Blog

A GYEPÁPOLÁS JÖVŐJE MÁR ITT VAN A KEZÜNKBEN

MGÉ
MGÉ
2019.01.20 10:07
A GYEPÁPOLÁS JÖVŐJE MÁR ITT VAN A KEZÜNKBEN

A jövő itt van a kezünkben !  /  Esstence termékcsalád.

Csak az a kérdés, hogy milyen a jövőképünk. Hátborzongató, amikor belegondolok abba, hogy bármire képesek vagyunk a feltalált technológiák segítségével... mint a gyepápolás, mint a kertápolás során.

Ámbár, mindegyik legjobbként hirdeti a sajátját, mégis nehéz megítélni, hogy a valóságban melyik az.

Én a kertápolással, kertépítéssel  kapcsolatos termékek esetében „a megfigyelő vagyok”, mint a fizikusok a kvantumkísérletekben. Csak figyelek és próbálom levonni a következtetéseket.

Nem vagyok tudós, sem biológus, sem feltaláló.  De ha a hétköznapi csoda megtörténik körülöttem, akkor azonnal sátrat verek. Vizsgálódok és figyelek.

Várok. Várom, hogy az egyszerűen működő dolgok, hogy újra és újra megtörténjenek, hogy bizonyosságot szerezzek.

Idestova két éve folynak a kísérletek egy ígéretes újdonsággal a kiskertekben és nagyterületeken is. Hajtatásban, zöldségesekben, szántóföldön. Megállapítottuk, hogy eredmények bíztatóak minden talajtípuson.

A te kerted is a talajra épül. Éppen ezért nem mindegy, hogy mi is van abban a talajban, milyen ökológiai rendszerrel rendelkezik. Nem mindegy milyen mikrofauna és makrofauna ver tanyát a földedben  és nem mindegy, hogy a növényeidnek milyen körülmények között kell megállniuk a helyüket.

Szerintem neked is tetszeni fog az a módszer, amit mostantól a kerted és a gyeped ápolására tudok ajánlani.

Ez a segítség egy gilisztahumusz-alapú növénykondicionálóba van bezárva és Bacillus thuringiens is  van benne, de hívjuk csak BATHU (vagy batyu)-nak röviden egymás között.

Gondolom, hogy a kedves kollégák most megmosolyognak, és nem tartják újdonságnak, mert ők már ismerik azokat a készítményeket, amelyek erre a technológiára épülnek mint a Bacillus thuringiens.

Darvas Béla így írta BATHU-ról 1999 –ben az Élet és Tudomány-ban, 54 (5): 141- 143.  hogy :
„A „csodabaktérium”, rovarölő mérgeket termelő Bacillus thuringiensis 1957-ben jelent meg a növényvédő szerek piacán. A biotechnológusok egy évtizede figyeltek föl rá, s ma benne látják a jövő egyik legfontosabb eszközét a rovarok elleni védekezésben.”

BATHU fajnak sok bacilus törzse van, de nem mindegy melyiket hívjuk hathatós segítségünkre.

Mivel a kertfüvesítés témakörében vagyok jártas, ezért azonnal felkaptam a fejemet arra lehetséges megoldásra, amikor a talajlakók ellen úgynevezett patogének bevetésével, egyszerű kipermetezéssel teljes kártevő takarítást tudunk a kertünk talajában elvégezni.

Most is van forgalomba néhány hasonló szer a webáruházban mint a Nematop, a Nemastar, a Bora vagy az Artis az egyes kártevők ellen. De eddig nem ismertem olyan készítményt, ami egyszerre tudja elvégezni a négy készítmény feladatát.

Mit tud ez a növénykondicionálóba zárt csoda?

Óriási előrelépést hoz a kertépítés, kertfüvesítés területére  majd.

Ami miatt forradalminak számít, az a tulajdonsága, hogy ha nincsenek éppen a talajban kártevők, akkor nem pusztulnak el ezek a baktériumok, mint pl. egy Nemastar (fonálféreg), hanem alvó  (tokos) állapotba kerülnek az éhínség idejére. Emiatt tud egyszerre prevenciós célokat is szolgálni, hiszen a talajban alva várja a kártevőket, és hatékonyan tudja kezelni a már elszaporodott állományt is.

Természetesen, mint szinte minden környezetbarát megoldás, ez sem hat azonnal, cserében viszont hosszútávon a talajban maradnak a BATHU-ban található baktériumok és megvédik a talajéletet és a növényeket a kártevőktől, ha az egyedszámuk elegendő négyzetméternyi területre vetítve.

Nem beszélve arról a nagyszerű lehetőségről, hogy a kiskertekben gyakorlatilag bio módszerrel tudunk majd nagyon egyszerű technológiával termelni bármit. Újra hozzájuthatunk valóban egészséges  zöldségekhez, gyümölcsökhöz ezáltal.

Már látom a lelki szemeim előtt, hogy milyen egyszerű lesz megszabadulni a pajortól, a lótetűtől, a fonálféregtől. Az utóbbi teljesen elözönlötte már a szántóföldi termesztést is (a fóliás hajtatás már évtizedek óta ezzel a problémával küszködik) és komoly vegyszerezésekkel lehet csak féken tartani a fonálféreg okozta kártételt.

Jusson eszedbe, hogy amikor a zöldségesnél vagy a piacon azt a szép sárgarépát beleteszed a kosaradba, az csak egy brutális, de természetesen legális felhasználású és engedéllyel rendelkező vegyszer hatására tud olyan gyönyörű lenni. És te ezt minden héten az asztalra teszed a családodnak. Gyanútlanul   a legjobbat akarva cselekszel.

Erről az új BATHU tartalmú növénykondicionálóról biztosan nem túlzok, amikor azt mondom, hogy egy ajándék a számunkra.

Mert bár az igaz, hogy az ember a naprendszerben le- és fel repdes, ide-oda kutatva a túlélés lehetőségeit, mégsem akar nagyon a földre lehajolni, pedig az orra előtt hever minden a talajban és a talajon.

Ez a megoldás is, gyakorlatilag 60 éve a kezünkben van, csak nem használtuk.

De hiszem azt, hogy ha mindannyian megtesszük a magunk kis dolgát, akkor környezetbarát, fenntartható módon együtt képesek leszünk visszaépíteni azt, amit az ember eddig lerombolt a környeztében.

A BATHU-s növénykondicionáló pontosan egy ilyen éptőkocka, amivel a kecske is jól lakik, azaz szép lesz a kertünk, és a káposzta is megmarad, hiszen nem ártunk a környezetünknek vegyszerekkel és ez által élhető kerteket teremtünk.

Nekem  szakmai célom, az igazi vágyam, hogy egyre többen megismerjék ezt a  módszert és sok oázis legyen mindenhol Magyarországon ami nem csak szép, hanem amiben jó a testnek  élni is.

Ezért  ajánlom a RadiVita mikrobiológiai készítményt azoknak, akik a biológiai egyensúlyra törekednek és  a  vegyszert csak akkor  használják amikor  más  kiút  nem lehetséges. 

Legyen te  kerted  is  egy ilyen oázis!
Molnár Gábor  Éva, a füvesasszony