Blog

Úristen, az egész kert tiszta gomba és baktérium?

MGÉ
MGÉ
2023.01.20 20:55
Úristen, az egész kert tiszta gomba és baktérium?

???? Kivel élünk együtt félmilliárd éve?

Noha ez a szokatlanul enyhe időjárás már-már tavaszi hangulatot teremt -megzavarva az ember és a természet érzékeit is-, ne felejtsd el, hogy még hivatalosan tél van. A korai sötétedésben még van idő olvasgatni, a tudásunkat fejleszteni.

Ezért is hoztam ma egy olyan témát, ami körül tulajdonképpen az egész éves kertészkedés forog: a gombákat.

A hétköznapi használatban inkább az életünkre negatívan ható kalapos, és patogén gombák kerülnek általában szóba, pedig ez egy félmilliárd éves barátság a növények és a gombák között, ahogy Dr. Parádi István adjunktus mondja. Most a 2022. október 12-ai, Mikológiai Tanszéken tartott előadását ajánlom a figyelmedbe a Növény-mikroba szimbiózisokról (itt nézheted meg a teljes előadást).

A remekül felépített előadás első részében az emberi test van a fókuszban. Számomra rendkívül érdekes tényekre hívta fel a figyelmet például arról, hogy a humán mikrobióták milyen nagy mennyiségben élnek bennünk az emberi sejtekhez képest, illetve, hogy ezek jelenléte, összetétele mekkora hatással van az egészségünkre is. Ez a szoros összefonódás nincs másként a növényeink esetében sem.

Tudtad például, hogy a rizoszférában, azaz a gyökérzónában:

  • egy teáskanálnyi talajban 5 milliárd baktériumsejt is megtalálható?
  • vagy hogy 1 m3 talajban akár 20.000 km-nyi gombahifa (fonal) is lehet?

A talaj táplálékhálózatának kölcsönhatása egy nagyon bonyolult folyamat, ahol a növény és a mikrobiom egymásra van utalva. Ezeket a rendszereket 20-30 évvel ezelőtt még nem vizsgálták tudományosan, sőt sokáig inkább félelemmel voltunk irányába.

„Úristen, az egész kert tiszta gomba és baktérium?”

Jó esetben igen, és ezért légy hálás! Ha pedig nincs belőlük elég, a legjobb amit tehetsz, hogy öntözöd őket talajra, növényre, hogy sokasodjanak a kertedben.

Gyepszellőztetések után mindig javaslom az Esstence Origo használatát, hogy a gombafertőzéseket megelőzhesd, vagy még csírájában elfojthasd a baljós jelek előbukkanásakor a betegséget. A jó gombák életteret hódítanak maguknak, és kiszorítják a patogéneket.

Az Esstence termékek kimondottan egy komplex, érett gilisztahumuszból vannak kioldva, így nem csak 5-, 10- vagy 60 faj van benne (hozzáadva), hanem több mint 1000 féle gomba és mikroorganizmus található benne, ami rövid időn belül képes megváltoztatni a talaj ökoszisztémáját, és kiszorítani a betegségeket okozó képleteket.

 

A növény bizonyos kiválasztott vegyületeket (exudátumokat), mint a cukrokat, aminósavakat, szerves savakat, másodlagos anyagcsere terméket bocsájtanak a gyökéren keresztül a talajba, amik közvetlenül táplálják az élő szervezeteket, amiért cserébe az élő szervezetek átalakítják a növények számára a tápanyagokat felvehető formára.

Ez egy kölcsönös együttműködésen alapuló élettér, ahol a gyökérzetet szorosan körülölelő, talajban előforduló mikrobiom összetétele MEGHATÁROZZA A NÖVÉNY PATOGÉNEK ELLENI REZISZTENCIÁJÁT (ellenállóképességét). Azaz egyáltán nem mindegy, hogy milyen mikrobák vannak a növény körül.

Ezért érdemes MINŐSÉGI szerves anyagot használni egész évben a gyepápolásban, a konyhakertben, egyszóval az egész kertedben. Talán erre is kitérek egyszer, hogy nem minden szervesanyag olyan, amilyennek ígéri magát, vagy amilyennek hiszed, de addig is tudd: A kertfüvesítés webárúházában nincs olyan szerves anyag, ami antibiotikum gyártás mellékterméke. Én kifejezetten csak azokat preferálom, amelyek képesek egészséges, sokszínű (diverz) talajéletet teremteni.

 

A kuckózós estékre pedig jó szívvel ajánlom a levelem elején említett előadás megnézését. Dr. Parádi István adjunktus előadása nagyon könnyed, mindenki számára érthetően magyaráz beszédes képek segítségével. Szerintem hatalmas megértésre tehetsz szert, ha megnézed. A videó 15. percétől kifejezetten a levelemet is inspiráló gombák kerülnek terítékre.

Ahogy Dr. Parádi István mondja: „Az igazság odalent van.”

Ha tartós eredményt szeretnél elérni a kertedben, akkor a legtöbbet a talajjal foglalkozz. Ha a talajélet rendben van, a növényeid is rendben lesznek, és évről évre kevesebb dolgod lesz a kertfenntartás során, és több időt tölthetsz kikapcsolódással.

Gombákban és talajéletben gazdag egészséges kertet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony