Blog

Nyári gyeptrágya kell minden gyepnek

MGÉ
MGÉ
2022.07.12 20:49
Nyári gyeptrágya kell minden gyepnek

???? Ki szereti a nyarat? A nyárról sokaknak a szabadság, a nyaralás, az iskolai szünet, a lángos evés és más hasonló, vidám dolgok jutnak eszébe.

Nekem pedig a nyári tápanyagozás jut az eszembe. Bizony sokszor előfordul, hogy ez a kertápolási teendő lemarad. Pedig éhes hassal még a fű sem szeret ebben a rettenetes melegben kint lenni. Ha eddig nem készítetted fel a nyári stresszre a gyepet, akkor ideje belevágnod, mert az utolsó órában vagy! Ilyen erős UV mellett még a gyep is ’’napszúrást” kap.

A legjobb, amit most tehetsz, ha kálium hangsúlyos gyeptrágyát választasz.

A nagyobb területekre a DCM Sport Mix-et ajánlom, most igazán hűsítő áron, a készlet erejéig!

DCM Sport Mix

A kisebb kertek tulajdonosainak pedig a Stresszkezelő 10 kg-os kiszerelést ajánlom, szintén nagyon kedvező áron:

DCM Stresszkezelő gyeptrágya 

Mi történik mostanában a kertekben?

Nap mint nap elborzadok az e-maileket olvasva:

Legalább 35-40 beszámolót kaptam rossz bőrben levő kertek tulajdonosaitól. A gyep és a növények szenvednek a hőségben, kiégnek, bármit tesznek jószerével.

Most van a vizsgaidőszak: hogyan gazdálkodtunk eddig az erőforrásokkal címmel. A tételek között a forró, „vattaköptető” levegő, és a porszáraz altalaj a két legnehezebb feladat várat magára. Ezt akárhogyan is erőlködsz nem tudod megoldani MOSTBAN. Csak tervezéssel, a talaj gyógyításával és fák ültetésével tudsz idővel egy élhető mikroklímát kialakítani növénynek, embernek.

Szerencsére a sok panasz mellett egy-egy elégedett beszámoló is van az üzenetek között, ami újra hitet ad, hogy nem hiába dolgozok. Hogy van értelme szajkózni újra és újra a dolgokat, mert létezik az a közösség, aki a megbukott hagyományos iskolát elhagyva (heti három fűnyírás mindenáron) keresi az utat vissza a természetes körforgásba. Ezeket az embereket szolgálom a tudásom legjavával.

Ilyen például Nagy Ákos is, aki 07.02-án, szombaton este írt nekem a Professzionális Mentorprogram Facebook csoportjában. 

Minden rendben van. Nem igen volt időm a kertre mostanában, előfordult, hogy két hétig nem ment az öntöző, de a fű bírja a meleget.

 ???? Általában hetente egy öntözés volt. Ezen a héten volt csak kettő.

Kezdenek beérni az eddigi munkák. Idén már fele annyit kell vele csak foglalkozni, mint tavaly.

 

Vagy Ambrus Csaba, akitől néhány hete kaptam ezt a néhány sort:

„Úgy látom, hogy nagyon sokat javult a füves terület minősége az elmúlt két évben, amióta ezeket a kondicionálókat használom. Most igazán a megelőzés és kondícióban tartás a célom.
Két évvel ezelőtt kezdtem használni DCM szerves trágyákat és a Humin Garden Plus talajkondicionálót. Előtte július elejére mindig komoly gombásodással küzdöttem és a füves terület nagy részén olyan volt a gyökere a fűnek, mint a cérnaszál. 
???? Így tulajdonképpen minden ősszel kezdtem ellőről a fű telepítését... ???? Most egy erős gyökérzetű és sokkal ellenállóbb a telet is jól tűrő gyepszőnyegem van. Persze azok a locsolással kapcsolatos tanácsok is sokat segítettek, amiket a mentorprogramon keresztül kaptam. Szóval nagyon örülök a szép gyepemnek és nem bántam meg, hogy belevágtam a mentorprogramba.”

 

Ezek a mondatok rendkívül sokat jelentenek számomra.

 

Isten lássa lelkem, gyakran érzem úgy, hogy ezt az egészet abba kell hagynom, mert elfogyott az erőm az örökös szélmalomharcban. Sok embernek csak a kritikára telik, a megoldásra már nem fordít befektetést.

Nagyon nehéz úgy adni támogatást, ’’jó receptet”, hogy közben minden kertnek megvan a saját adottsága. Nem tudod ARRÉB HÚZNI, hogy jobbak legyenek a domborzati viszonyai, hogy esősebb környezete legyen, ezért ott kell a ’’helyszínen’’megszerelni”. Lehet, hogy csak néhány apróságot kell változtatni, és gyors lesz az eredmény, de az is lehet, hogy évek kellenek mire gyökeres változást érsz el.

Ha rám hallgatsz, ősszel ültess fát a kertedbe! Tudom, hogy jövőre még nem ad árnyékot, de majd szépen fejlődik, alakul és be fog érni. Én például a raktár előtt kivágott kőrisbogarak rágta fa helyére Zselnicemeggyet (Prunus padus) ültettem. Már idén is nagy öröm volt tavasszal látni ahogy virágzik, és majd egyszer ez is ad olyan hűs, nagy árnyékot, mint az elődje.

Sose add fel! Tartozz a felelős és tudatos közösséghez. Mert hisszük, hogy együtt képesek leszünk a változásra.

 

Stressztűrő gyepet kíván az idei nyárra is
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony