Blog

Tények és mítoszok a réz tartalmú készítmények nyári használatával kapcsolatban

MGÉ
MGÉ
2023.07.24 19:31
Tények és mítoszok a réz tartalmú készítmények nyári használatával kapcsolatban

Egy izgalmas téma kerül a terítékre, amiben a saját kísérleteimet bemutatva cáfolom meg a legnagyobb mítoszt, a rezes készítményekkel kapcsolatban.

Mítoszok réz tartalmú készítményekkel kapcsolatban

''25 °C felett nem szabad réz hatóanyaggal dolgozni, mert megperzseli a növényeket!”

Tény, hogy  intenzív napfényben a rezet is tartalmazó EGYES készítmények égési sérüléseket okozhatnak. De nem mind...

Az olyan termékek, amelyekben SZERVES kötésben van a réz, még a hőségben sem perzselik meg a leveleket, ugyanis gyorsan és teljes körűen fel tud szívódni és BEÉPÜLNI a növényi szövetekbe, amikor az időablakban van használva.

Saját kísérleteim a GardenMix lombtrágyával 

Több kísérletet is végeztem az új GardenMix lombtrágyával, ami ráadásul nem csak a rettegett rezet, hanem ként is tartalmaz hatóanyagként... Nézzük, hogy milyen eredményekre jutottam a saját paprikáim és uborkáim esetében!

A kísérletek képeit itt tudod megnézni! 

A paprikákat a kora reggeli órákban permeteztem le, mert ilyenkor vannak a növények aktív szívó üzemmódban. Tudom, többnyire az ember este ér rá a kertben bóklászni, és akkor szembesül a feladatokkal, de a nyári időszakban fontos, hogy jól időzíts, ezért mindenképpen kora reggel permetezd ki a GardenMix-et.

A szerves kötésű hatóanyagokat nagyjából 2 óra alatt felszívja a növény, így mire felerősödik az UV sugárzás már nem lesz a levél felszínén a réz, ami egyébként a meleg hatására égési sérüléseket okozhatja.

Esetemben a paprikák eddig nem kaptak semmiféle levélen keresztüli kezelést, ezért a réz+ kén tartalmú GardenMixxel 07.04-én gyorsan kipipáltam a gombabetegség elleni védelmet is mielőtt beköszöntött volna a kánikula (ami start pisztolyként hat a fertőzésekre nyári zivatarokkal tarkítva).

Ennél a kezelésnél a permetlébe direkt nem tettem Humin Garden Sol huminsavat, hogy annak az UV elleni védelme ne befolyásolja a növények reakcióit.

Eredmény: perzselésnek nyoma sincs! És gombás fertőzés sem alakult ki rajtuk eddig.

A paprikák egészségesek voltak, míg a másik teszt alanyom az uborka már nem volt ilyen szerencsés. Már bő két hete szedjük az uborkákat, amikor felütötte a fejét a peronoszpóra betegség. Az alsó levelektől indulva napról napra kúszott felfelé.

Mivel még bőven teremhet az uborka, úgy döntöttem, hogy nem hagyom veszni az enyészetnek és „csak azért is” kap kezelést.

Igaz, hogy a GardenMix nem bio minősítésű lombtrágya, de nem is vegyszer, így bátran alkalmazható érési időben is. Kíváncsi voltam, hogy a prevención túl, vajon az aktív fertőzések megfékezésében is olyan hatékony-e.

Szerencsére az uborka szép nagy leveleket nevel (szemben a pikkelyszerű levelű ciprusokkal, tujákkal), így jól nyomon követhetőek a legkisebb változások is rajta.

Jelentem, az eredmény itt is jól látható: a fertőzés megállt, nem terjed tovább, sőt a már megbetegedett alsó levelek is szépen beszáradtak, és potyognak le.

 

ℹ️ Kísérletek eredményei és ajánlások a GardenMix lombtrágya használatára

A fenti kísérletek is jól példázzák, hogy az általános igazságok nem mindig állják meg a helyüket. Való igaz, hogy a hősében a réz és kén tartalmú készítményeket fokozott elővigyázatossággal kell alkalmazni, de lehet, ha a hatóanyag megfelelő formátumban (szerves kötésben) található benne.

Azt javaslom, hogy bátran próbáld ki a GardenMix-et, teszteld a saját kertedben, növényeiden. Ha van rá mód, nyugodtan hagyj 1-2 kontroll növényt ki a kezelésből, hogy legyen rálátásod a hatásokra.

Nyáron az UV elleni védelem érdekében a GardenMix-hez mindig adj Humin Garden Sol-t is. Így a két szer szinergikusan hat egymásra, megsokszorozva a növény védelmét.

Recept:

  • 10 liter víz,
  • 2 dl GardenMix
  • 10-20 ml Humin Garden Sol ( 1-2 evőkanál)

Fontos: lehetőleg a kánikula előtt permetezz, ha bejönnek a 30 fok feletti hőmérsékletek, már a kora reggeli órákban nagyon gyorsan erősödik az UV sugárzás, és nem lesz ideje felszívni a növénynek a hatóanyagot ( nem marad más időszak, mint a kora  hajnali permetezés).

 

Egészséges növényeket, és izgalmas kísérleteket kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony