Blog

Hogyan lesz egybefüggő, szép zöld sövényed?

MGÉ
2020.09.23 10:35
Hogyan lesz egybefüggő, szép zöld sövényed?

Már ültetéskor eldől a sövény sorsa. A tiédnek mi lesz a végkifejlete?

Hogyan lesz egybefüggő, szép zöld sövényed?

 

 • felemásan növő tuják,
 • tönkrement növények,
 • lyukak a sövényben

Csak 3 példa a sokból, ami már az ültetésnél eldől, hogy fog-e súlytani téged is.

 

 

A sövények nagyon népszerűek, hiszen kiváló porfogók, belátásgátlók, akár egész évben zöld foltként tudják díszíteni a kerted, ha jól indítod el őket már az ültetésnél.

 

 • A kertészetben nincs rá lehetőség, hogy minden egyes növény gyökerét egyesével megvizsgáld
 • Nem tudhatod, hogy a kerted talaja hol milyen minőségű, kapott-e töltést régen, volt-e vegyszerezve
 • Egyetlen eladó sem látja a kerted adottságait, csak általános tanácsokat tud adni.

 

A tervezés és kivitelezés minden nehézsége rajtad van. Kompenzálnod kell az ismeretlen problémákat is, hogy a növényeid növekedése egyenletes és egészséges legyen. Ezt az ültetésnél és a rendszeres ápolásnál tudod megtenni.

 

A tervezés a fajtaválasztással kezdődik. Alaposan utána kell járnod, mely növények érzik jól magukat hazánk klímájában, és ezek közül választani a saját igényeid szerint.

 • örökzöld
 • lombhullató vagy
 • virágos sövénynövények közül válogathatsz

Az örökzöldek formázhatóak a legjobban, és a virágos sövényednek kell a legnagyobb hely. A funkcióhoz és a területhez kell választanod. Ebben segítenek a kertészetben örömmel.

Nézzük, mit kell tenned, hogy ne legyen már a kezdetektől megpecsételve a sövényed sorsa!

Az ültetés ökölszabályai:

A konténeres, földlabdás és szabadgyökerű növények esetén is alapos előkészítésre van szükség. A cserép, vagy a gyökérzet méretéhez viszonyítva dupla szélességű és mélységű gödröt kell ásni.  (azaz egy 30 cm-es cserépből kivett növénynek 60 cm széles és 50-60 cm mély gödröt kell ásni)

Azért kell ilyen nagy területen meglazítani a talajt, hogy a gyenge, ez idáig beskatulyázva élt gyökerek könnyen el tudjanak benne indulni. Az összetömörödött talajban nagyon lassan fognak növekedni, talán meg sem tudnak eredni.

 

TIPP:Ha nagy tételben vásárolsz növényeket, még a kertészetben fordíts ki a konténerből 1-1 példányt, és vizsgáld meg a gyökérzetét. Ha szép fehérek, bátran vedd meg őket, akkor még életerős, friss növényekkel van dolgod.

Ha viszont azt látod, hogy a gyökerek el vannak öregedve, barnultak tudd, hogy az adott példányok már régóta a konténerben vannak. Ilyenkor a gyökereket kicsit meg lehet „tépkedni”, hogy frissüljenek, induljanak növekedésnek (és akár egy kis kedvezményt is kérhetsz a beragadt készletre). Ha vénebb a gyökérzet, lassabban fog megindulni a szabadföldben.  Sokat kell majd ápolni, kondicionálni, hogy egyáltalán növekedésnek induljon.

 

Az ültetéshez:

Mindig használj Vivimus talajjavítót és szerves tápanyagot. A sikeres megeredéshez a saját talajt keverd el 50%-ban talajjavítóval. Ezzel javul az ültető gödör víztartó képessége, lazább lesz a gyökér közvetlen környezete, és a gyökerek könnyebben el tudnak indulni.

Ezzel csökkenteni tudod a talajminőség különbségeinek hátráltató hatását. Ha a sövény alatti terület egy része feltöltés, vagy épp a kötött talajt egy homokos rész követi így tudod kompenzálni a különbségeket. Ráadásul a talajjavító hosszútávon is segít élhetőbb, jobb minőségű talajt teremteni a sövény számára.

 

Ezután bő vízzel kell beöntözni a növényeket, és ezt ismételni néhány hétig. Népszerű megoldás a csepegtető öntözés a sövények számára. Ezzel azonban vigyázni kell, a felszín folyamatos nedvesen-tartása felszoktatja a gyökérzetet, és nem lesz stabil, mélyrenyúló gyökere a sövénynek. Ezzel kiszolgáltatottabb lesz az időjárás stresszhatásaival (aszály, fagyok) szemben.

Csepegtetést én az első 1-2 évben szoktam javasolni napi gyakorisággal, utána az időjárás függvényében a heti 1-2 alkalommal történő bő locsolás javasolt.

 

TIPP:Szintén érdemes évente legalább 2 alkalommal a növényeket Prohumin folyékony humusszal bőven beöntözni. A folyékony humusz szintén a talajminőség javítására és a tápanyaghiányok pótlására való. Segít a növényeknek egységesen növekedni, fulvósav tartalma számos élettani folyamatban aktívan közreműködik, ellenállóbbá teszi az egyedeket.

 

 

Bokrosítás, metszés:

Ültetés után a növényeket érdemes visszavágni kissé, hogy elkezdjenek sűrűsödni. Az őszi ültetésű cserjék és örökzöldek esetében csak formázzuk a növényeket, de tavasszal a lomblevelű örökzöldeket is bátran nyírhatjuk, hogy a gyökeresedésre és a bedúsulásra koncentráljon a növény.

Nem kell félni a metszőolló használatától.

A frissen ültetett 40-50 cm-es fagyalokat, babérmeggyeket, korallberkenyéket tavasszal (kora nyárig bezárólag) a felére érdemes visszavágni. A levágott ág helyére akár 4-5 új, hajtást is hoz. Ha rendszeresen nyírod, szépen be fog bokrosodni.

A tujafélék, leylandik kiskoruktól metszhetőek, formázhatóak, hogy egytörzses példányokká nevelkedjenek. Nincs csúnyább az olyan tujasornál, ami szétesik, és úgy kell őket összekötözni belülről idősebb korukban, hogy valaminek kinézzenek. A hó súlyától kitörő ágakról már nem is beszélve…

Ha magas, sűrű sövényt szeretnél, több lépcsőben kell formáznod. Hagyd nőni 40-50 cm-t majd vágd felére vissza, így lépésről lépésre fog besűrűsödni. Ha hirtelen nagyot nyúlik, egyes részeken ritkássá válhat, ág elhalás vagy formázás során pedig az ilyen részek csúnya, kopasz foltokat eredményeznek a sövényben.A sok ág lehetőséget ad arra, hogy az ilyen lyukakat a növény befoltozza.

Az első időkben évente 2-3 metszést javaslok, majd a nagyobb növényeket lehet gyakrabban is formára igazítani. Többször is lehet, mert ha benövi a neki szánt helyet, kordában kell tartani.

 

Nyári metszések:

A nyári formázásoknál arra kell figyelned, hogy hűvösebb periódust válassz erre, nehogy a friss vágásokon keresztül száradásnak induljon a hőségtől a növény. Kánikulában nem célszerű a növénnyel bármit is csinálni.

 

Sövény (t)ápolása

Természetesen nem elég elültetni, öntözni és metszeni a sövényeket.

Rendszeresen el kell őket tápanyagokkal is látni, hogy erős, ellenálló és szép zöld falat adjanak. Erre az Örökzöld rutin alapján kidolgoztam a:

 

>>> Sövényápolási csomagot

 

A nagy szettben

 • 3 liter Amalgerolt,
 • 5 liter Smaragd Mg-t és
 • 15 liter Prohumint találsz.

Az Amalgerol a talajban élő jó baktériumokat támogatja, így javul a talajminőség, a Smaragd Mg a növények immunrendszerét erősíti, míg a Prohumin (fulvósavval és huminsavval) könnyen felvehető tápanyagként hasznosul a növényben.

A csomag kb. 100 kifejlett-, vagy 100-150 db 1-2 éves növényre elegendő( mérettől függően).

Ha kevesebb növényed van, akkor is érdemes megvenni egyben a kedvezőbb árú csomagot, 2 kezelésre is fel tudod használni ezt a mennyiséget. Ez esetben az első kezelés után 1 hónappal kell megismételned a műveletet. ( Ha már beállt, nagy sövényed van, ami esetleg betegség jegyeit mutatja, bátran ismételd meg 1 hónap múlva a sövény ápolási rutint.)

 

Ha ezt a lépést kispórolod a sövényed időzített bombaként egyre gyakrabban lesz beteg, barnul, ritkul míg végül teljesen tönkremegy.  Megéri a telepítéssel járó sok munka, ha hagyod veszni 4-5 év alatt az egész sövényt?

 

Vágj bele bátran a sövénytelepítésbe, ha a fenti néhány alapelvet követed, csodaszép, egybefüggő zöld falad lesz!

  Tedd le stabilan az alapokat és élvezd az egybefüggő szép zöld sövény látványát évtizedekig!

Molnár Gábor Éva kertészmérnök