulnak a hőérzet mérsékléséhez. Forgalmas helyeken pormegkötő hatásuk ugyancsak közismert.

A mögöttünk hagyott néhány évtizedben – előbb a sportpályákon, majd később a köztereken és kiskertekben – egyre szélesebb körben kezdett elterjedni a gyepszőnyegek telepítése. Laikus szemlélő számára az előre gyártott gyepszőnyeg azonnal használható, esztétikus és gyorsan lerakható felületet ígérUtóbbi azonban csak abban az esetben áll, ha a gyepszőnyeg telepítése nem nélkülözi a szakértelmet. Cikkünkben csokorba szedtük azokat az ismereteket és eljárásokat, amelyek nélkül az okos és költséghatékony telepítés elképzelhetetlen.

Ezért döntsünk a gyepszőnyeg mellett!

 Élettartamát és minőségét tekintve a gyepszőnyeg lerakása nagyságrendekkel kisebb kockázattal jár a  fűmagvetéshez képest. A  magvetések egyrészt hónapokkal később vehetők használatba, másrészt vízigényükkel együtt sokkalta nagyobb az eróziós kockázatuk  a  lejtős területeknek. A sík felületek mellett gyepszőnyeggel akár meredek rézsűket is füvesíthetünk könnyedén, míg ugyanezt a lemosódás lehetősége miatt egyszerű fűmag vetésével nem tudunk hibátlanul kivitelezni (csapadékos időszak kizáró ok teljesen).

Érdemes továbbá utalnunk arra, hogy a minőségi gyepszőnyeg teljesen gyommentes, ráadásul megvan az az előnyös tulajdonsága, hogy későbbiekben is nehezen gyomosodik. Nehezen kopik ki nagy felületeken, rövid időn belül megköti a talajt és a port, ebből adódóan nem igényel időközönkénti felülvetést, hacsak nem árnyékos a kertünk.

A gyepszőnyeg nem garancia arra, hogy a félárnyékos vagy árnyékos részekhez idővel nem kell hozzányúlni, ugyanis Magyarországon árnyéktűrő gyepszőnyegfajtát nem lehet vásárolni. Ezért a tavaszi vagy őszi kötelező nagy fenntartási munkák során (gyepszellőztetés során) érdemes a felülvetéseket megcsinálni árnyéktűrő fűmaggal, amikor az szükséges.

 A gyepszőnyeg gyakorlatilag egész évben telepíthető abban az esetben, ha az időjárási körülmények lehetővé teszik a talajmunkák elvégezését és a hőmérséklet nem haladja meg a 28o C nyáron. A nyári telepítés nagy veszélyt rejt magában, mert az állandó öntözéssel indukálhatunk gombabetegségeket, ezért szaktudást nem nélkülöz és állandó napi többszöri kontrolt. De 2019 nyarától már sokkal könnyebb helyzetben  vagyunk, mert  az Esstence  Origo (bio) növénykondicionáló kiváló hatásfokkal védelem alatt tartja  a frissen telepített gyepet egész nyáron. És nem akadályoz meg bennünket, hogy használják a gyerekeke a kertet, mert teljesen vegyszermentesen tudjuk  a gyep védelmi feladatait  ellátni.

Amennyiben összességében nézzük, akkor a gyepszőnyeg lerakása kedvező ár-értékarányt garantál, és bár jóval költségesebb a vetett gyepnél, de szaktudással kivitelezett telepítéssel gyorsan minőségi zöldfelületet kaphatunk.

Milyen a jó gyepszőnyeg?

 A kertészek és kertépítők szerint a jó minőségű gyepszőnyeg minősége egyenletes vastagságú és középkötött (nem hullik szét). Ideális esetben a föld teljesen kőmentes és a talajt egyenletesen szövi át a fű gyökérzete. Amennyiben a gyepszőnyeg talajszerkezete kiszáradt, esetleg a fű gyenge gyökérzetű, könnyen szakad, sőt szemmel láthatóan szétperegnek a talajrészecskéi. Utóbbit – amennyiben magunk vásároljuk meg – könnyen ellenőrizhetjük oly módon, hogy a gyepszőnyeget egyik sarkánál megemeljük. Ha jó minőségű a gyepszőnyeg, nem fog szétesni mozgatás során, mert a végleges helyrefektetéséig többször is meg kell mozgatni.

Legtöbbször 1,5 év a nevelési ideje, sűrű és tömör szerkezeti felépítése van, jó fűmagkeverékből áll, a növénybetegségekkel és egyéb növénykártevőkkel szembeni nagyfokú ellenálló tulajdonsággal bir, jó regenerálódó képesség és a telepítés utáni lehető legcsekélyebb gondozási igény: ezek minőségi gyepszőnyegek legfontosabb tulajdonságai. De vajon mindegyik gyepszőnyegfajta ezzel a tulajdonsággal bír?

 

Fajták amikkel mi dolgozunk: mediterrán és sport

 Ne felejtsük el ugyanakkor azt sem, hogy a gyepszőnyeg egy élő anyag, így a lefektetéséről is gondoskodnunk kell záros időn belül. Minősége meglehetősen gyorsan romlik, ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy legkésőbb 72 órával (ez csak hűvös időben lehetséges) a vásárlás után lehetőleg fektessük le. A felcsavart gyepszőnyeg rétegbe halmozva, hűvös helyen 2 napig gond nélkül tárolható, folyamatosan nedvesítve kiterített állapotban ettől akár hosszabb ideig is eltartható.

A telepítés munkafolyamatai

Bár a gyepszőnyeg telepítése egyáltalán nem komplikált feladat, ha nem tartjuk be az egyes munkafolyamatok szabályait, sok fáradságban, többletmunkában, plusz anyagi ráfordításban és számos egyéb kellemetlenségben lehet részünk. Elég, ha arra gondolunk, hogy nedvességtartalmától függően egy gyepszőnyeg-tekercs súlya akár a 20-25 kg-ot is meghaladhatja, nem a könnyű munkák közé tartozik a telepítése.

Talaj-előkészítés

 A gyepszőnyeg lerakása – a vetett gyeptelepítéssel ellentétben – a hazai klímaviszonyokat tekintve nem kizárólag a tavaszi március-április hónapokbanvégezhető el. Gyepszőnyeget a hideg téli fagyos hónapok kivételével az év minden időszakában telepíthetünk (kizáró ok a tartós nyári kánikulai időszak), ám ehhez első körben jól elő kell készíteni a talajt. A terület legyen mentes a gyomoktól és a gyommagvaktól. A gyepszőnyeg lerakása előtt a talajnak síkfelületűnek, apró szemcsésnek, megfelelő nedvességtartalmúnak, nyirkos tapintásúnak, tápanyagokkal erősen feltöltöttnekapró morzsásnak és megfelelően tömörítettnek kell lennie. A megfelelően tömörített, de laza szerkezet rendkívül fontos, ugyanis amennyiben nem megfelelően laza a talajszerkezet, a gyepszőnyegen lévő fű sem fog tudni kellő időben és mértékben belegyökeresedni.

 A talaj lazításához használhatunk termőhomokot és tőzeges keverékeket is, ha elviseli a terület a feltöltést. Amennyiben a kerti talajunk minősége nem igazi termőtalajhoz közelít, feltétlen szükséges szerves anyagok beforgatása és Humuszgranulátum kiszórására is munkálatok során. A szerves trágyák manapság zsákban vásárolhatók és száraz formában könnyen kézzel szétszórhatóak a javítandó földterületen.

Az előkészítő munkálatoknál további kívánalom, hogy a talajszintezést a gyepszőnyeg vastagságához igazítva, nagyjából 2-2,5 cm-re lejjebb állítsuk be, mint például a járda szintje.

Csak  az előkészületek  együttes megléte biztosítja azokat a kedvező feltételeket, amelyek a gyökérfejlődéshez elengedhetetlenek. A gyepszőnyeg telepítése előtt a talaj előkészítésének további fontos állomása a vakondháló helyes lefektetése (30 cm-re van a talajfelszíntől), amellyel megakadályozhatjuk a vakondtúrások kialakulását.De ez akár elhagyható amennyiben rendszeresen vakondűzőt  használunk a fenntartás  folyamatában.

A gyepszőnyeg telepítése

 A fentiek megtartásával kellően előkészített területen kezdjük meg a gyepszőnyeg-csíkok lefektetését, amire előtte a gyökereztető tápanyagot kiszórtuk. A gyepszőnyeget – mint említettük – érdemes minél hamarabb, a beszerzést követően, ha lehet 24 órán belül lefektetni, mivel a minősége óráról-órára romlik. A gyepszőnyeg-csíkokat kézzel, értelemszerűen kötésben, a lehető legszorosabban egymás mellé helyezve érdemes lefektetni. Amennyiben a gyepszőnyeg csíkok végénél hézagok maradnak ki, nyugodtan vágjunk közéjük kisebb gyepszőnyeg darabokat. Előfordulhat, hogy a rések annyira kicsik lesznek, hogy utóbbit nem tudjuk kivitelezni. Ilyen esetben homokos földdel is tömíthetjük a réseket.

 A lefektetést a hengerezés munkafolyamata követi, amelynek elhagyása óriási problémák forrása lehet a későbbiekben.  A hengerezés fogja biztosítani a gyökerek és a talaj optimális érintkezését, mellyel a gyepszőnyeg fűszálai nedvességhez jutnak és könnyen a talajba gyökeresednek.

Igénybevétel előtti gondozás

 A gyepszőnyeg hengerezését követően mindenképpen öntözzük be a területet, négyzetméterenként nagyjából 18-20 liter vízzel. Az esti  öntözést  kerüljük, mert a fűszálaknak szárazon kell  aludni menniük.

Tudom! Tudom, hogy legtöbb helyütt nem ezt olvasod. De ez a tény annyira fontos dolog, hogy ezen múlik vagy bukik legtöbbször egy gyep sorsa.

Ne feledjük ugyanakkor, hogy a lefektetett gyepszőnyeg csak akkor viseli már el az intenzív taposást és terhelést, ha a fűszálak kellően belegyökeresedtek a talajba. A folyamat felgyorsítása érdekében tartsuk kellően nedvesen a gyepszőnyeget, napi többszöri öntözés beiktatásával. Ha így teszünk, egy tavaszi hónapokban telepített gyepszőnyeget akár már 2-3 héten belül igénybe vehetünk. Az első fűnyírás semmi esetre se legyen túl alacsony, valamint ne végezzük el addig, amíg a fű nem nőtt meg legalább 9-10 centiméteresre, illetve még nem gyökeresedett meg valamelyest.

Ha nincs letapadva gyep kellőképpen és vágni muszáj a gyepet, akkor vigyázzunk a vágásnál, nehogy felkapja a fűnyíró a gyepszőnyegtekercs sarkát.

A már beállt kész gyepet, tápanyaggal  elkell látni évente háromszor és nem dőlhetünk hátra azzal, hogy az előkészületeknél megadtunk a gyepszőnyegnek mindent.

A jó gyepszőnyeg hoz magával tartalék erőt a talajban, de ez nem elegendő egy évre. A célunk, hogy a teljes pompájában megtartsuk egész évben a gyepszőnyeget, akkor a rendszeres tápanyagozást nem hanyagolhatjuk el. Szerencsére erre a célra napjainkban már szervesalapú speciális hatóanyag-összetételű gyeptrágyák állnak rendelkezésre minden évszakban.

Aki nem érez kellő elszántságot ehhez a nagy munkához, és inkább profikra bízná a kertje zöldítését, akkor forduljon  hozzánk a Füvesasszony csapatához .

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony