Blog

Örökzöldek ültetéséhez legjobb választás a Smaragd Extra Magnézium

MGÉ
MGÉ
2022.10.12 07:08
Örökzöldek ültetéséhez legjobb választás a Smaragd Extra Magnézium

???? Ezt a dolgot tudnod kell, ha ültetést tervezel...

Az örökzöldek ültetésénél kötelezővé tenném a Smaragd Extra Magnézium növénykondicionáló használatát.Noha a nevéből nem derül rá fény, foszforban is extra gazdag lombtrágya, ezért hidrolizált huminsavval kombinálva tökéletes ültetőkoktélt alkot. Értékes tápanyagokkal gazdagítja az új élet körül a talajt.

A foszfor a talajban többnyire szervetlen formában van jelen a talajrészecskék felületéhez kötődve, ezért bonyolult átalakuláson kell átesnie, mire a növény fel tudja venni.

A növénynek az eredés folyamatában óriási szüksége van a foszforra, így nincs időnk megvárni ezt a hosszadalmas biokémiai átalakulást

A foszfor egy ’’lusta elem”, nagyon nehezen mozog a talajban, ezért kifejezetten a gyökérzethez kell juttatni, hogy a gyökérszőrök elérjék, és fel tudják venni a talajoldatból. 

Ezért kell a növénykondicionáló kijuttatása után alaposan beiszapolni az ültetett növényt. Így a kívánt foszfor hatóanyag a magnéziummal együtt biztosan a gyökérhez jut.

Smaragd Extra Magnézium

A másik dolog, ami miatt a foszforban gazdag növénykondicionálót rendszeresen kell használni az az, hogy a növény szinte minden élettani folyamatában részt vesz. Meghatározó szerepe van a növekedésben, a sejtosztódásban, a fotoszintézisben, a sejtlégzésben. Fokozza a szárszilárdságot és növeli az ellenállóképességet.  Ami egy folyton fejlődésben lévő örökzöldnek, egy rendszeresen formázott sövénynek elengedhetetlen.

Foszfor hasznosulása

A foszfor felvehetőségét a talaj pH-ja és a nedvességtartalma határozza meg. A kerti talaj kémhatása egy adottság, amit csak extrém esetben kell megváltoztatni (pl. szikesség esetén), de hazánkban a legtöbb helyen jól elvannak az örökzöldek.

Általában az alapos szervesanyag „ágyazás” az ültetőgödör aljában orvosolja a kilengést, és ideális talajkörnyezetet teremt az örökzöldeknek.

Hol csúszhat el az ültetés?

A vízen. Azaz annak a hiányán. Kevesen tudják, hogy iszapolni nem azért kell, hogy a sok vizet a növény felszívhassa, hanem azért, hogy a gyökerek körül ne maradjon levegőbuborék.

Iszapolás előtt öntözd be a gyökereztető koktélt:

Tegyél 10 liter vízbe:

Ez az adag 8-10 db nagyjából 2 literes konténerben nevelkedett növénynek elég. Ha nagyobb csemetéket vásároltál, arányosan adagolj több koktélt nekik.
Ha így jársz el, akkor garantálom, hogy nem lesz olyan növényed, ami elkezd sárgulni belül vagy a hajtásvégen ültetés után (hacsak nem volt a gyökerén behurcolt kártevő).

Az ültetés egy helyváltoztatás a növény számára, ezért ösztönözni kell arra, hogy akarjon az új körülmények között megmaradni. Az a legjobb neki, ha dajkálod egy kicsit minden földi jóval, ösztönzöd arra, hogy kinyújtsa a gyökérzetét oldalra és lefelé.

Ha korábbi ültetésben van olyan örökzölded, ami visszamaradt, ne habozz tápanyagokkal bőven ellátni, mert a gyökérzete gyámoltalan még – segítségre, élelemre van szüksége, hogy megerősödjön.

Tudtad?

Az örökzöldek folyamatosan párologtatnak (még télen is), ezért amikor nincs erős fagy folyamatos tápanyag-ellátásra van szüksége, hogy ne szenvedjen pl. aszály- vagy fagykárt. Az örökzöldben nem áll le a nedvkeringés a hideg megérkezésével. Szüksége van vízre és tápanyagra is.

Örökzöld ültetéshez válogass az örökzöld csomagok közül!

Új ültetés talajtakarása

Állandó vitatéma, hogy kavics vagy mulcs kerüljön az örökzöldek alá. A növény a mulcsot szereti, az emberek többsége pedig a kavicsot, mert dekoratív, nem kell felülszórni, örök életig megmarad.

Viszont ez a vita nem csak az esztétikumról szól.
A két anyag viselkedése nagyjából a két végletet testesíti meg.

A mulcsból, mivel egy természetes anyag életet adó talaj lesz, amikor a földre kerül. Ezért nem rakok soha geotextilt vagy agroszövetet alá. Inkább vastagon terítem (legalább 10cm). Ehhez, ha kell készítek egy 8-10 cm mély ültetőmélyedést. Így a gyomok sem fognak erőszakoskodni, és a természetes csapadék sem folyik el hasztalan a területről.

Ha nem szereted a kéregmulcsot, használhatsz fűnyesedéket is. Az is kiváló mulcsoló anyag. Ha most épp nincs elég fűnyesedéked, tavaszig takarhatod vastag kartonlapokkal is. A talajt télen kiszáradás ellen védi, tavasszal pedig vagy felszeded, vagy szépen beteríted a fűnyesedékkel vékonyan (vagy ha kiszárítottad a nyesedéket, mehet vastagon is).

Miért Írok ilyen hosszan a Smaragd Extra Mg-ról? 

Mert egyre drágább, és újabb áremelés várható. A foszfor-erőforrások világszinten jelentősen megfogyatkoztak, így a nyersanyagok ára folyamatosan emelkedik. Ezt koronázta meg a mostani gazdasági helyzet. Várható, hogy jövőre már csak hajmeresztő áron lehet majd külföldről import alapanyagokhoz jutni.

A Smaragd termékekben lévő foszfor mire az üvegbe, majd onnan a webáruház virtuális polcára kerül, egyet lubickol az óceánon – ráadásul az új flakontöltések árazása még számomra sem ismert.

 

Az viszont biztos, hogy ez a legmagasabb hatóanyag-kombinációval rendelkező termék, ami Magyarországon kapható. Amikor a kezedbe veszed az 1 literes készítményt annak súlya van.

1 l = 1,4 kg (nem víz van benne egy kis magnéziummal és foszforral „ízesítve”).

Smaragd Extra Mg összetétele:

  • összes Nitrogén 4.6% (karbamid-nitrogén4,6%) 
  • Foszfor 17.4 % ebből foszfor-pentoxid (P2O5) 59,6%
  • Magnézium 8.65% magnézium-oxid (MgO) 14,1%
  • Ha az örökzöldekre áldozott pénzt nem az ablakon akarod kidobni, akkor az ültetésnél ne hagyd ki a Smaragd Extra Mg-s gyökereztető koktélt!

Válassz a webáruházban az örökzöld csomagok közül!

Sikeres őszi ültetést kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony