Blog

Zöld forradalom a tetőn…na ehhez mit szólsz?

MGÉ
MGÉ
2024.02.15 19:12
Zöld forradalom a tetőn…na ehhez mit szólsz?

Zöldtetőn egy kert? A videót ne hagyd ki!

Nemrég kaptam egy képes összefoglalót Cser Gábortól, aki egy lelkes hobbikertész. Az ő jóváhagyásával mutatom Neked is meg, mert úgy hiszem ezt feltétlenül látnod kell!

Amikor először megnéztem, oda meg vissza voltam a videójától (és igazából azóta is ???? ) 

Biztos vagyok benne, hogy te is csak bólogatsz majd, hogy „ez igen”.

Ahhoz azonban, hogy értsd mit is látsz, szeretnék néhány apróságot elárulni Gábor kertjével kapcsolatban, hogy tudd mitől is aranyérmes ez a munka a hobbikertészek képzeletbeli dobogóján

Az első és talán legfontosabb, hogy ez a csepp kis „kert” egy GARÁZSTETŐ. Az alig 80 cm-es talajréteg lejtbetonra van építve (dréncsatornázva ahogy azt kell), így a legminimálisabb túlöntözés, vagy a plussz természetes esőzés is azonnal elfolyik róla.


Jogos a kérdésed, vajon Gábor, hogy a manóba képes pontosan kisakkozni a szükséges víz és tápanyagmennyiséget, hogy minden töretlenül, egészségesen fejlődjön?

Sikeres kert alapjai

2022 óta vásárlónk, így lassan 4 éve kisérem figyelemmel, hogy mit használ ebben a picurka, de annál pompásabb oázisban.

Nem fukarkodott a DCM szerves talajjavítókkal, az Esstence gilisztahumusszal és a Humin Garden huminsavak is minden évben ott vannak a bevásárló listáján.

Rendkívül precíz ember, amit ez a levélrészlet is bizonyít:

„100 liter vizet locsolunk el naponta, amikor leggyakrabban öntözünk.”


Ez a szám jól mutatja, mennyire elképzelhetetlenül kevés az a mennyiség, amelyet 10 locsolókannányi víz jelent.

Egy ilyen kicsi területen, ahol nem támaszkodhat a talaj mély rétegeiben tárolt vízkészleteire, rendkívül fontos, hogy jól öntözzön.

Minden évben előveszem ezt a témát a hírlevelekben is, mert a kertápolás alfája és omegája, hogy tudd, milyen gyakran és mennyit locsolsz…

Te meg tudod ilyen pontosan mondani? 

Víz mint érték: felelős kertgazdálkodás

Aki már megérti ezt, el szokott jutni a vízborítottság mérésig, aztán ott akad el a dolog, hogy látja a hol-mennyi az annyi, de nem tudja ezzel hogyan lépjen tovább.

Pedig a képlet valójában egyszerű: ha a fű beteg vagy sárga, akkor a vízmennyiség vagy túl sok, vagy túl kevés. Ezt az öntözőrendszerben, vagy a locsolási gyakorlatodban szükséges korrigálni. 

Ezt követően már csak annyi a feladatod, hogy a talajban minél több szerves anyagot és huminsavat biztosíts (amit a legkönnyebben a Humin Garden talajkondicionálóval pótolhatsz), így segítve, hogy a tápanyag és a víz a talajban maradjon.

Így spórolsz a vízzel is. A felesleg úgyis csak elpárolog, vagy elfolyik, ezért kár kilocsolni is! 

Viszont víz nélkül nincs élet, ezért hobbikertészként a legfőbb feladatod, hogy a földben tartsd ezt az értékes kincset.  

Régebben én sem voltam háklis a vízpazarlásra. Úgy nőttem fel, hogy folyt a csapból… Pedig a testvéreim még a közkútról hordták a vizet, hogy anyám tudjon főzni, mert az ásott kútból csak mosott és az állatokat látták el.

A víz nagy kincs volt, és biztos vagyok benne, hogy egyre inkább az lesz újra!

Gazdálkodj vele okosan, és a kerted meghálálja!

Gáboréhoz hasonló, egészséges kertet kíván
Molnár Gábor Éva kertészmérnök