Blog

TÉL ALÁ VETÉS: HOGYAN KELL TÉLEN FÜVESÍTENI?

MGÉ
MGÉ
2019.10.09 20:18
TÉL ALÁ VETÉS: HOGYAN KELL TÉLEN FÜVESÍTENI?

Egy olyan történetet szeretnék megosztani veled, amire korábban én is csak legyintettem, hogy „persze, hiszi a piszi…!”

Ez nem más, mint a tél alá vetés. Mitől különleges?

Tavaly (2018.) egy nagyon meleg és hosszú őszünk volt, aminek a legvégén, november közepén két kertben is vetettünk fűmagot.

Igen, tudom: mindig azt mondom, hogy október közepéig meg kell ezt tenni, vagy halaszd inkább tavaszra. És most sem mondom, hogy csináld utánam, mert azért egy nagy adag szerencse (esős évszak) is kell hozzá.

Ez a két eset azért volt kuriózum, mert a tulajdonosoknál az öntözőrendszer telepítése után kérte a tulaj a füvesítést is, vállalva a téli rizikót, hogy nem lesz belőle semmi. Egyfajta kísérletként vágtunk hát bele.

Az egyik kert itt volt Mórahalmon, jó kis homokos talajon. A másik kert pedig (termőhomokkal összekevert eredeti talaj) feltöltött kert volt bent Szegeden három nagyméretű lombhullató fával a kertben.

Előkészítettük a kerteket lombhullás után, elvetettük a magot, de a hideg megérkeztével ki kellett kapcsolni az öntözést, így a kelesztő locsolás hiányában a magok nagyrészt nem keltek ki.

Elkönyveltük az első kudarcot, de azért bíztunk benne, hogy a téli csapadék pótolja a hiányosságot. Nem így lett. Száraz telünk lett.A kert finoman szólva nem volt mutogatni való.

A tavasz meglepetése az elfekvő fűmag csírázás csodája

Aztán kitavaszodott, és március közepén beindítottuk az öntözőrendszert a kitartó szárazság miatt, hogy a meglévő állomány ne menjen tönkre. Le is egyeztettük, hogy az idő és a talaj melegedésével, áprilisban felülvetjük a területet.

És akkor valami történt. A természet csodálatos módon elkezdett dolgozni, és megoldotta a felülvetés kérdését.

Mi is történt tulajdonképpen?

Az ősszel előkészített magágyban a fűmag nagy része szépen megfeküdt: kivárta amíg lesz elég víz és kellően meleg a csírázáshoz.

A homokos talajba elszórt és behengerelt magok, épp úgy mint a természetben, megvárták az ideális körülményeket és akkor keltek ki.

Ebből az a tanulság, ha elő van készítve a terület, lombhullás után lehet kísérletezni azzal, hogy elszórod a magot a vetőágyba. A legrosszabb, ami történhet, hogy kárba megy a mag.

Amire figyelj mindenképpen oda, hogy a magot alaposan dolgozd be a földbe1-2 cm mélységben, fedd le, hengereld be, hogy biztonságban legyen a talajban.

>>> A füvesítéshez itt találod azokat a fűmag fajtákat, amelyeket én ajánlok az ügyfeleimnek!

Mit tehetünk a sikeres tél alá vetésért?

Ne feledd! Tápanyagot is szórj ki, és/vagy folyékony humusszal alaposan permetezd be a magvetést, csírázást serkentő hatású és táplálja a kis fűkezdeményt.Magas koncentráció kipermetezése a talajt is kondicionálja egyben.10 liter vízbe 1litert önts!200 m2 területre elég.

A Humin Garden Plus-Sol szerintem csodákra képes. Győződj meg róla te is! 1 és 5 literes kiszerelésből tudsz választani a webáruházban. >>>Válaszd ki számodra legmegfelelőbbet!  

Egészséges, szépen sarjadó gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony