Blog

Tuja helyett mi kerüljön be a kertbe?

MGÉ
MGÉ
2022.05.04 07:09
Tuja helyett mi kerüljön be a kertbe?

Lassan egy évtizede, hogy a tarka díszbogár ellepte a kontinentális éghajlatú országunkat, aminek sok helyen egész tujasorok estek áldozatául.

Elsősorban ennek köszönhető, hogy a rajongva imádott smaragdtuja trónfosztottá vált, sőt egyenesen azt is kezdték róla állítani a szakértők, hogy nem a mi klímánkra való ez a dísznövény. Hiszen nem viseli el a légaszályt, gombabetegségre hajlamos és ez a fránya díszbogár is kizabálja.

Nincs más lehetőség: ki kell vágni és mást ültetni helyette…

Való igaz, hogy korábban nem volt túl sok fantázia a kertépítésben, hiszen mindenütt a tujasorok és a szép zöld gyep volt az elterjedt, ami viszonylag kevés gondozással is ápolt megjelenést adott. Így a kerttervezők által javasolt új örökzöldek üdítő újdonsággal hatottak a kertekben.

Ami nem hiányozhat egy ültetésből sem. 

Villámsebesen teltek meg a kertészetek és velük együtt a kertek is babérmeggyekkel, leylandikkal, tiszafákkal, korallberkenyékkel, ciprusokkal és borókákkal.

 

Én pedig teljesen megrökönyödve figyeltem a vehemens támadásokat a tujaápolással kapcsolatban. Így telt el 5 hosszú év, és most felteszem a kérdést: mi történik most az új örökzöldekkel? 

Mert az elmúlt 1-2 évben már többnyire nem tujás képeket kapok, hogy mi a baja a növénynek, hanem a fent említett elterjedt új fajták fotóit: lesárgulva, barnulva, megrágva, elszáradva.

Nem tudom hova lettek most a tuja és klíma szakértők, mert gyanítom egész egyszerűen, hogy ezek az ajánlott örökzöldek sem ide való növények lettek végül...

Csak még nincs vele tele a sajtó…?

Úgy hiszem ez tipikus esete annak, amikor nem látjuk a fától az erdőt és csak a felszínt figyeljük, mert a mélységi történéseket fárasztó megérteni.

 Könnyebb elfogadni a leghangosabbak véleményét és a látszat igazságnak fejet hajtani.

 Mert megfelelő ápolással a pálmák is fantasztikusan érezhetik magukat hazánkban. Csak érteni kell a növény működését, és kielégíteni az igényeit.

Így van ez az örökzöldekkel is. Elsősorban nem a fajta függvénye minden esetben, hogy jól fogja-e érezni magát a kertedben, hanem az ápolásé

Biztosan vannak témák, amiket rutinos hírlevél olvasómként is máshogy látsz, gondolsz, tapasztalsz. Most arra kérlek, hogy az örökzöldek kapcsán oszd meg velem a véleményed, tapasztalatod.

 

Legyen az akár sikersztori, vagy épp ádáz harc. Ha megengeded, a beszámolódat szívesen publikálom, hiszen ebből tud a többi Kertbarát meríteni: ötletet, támogatást kapni (szívesen látom a képeket is).

Ha már belevágtál a talajjavításba, hogy a kertet és a növényeket talajkondicionálással, lefelé építkezve gondozd, írd meg azt is hol tartasz az úton?

Hiszen nekem az a célom, hogy megtanítsam, hogy vegyszerek nélkül, a természet erejét kihasználva  fenn lehessen tartani csodálatos kerteket, amiben a tuja, a babérmeggy, a leylandi, a tiszafa, a korallberkenye, vagy bármely más növény is jól érzi magát. Ehhez csak egy kicsit meg kell érteni a bennünket körülölelő változó világot!

Köszönöm előre is, ha megosztod velem a véleményed az örökzöldekkel kapcsolatban! Erre az email címre várom a leveledet: kertfuvesites(kukac)kertfuvesites.hu

Egészséges talajt és kicsattanóan szép örökzöldeket kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony