Blog

Na, ezt aztán fújhatod… muhar a gyepben!

MGÉ
MGÉ
2023.08.15 07:25
Na, ezt aztán fújhatod… muhar a gyepben!

????‍???? Tavasszal szépen megindult a gyeped, megúsztad, vagy leküzdötted a gombás betegségeket, sikerült azt a néhány kánikulai napot átvészelni… és most

a semmiből megjelent újabb ellenféllel kell megküzdened. Aljas módon lopódzott be a gyepbe, vastag bumfordi levelével laposkúszásban szorítja ki a nemesített füvet a kertből…

Igen, ő a muhar.

Honnan kerül az ápolt gyepbe ez az egyszikű gyom? (pláne, ha korábban soha nem volt ilyen gondod…)

A magbanknak köszönhető.

A természet egyik lenyűgöző találmánya, ami a növények fajfenntartásának egyik alappillére. Lehetővé teszi, hogy például a gyomok a kedvezőtlen időszakokat túléljék, és ne tűnjenek el a biodiverzitási tábláról természeti katasztrófák (pl. tűzvész), vagy új betegségek megjelenése után sem.

Amikor épül a kerted, a talajelőkészítés során mindent megteszel, hogy a gyomoktól megtisztítsd a területet. Szembe menve a természet rendjével próbáljuk elérni, hogy a gyep egyszikű gyomoktól is mentes állományt alkosson.

Csakhogy a mélyben ott bujkálnak a lehetőségre várva akár éveken át az apró magocskák, amelyek csodálatos módon tele vannak életenergiával (és ezekre a totál gyomirtó nem hat…).

 

A muharfélék (pirók-ujjasmuhar - Digitaria sanguinalis; közönséges muhar -Setaria viridis; nyári muhar - Setaria pumila) is így vészelik át a nehéz időszakokat, majd eleinte a fűszálak között megbújva élvezik a gyepápolás minden előnyét (öntözés, tápanyagozás).

A muhar rendkívül rövid életciklusra van berendezkedve, ezért robbanásszerű a fejlődése. Pillanatok alatt virágzik és hoz magot is. 

C4-es típusú növény, ami azt jelenti, hogy kiváló hőálló tulajdonságokkal rendelkezik: energia és széndioxid veszteség nélkül tud fejlődni. Ez az oka annak, hogy még a tűzforró térkövek között is vígan el van.

Noha imádja az öntözött kerteket, rendkívül jól tűri az aszályt is. Légzőnyílásait napközben képes zárva tartani, minimalizálva a párologtatását. Ezért ezt a gyomnövényt talajszárítással képtelenség kiirtani

Mit tehetsz a muhar ellen? 

Mivel nem évelő és kétszikű gyomnövény, a vegyszeres permetezéshez hozzávaló Puma Extra-t nem egyszerű beszerezni. A magokra úgysem hat, a növény pedig rendkívül rövid életű amúgy is. A legjobb megoldás, ha a gyepállományt tömötten tartod, hogy ne tudjon tanyát verni benne ez a laposan terülő gyom.

A legfontosabb feladatod, hogy megakadályozd a magbank feltöltését, azaz, hogy ne tudjon magszárat nevelni a növény. Ha elszórja a magjait, képtelenség lesz tőle megszabadulnod és nem csak jövőre, hanem sok-sok évig bosszúságot fog okozni.  

 

A legjobb megoldás most, ha nekifogsz a gyomlálásnak.

Mivel egynyári gyomról van szó, szerencsére gyökérről nem tud kihajtani, így azt nem kell kiásnod a talajból. Késsel szúrj a tövéhez a talajba, és vágd el, hogy a lombját ki tudd szedni a fűből. Így nem lesz a kerted tele lyukakkal sem.

Egy gyorsabb módszer, ha nincs időd egyesével vacakolni, hogy egy gereblyével tépd fel a gyepben elterült muharfoltokat. A fűnyírót pedig állítsd egy fokozattal lejjebb, hogy alaposan megskalpolja a gyomot. Így akadályozhatod meg a további terülést, és a fűállomány fojtogatását. 

Készülj fel a korai gyepszellőztetésre!

Szent István ünnepe után többnyire megindul az évszakváltás. A nappali felmelegedések egyre rövidebbek, az éjszakai hűvösebb periódusok pedig egyre hosszabbak.

Noha nincs rá garancia, hogy idén is augusztus 20. lesz a fordulópont, én már arra készülök, hogy amint ideálisak lesznek az időjárási körülmények rögvest megcsinálom a gyepszellőztetést. Sajnos a mi gyepünkben is megtelepedett foltokban a muharféle, amiket nem szeretnék egész szeptemberben nevelgetni...

A késes gyepszellőztető nem csak a talajt fogja meglazítani, hanem az egyszikű gyomok leveleit is jól lecsupálja. Igaz, hogy ez nem öli meg a növényt, de a fejlődését jócskán visszaveti, és majd a rövid életciklusa miatt úgyis hamarosan visszahúzódik és elhal.

Ha ezt a módszert választod, akkor gondold át, hogyan dúsítod be a jövő évre a gyepállományod! 

A felülvetéshez a sport gyepszőnyeggel telepített kertekbe a Barenbrug Resilient Blue Lawn tarackoló fűmagkeveréket ajánlom.

Ebben van:

  • 30 %-nyi tarackoló réti perje
  • 25%-nyi indás angol perje (RPR)
  • és 15%-nyi tarackoló vörös csenkesz

Ez a 3 erőteljes alkotó ideális sűrűséget ad a gyepállománynak, így már a következő szezonban is sokkal kisebb esélye lesz az egyszikű gyomoknak megjelenni. Azt a néhányat pedig, ami átverekszi magát ezen a sűrű „erdőn”, könnyűszerrel ki tudod majd kézzel gyomlálni.

Ha alapvetően sűrű az állomány, és még nem kell felülvetned, a meglévő gyep „feltuningolása” is járható út. A bedúsításhoz a kedvencemet, a DCM Mix2 gyeptrágyát ajánlom, amivel erőteljes bokrosodásnak indul a fű plusz munka nélkül is (az ész nélküli levélnövekedés helyett, mint a nitrogén túlsúlyos gyeptrágyák esetében). Én is ezt fogom kiszórni.

Tudom, hogy a muhar kellemetlen látvány a gyepben, most mégis arra intelek, hogy legfontosabb feladatnak mindig azt tekintsd vele szemben, hogy a kalászolást megakadályozd, hiszen 1 hónap múlva magától is elhal (egynyári gyom). Fújhatsz rá bármit, ha nem akadályozod meg a magok elszórását!

Muharmentes, szép dús gyepállományt kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony