Blog

GYEPÁPOLÁS JÓTÉKONY HATÁSA TESTI ÉS LELKI EGÉSZSÉGÜNKRE

MGÉ
MGÉ
2019.02.10 10:50
GYEPÁPOLÁS JÓTÉKONY HATÁSA TESTI ÉS LELKI EGÉSZSÉGÜNKRE

Az utóbbi időben többször is szó volt már a kerfüvesítésről és a pázsitok ápolásáról, azonban ezekben a bejegyzésekben nem beszéltem a szépen ápolt gyepek, kertek egészségügyi hatásairól, előnyeiről.

Most a megszokottól egy teljesen eltérő cikkel készültem neked, kedves Kertbarát. (Kiváncsian várom, hogy amikor  végére érsz az írásnak egyetértesz-e velem?) A szokásos gyakorlatias kertápolási tanácsok helyett rólad, rólam, rólunk lesz szó. Arról, hogy miért is érdemes ezt az egészet igazából csinálni. 

Miért kellj fel kora reggel locsolni, miért ereszkedj négykézlábra és gazold ki a fránya gyomokat, miért áldozz a kertedre a szabadidődből VALÓJÁBAN.

Persze, tudom, hogy fontos a szépség, hiszen gyönyörködteti a szemet, és irigységet vált ki másokból, de ez csak a felszín.

Az a tapasztalatom, hogy a kerteket, de leginkább a gyepet általában a férfiak ápolják nagy többségben a családban. Amikor jönnek hozzánk szaktanácsot kérni és tápanyagot vásárolni, akkor sokan megjegyzik, hogy mennyire szeretnek ezzel foglalatoskodni és szeretnék megtanulni ennek minden csínját-bínját. Az is kiderül a rövid beszélgetéseink alatt, hogy a családjuk, a feleségük, párjuk nem mindig érti, hogy miért rajonganak ennyire az otthoni pázsitért.
Én megértem, sőt pontosan tudom, miért szeretik ezt csinálni.

 

Nem csak sikerélményt ad, hanem egészséges is

Ezek az emberek a legtöbb esetben-irodában dolgoznak, vagy stresszes munkát végeznek, a kertészkedést pedig hobbiként, kikapcsolódásként végzik kevéske szabadidejükben. A fűápolás nem olyan egyszerű dologhiszen egy élőlényről van szó, aminek a gondozása bonyolult.Ugyanakkor komoly sikerélményt, megelégedettséget ad, ha jól csináljuk.

Azonban a sikerélmény mellett van még egy hatása is a fűápolásnak, a rendben tartott kertnek, ez pedig az egészség.

Ezek a derék emberek pedig sokszor érzik (akár csak tudat alatt), hogy mennyire jót tesz nekik a kerti munka, milyen jó dolog a fűben mászva gyomlálgatni.

Akik még soha nem adták át magukat egy ilyen élménynek, azt hiszik mindez ostobaság. Pedig igazából ez egy terápia, ahol feltöltődhet test és lélek egyaránt.

Ha sokat dolgozunk és túl nagy nyomás van állandóan rajtunk, akkor sok életenergia áramlik belőlünk kifelé, amit fel kell töltenünk, különben kiégünk.

Milyen egészségügyi hatásai vannak a mezítláb járásnak?

 A jótékony hatások egyik kiváltó oka a mezítláb járás.

Néhány éve hallottam Dr. Csicsor János egyik előadását, amelyben a mezítláb járás egészségügyi hatásairól is volt szó, ráadásul kifejezetten a gyepet említette, mint a legjobb terület a mezítelen talppal járáshoz. Nekem ez a téma teljesen új volt és komoly gondolatokat indított el bennem, ezért igyekeztem utána nézni a dolognak.

Az olvasgatás során meglepetten tapasztaltam, hogy a mezítláb járás igen elterjedt és számos jótékony hatást tulajdonítanak neki. A nyilvánvaló ortopédiai hatások mellett (erősíti az izmokat, megakadályozza a lúdtalpat, megelőzi a vízszerek kialakulását) a mezítláb járás javítja az ideg- és keringési rendszerünk állapotát, segít a gyulladások leküzdésében is. Nem véletlen, hogy a jól ismert és régóta alkalmazott Kneipp-kúra egyik fontos eleme a mezítláb járás.

 

Sőt, egyes elméletek szerint, ha mezítláb sétálunk a Föld felszínén, akkor természetes módon szabadulunk meg a testünkben felgyülemlett elektromos stressztől.

Egyre többet lehet olvasni a földellés fontosságáról is az elektroszmog emberi testre gyakorolt hatása miatt…………….

A testi hatások mellett a lelki tényezők is fontosak!

Fontos megemlíteni, hogy a mezítláb járásnak és egyáltalán a kertápolásnak nem csak fizikai, hanem lelki síkon is számos jótékony hatása van, és ezt, mint gyakorló kertész teljességgel meg is tudom erősíteni.

A kertápolás során bensőséges kapcsolatot teremtünk az anyafölddel, pozitív dolgok szabadulnak fel bennünk, boldogságot, elégedettséget érzünk. Különösen akkor, ha jól csináljuk és látjuk munkánk gyümölcsét, a szép, egészséges és ápolt kertet, pázsitot.

Ne felejtsd el, hogy ez nem csak munka, hanem kikapcsolódás, szórakozás, azért van, hogy jól érezd magad!

Ne törődj másokkal, éld a saját életed!

A modern társadalmakban nem annyira népszerűa mezítláb járás, ezért sokan tartanak attól, hogy furán néznek rájuk, ha ezt csinálják. Ne törődj velük!

Foglalkozz a saját testi-lelki egészségeddel, ne úgy élj, ahogy mások elvárják, hanem ahogy neked jó!

Én kifejezetten ajánlom mindenkinek, hogy kertészkedjen, telepítsen és ápoljon szép gyepet, egészséges növényeket és nyugodtan járjon mezítláb rendszeresen a saját kis kertjében.

Legjobb dolog a világon, nyáron mezítláb csak úgy lenni. Csak úgy boldognak lenni.

 

Emlékszel még a Micsoda nőre, az 1990-ben debütált amerikai romantikus vígjátékra? Amiben a kedves, de kemény üzletember, akit a lány rávesz egy kis lazításra. Nem valami flancos étteremben kapcsolódnak ki, hanem a parkban, ahol bizony mezítláb sétafikálnak. Mégpedig munkaidőben. Igaz, hogy ez csak egy film, talán soha nem is történt hasonló eset sem a való életben, de azért van benne igazság. Az ember a természetből származik, oda tartozik, oda tartozol.

A lényeg tulajdonképpen az, hogy enged meg magadnak a magasszínvonalú kertápolást, mert azzal magadnak teszel jót, ha többet vagy kinn a levegőn és ezt a számodra legmegfelelőbb tempóban teszed testmozgás címén és közben csak a kertre figyelsz. A munka végére lehet, hogy elfáradsz, de elegendő pozitívtöltést is kapsz, hogy megbirkózz a mindennapok problémáival.

Ne engedd, hogy a munkád a négyfal közé passzírozzon be egész életeden át. Tessék kilépni a falak közül és élvezni a természet kincseit, pozitív hatásait.

Hidd el, hamarosan azon fogod kapni magad, hogy várod a munkaidő végét, mert vágysz erre a „második műszakra”.

Szeretném, hogy számodra is sikerélményeket és örömet okozzon a kert. Ehhez azonban meg kell tanulnod az alapokat. Ehhez a legnagyobb segítség, amit adhatok neked nem más, mint a személyes mentorálásom, amelyet a soron következő PROBLÉMAMEGOLDÓ NAPON kaphatsz meg.

Egyetlen nap alatt megtanulhatod a kert alapvető gondozási és gyógyítási műveleteit, az egészséges, vegyszermentes kert fenntartásához használatos termékek kiválasztásának technikáját. 

A kezedben a döntés!

A kerted a kikapcsolódás és nyugalom szigete lehet, a te saját oázisod, ahol bátran járhatsz mezítláb, vagy csak egy újabb púp lessz a hátadon a sűrű hétköznapokon.

Kattints ide és nézd meg a PROBLÉMAMEGOLDÓ NAP programját!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony