Blog

Pangó víz oka a talajtömörödés, de mit tehetünk ellene a gyepben?

MGÉ
MGÉ
2022.04.21 14:29
Pangó víz oka a talajtömörödés, de mit tehetünk ellene a gyepben?

Húsvét előtt szűk egy héttel jelentkezett egy hírlevél olvasó kertbarátunk SOS konzultációra azzal, hogy nagy baj van a gyepével.

Annak rendje és módja szerint bekértem tőle néhány fotót, és egy állapotfelmérő adatlapot kitöltve, hogy legyen miről érdemben beszélnünk a telefonban. Ez ugyan nem helyettesíti a helyszíni szemlét, de a fotók és a kert történetét összefoglaló írás a probléma okának feltárásához elég szokott lenni.

Tavaly ősszel telepítették az új mediterrán gyepszőnyeget, ami nagyrészt csodálatos zöld színben telelt át, a széleken viszont felütötte a fejét a sárgulás. A hölgy első sorban ezt akarta orvosolni, és útmutatást kért a szezonra való felkészülésben.

A képek nem mindig árulkodnak, de ez egy tipikus eset volt éppen. Meg is beszéltük, hogy miként kell orvosolni és mi lehet az ok (a beton szegélyeken sekély a földréteg, ami kiszáradáshoz vezet, de ez szépen orvosolható humuszos beöntözéssel).

 Humin Garden Plus- Sol-t ajánlottam neki is

Viszont volt valami, ami a képeken nem látszott, de az adatlapon szereplő leírás tőmondataiban már előrevetítette a gyep szomorú sorsát, hogyan válik egy végeláthatatlan problémaforrássá a kert.

A kertbe került egy medence és egy kisebb letérkövezett játékra alkalmas felület. Mindkettő más- más szinttel épült meg, ami persze önmagában még nem baj. Azonban a munka befejezésével a terület éppen csak egy kicsit, talán 5 cm mélységben lett megművelve és arra került rá szintezés céljából egy réteg föld, ami néhol 5 cm, néhol 10 cm vastagságú.

(Ha rutinos olvasóm vagy, már sejtheted, hogy mi ütött szöget azonnal nekem is…)

Az a frissen épített medence valószínűleg nem ásta ki magának a gödröt. Kellettek munkagépek, amelyek kitermelték a földet a helyéről. Ezek a gépek sajnos nem egyszer, hanem akár több százszor is fordultak mire a föld ki, a beton pedig bekerült a helyére. Azaz a kihordási útvonal jó alaposan le lett tömörítve a kicsi kertben.

Ha láttál már építési területet, jól tudod, hogy ez sokkal inkább hasonlít egy lebetonozott keménységű felületre, mint az életre alkalmas, morzsás szerkezetű talajra.

Vagyis a szintezés céljából felhordott termőtalaj alatt az eketalp jelenség tapasztalható, hiszen nem történt mély művelés a feltöltés előtt. Az al- és feltalaj között egészen biztosan kialakult egy vízzáró réteg, csak a csapadékmentes tél és száraz tavasz ezt még nem mutatta meg.

Miért baj, ha nincs mélyművelés? 

Ha beköszönt egy nagyon esős periódus, akkor a felhordott talajréteg nem fogja elengedni az altalajba a vizet, hanem benne fog pangani, mert nincs a két talaj között átjárás a tömörödöttség miatt. De fordítva is igaz, hogy az öntözővíz a feltalajból könnyedén ki fog párologni a szél és a nap hatására.

Nem lesz képes megtartani a vizet, hiszen nagyon vékony réteg csupán. Sajnos ez a betonkemény réteg nem csak a víz útját állja el, hanem a gyep és a növények gyökerének útját is, ami újabb problémákat fog szülni, mert nem tud mélyre nyúló gyökérzetet nevelni, ami stressztűrővé teszi.

Hab a tortán, hogy ráadásul még vakondháló is van telepítve a gyepszőnyeg alá, nehogy utólag bármi megoldással orvosolni lehessen a mélyművelés hiányát. Sajnos ezt a helyzetet az oly népszerű homokfelhordás (topdressing) soha nem fogja megoldani.

Meglátásom szerint a legkisebb baj, hogy most a járófelületek mellett a sekély talaj a betonozás felett nem tudja biztosítani a gyep számára a vizet és nincs a talajműködéshez normális kapillárisrendszer. Az viszont komoly probléma, hogy az egész kertben sem lesz. Pedig, ha ott az adottságokat megteremtették volna normális talajműveléssel (felszaggatták volna a letaposott földet 35 - 50cm mélységben), akkor most nem ketyegne időzített bombaként a gombabetegség a kertben.

Számtalan ilyen esettel találkozom és tehetetlenül hallgatom, hogy a kertépítőre volt bízva a kivitelezés, és senki nem tett fel keresztkérdéseket neki. A szakembernek tudnia kell, hogy mit miért tesz a kivitelezés során.

Tudnia kell, hogy ha a teremtéshez rombolni kell, akkor azt utána helyre kell állítani.

Nem dolgom, hogy mások munkáját minősítsem, főleg, hogy nem ismerem a kivitelező szempontjait és vállalását, de egy biztos, a kert tulajdonosa most nagyon nehéz helyzetben van.

Ha nálad is hasonló eset történt, le van tömörödve a talaj, de nem lehet hozzányúlni fizikailag, akkor nem tudok mást javasolni, mint a rendszeres DCM talajjavítást (tavasszal, nyáron és ősszel), és a talajoltást Esstence Origo 2-3 hetente egész évben. Így a talajban elkezdenek szaporodni a jó mikroorganizmusok, amelyek idővel feloldják ezt a tömörödöttséget.

Használd ezt a koktél receptet, hogy az eketalpszerű vízzáró réteget áttörd:  

200 nm-re 10 liter vízbe:

Készül egy ígéretes új fejlesztésünk, ami ezt a folyamatot meg tudja gyorsítani majd, de jelenleg a kísérleti fázisnál tartunk csak, így most még marad a régi recept és a türelem. 

Sikeres talajjavítást kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony