Blog

Talajlakó kártevők - pajor ellen is a megelőzés a legjobb védekezés

MGÉ
MGÉ
2020.09.24 13:14
Talajlakó kártevők - pajor ellen is a megelőzés a legjobb védekezés

A  talajlakó kártevők mindenhol vannak, csak az a  kérdés, hogy Te kertedben mennyi.

Lassan lemegy a szeptemberi nyár, beköszönt az igazi ősz. Hűvös éjszakák, ködös reggelek várhatók, csapadékos nappalok jönnek. Lehűl az idő, a talaj is. Szép lassan télies formát ölt a természet és leáll majd a talajélet.

Minden egy kicsit visszakapcsol, lelassul. A kártevők még utoljára jól belakmároznak a zsenge gyökerekből, és ők is mélyebbre húzódnak a hideg elől.

Egy szegedi ügyfelem nemrég hívott fel, hogy „megint pajorok!”

Évről-évre meg kell küzdeniük a cserebogarak lárváival, a pajorok nyár végére teljesen tönkre teszik a gyep egy részét. A gyepszellőztető megint lapát méretű elhalt foltokat tépett fel. Mit tegyen, az nem lehet, hogy minden második évben újra kell füvesítenie?

Az említett kert szomszédságában van egy tönkrement, gondozatlan gyümölcsös. Egy igazi kánaán a kirepült cserebogarak számára. Az ő gondozott, tápanyagozott, öntözött kertje pedig a tökéletes bölcső az utódok számára a kötött talaj ellenére is.

Azt javasoltam neki is, amit most Neked is! Használd ki az utolsó lehetőséget, és előzd meg a tavaszi robbanást azaz, hogy az idei kikelt lárvák tovább lakmározzanak jövőre és egyre nagyobb területeken dézsmálják a gyep gyökérrendszerét. (Dísznövények, fák gyökerét sem vetik meg, ezért érthetetlenül nézzük majd azok kínlódását).

 

A feltépett foltokban észrevehető egyedeket össze kell szedni, nem érdemes vegyszerezni őket, úgyis ott hevernek felül a talajon. A fiatalabbakkal (elvannak bújva) pedig az EsstenceBug Stop el fog bánni, ha még a jó időben sikerül a 2 permetezéses kúrát megcsinálni.

Igaz, hogy nagy robbanás általában 2-3 évente van, de a köztes években is repülnek ki átalakuláson átesett példányok (és raknak tojásokat újra) a cserebogarak, még ha kisebb számban is. Azaz folyamatosan pusztítják a gyep gyökérzetét az utódok. Ezért nem elég egyszer kiírtani őket.

Az idén lerakott tojások jövőre már gyökérzabáló pajorként pusztítanak a kertben, 2-3 év múlva pedig újra kirepülnek és kihasználva a jó tapasztalatot a bőséges élelmet adó kertedről, szépen oda fogják ők is lerakni a tojásaikat.

 

A Bug Stop előnye (vegyszermentes megoldás), hogy nem csak a lárvákra hat, hanem az idén lerakott kikelés előtt álló tojásokra is!

Igazán hatékony viszont csak akkor tud lenni, ha rendszeresen használod. Én azt javaslom, hogy évente legalább egyszer, de inkább 2 alkalommal csináld meg a kúrát preventív céllal. Mert mindig lesz cserebogár, ami a környékről épp a Te kertedet szúrja ki…

Ha a tavaszt nem azzal akarod kezdeni, hogy a még utolsó napsugarakat kiélvező pajorok és lóbogarak okozta gyeppusztulást hozod helyre, akkor a gyepszellőztetést követően az őszi regenerálással együtt a kártevő gyérítést is el kell végezned.

A meleg talaj még segít ebben neked.  És én is.

Mivel az Esstence termékek limitált ideig tarthatóak el, és csak kellően meleg talajon működnek hatékonyan csak egy adott mennyiséget gyártunk belőle minden évben.

Idénre lassan elfogynak a készletek, ezért a Pajorfékező csomagban egy DCM Grass Care őszi regeneráló szerves tápanyagot és egy 5 literes Esstence Bug Stop-ot csomagoltam össze 40% kedvezménnyel Neked.

A két termékkel meg tudod csinálni a gyepszellőztetés után a 2 lépéses kúrát is.Tápanyagozás + védelem! 2020.09.24. ajánlat

 

Pajormentes szép zöld gyepet kíván:

 Molnár Gábor Év, a füvesasszony