Blog

Mit tennél, ha kerti szezonban az öntözés beadná a kulcsot?

MGÉ
MGÉ
2022.05.30 10:55
 Mit tennél, ha kerti szezonban az öntözés beadná a kulcsot?

A tavasz néhány hétig tartott, de olyan kemény aszállyal, hogy gyakorlatilag a nyári öntözési mennyiségekkel kellett a kerti szezont indítani.

A múlt heti blogcikkben említettem, hogy óriási talajszárazság van és pont szerdán amikor ezt olvashattad, országosan esett az eső.????️  Elképzelem, hogy erre a gondolatra rácsodálkoztál, és biztosra vetted, hogy elment a józan eszem.

 

Pedig nem.

Nem szeretek vészmadárkodni, de hiszem, hogy csak az előrelátó felkészüléssel lehet a váratlan helyzeteket jól átvészelni. És most ilyen idők jönnek.

Már évek óta mondom szakadatlanul, hogy a talajvízhiány lesz a kertek legnagyobb ellensége. Minden csepp égi áldást meg kell fogni, és hasznosítani, és ennek az egyetlen hatékony módja a talajjavítás.

(Sajnos) jól mutatja az igazam, hogy a tavaly még csak nyáron jelentkező vízhiány, idén már tavasszal, kora nyáron is egyre több helyen okoz problémát.

Biztosan emlékszel, 2021-ben tele volt vele a média, hogy számos településen korlátozták a vízfogyasztást, mert egyszerűen a vízművek nem tudtak elég éltető nedűt a felszínre hozni.

Erre most egy kedves ügyfelem, Gergő jelentkezett nálam, hogy visszaigazolást adjon a korábbi tanácsomról.

A gyűrűs kútban (Budapest, XVIII kerület), amiről már vagy 40 éve öntöznek: elapadt. Az automatika már nem tudja a teljes programot végig locsolni. Van, hogy már csak az első zóna képes öntözni 2022 MÁJUSÁBAN.

A te kerted vajon kibírná, ha heteken át nem tudnád locsolni?

Gergőt anno 3 dologra beszéltem rá ( huminsav és talajjavítás):

a Humin Garden Plus használatára

… és a fűfajta választás. Nagyjából 3 évvel ezelőtt azt tanácsoltam neki, hogy a füvesítéshez válasszon szárazságtűrő keveréket a homokos kertjébe.

Gergő jó szívvel gondol most rám, mert akkor hallgatott a tanácsomra.

 

Kérem szépen nincs itt pardon.

Úgy tűnik, a kertápolásban közeleg a vizsgaidőszak. A szélsőséges időjárás és az aszályos telek és tavaszok miatt az altalaj vízszintje egyre lejjebb kerül. Ez a tendencia jól megfigyelhető a helyi adottságok függvényében is (a talajvíz áramlási viszonyai nagyban befolyásolják a jelenséget, de szinte mindenhol tetten érhető a változás).

Ráadásul itt van a nyakunkon a második tápanyagozási ciklus a szezonban.

Ezért elő kell venni a JPÉ-t (józan paraszti ész), és gondolkodni a megoldáson. Ahogy anno Gergőnek is elmondtam, a fűfajta kiválasztása csak egy kis szelet a megoldás tortájából. Fontos ugyan, hiszen a genetika nagy úr, de önmagában kevés.

A második (és egyben a legfontosabb) lépés a talajjavítás. Ez egy drága mulatság nem vitatom: DCM talajjavítót szórni és utána a következő héten pedig gyeptrágyázni nem kis költség. 

Anno Gergő megcsinálta, amit kértem tőle annak ellenére is, hogy anyagilag meg kell gondolnia, hogy mikor mire költ.

És ő elővette a JPÉ-t és végig gondolta, hogy vajon a talajcsere megoldaná az összes problémáját? Egyáltalán képes lenne kifizetni egyösszegben?

A válasz két kövér NEM.

 

Ezért is ajánlottam neki, hogy huminsavakat is használjon rendszeresen (Humin Garden Plus), hogy a súlyos forintokért megvásárolt DCM tápanyagok minden morzsája hasznosulni tudjon. Ne legyen kimosódási veszteség.

Akár locsolsz, akár az égi áldás hullik a kertedre: a tápanyag lefelé mozog benne a vízzel. Hiába szeretnénk, hogy maradjon a felső15- 20 cm-es rétegben, ahol legtöbb fajta gyep gyökere van… 

Ezért kell a mélyre nyújtózkodó, akár 50-60 cm-es gyökeret növesztő szárazságtűrő fűfajta, és a talajjavítás. Ez utóbbi szavatolja a szerves anyagok és a kapillárisrendszer segítségével, hogy a tápanyag és a víz a növény rendelkezésére álljon.

 

Minden gilisztának örülni kell a talajban, mert talajszerkezetet javít és levegőzteti a talajt. Nem véletlen az, amikor nagy esőzések vannak, hogy szegények kijönnek a fényre, kitúrnak, mert ösztönösen menekülnek a vízzel telített TÖMÖRÖDÖTT talajból. Megjelenésük egyértelmű jele annak, hogy képtelen befogadni a föld az éltető vizet.

Gergő arról számolt be, hogy az öntözés javítása miatt korábban végzett ásás során több gilisztával is találkozott egy-egy ásónyomban. Ez azt jelenti, hogy gazdag talajélet van a kertjében. Igaz a mikroorganizmusokat nem látjuk, csak a puha talajszerkezet a bizonyíték a sokaságukra.

Ezért javaslom, hogy az Esstence gilisztahumuszos koktélokat használd rendszeresen, mert nagyban hozzájárulnak a talajszerkezet javulásához, a talajélet sokasodásához.

Persze nem varázslászerűen javul meg a talaj, amikor nekilátsz foglalkozni vele. Ez egy folyamat, ami napról napra alakul. 

Kell ugyan néhány év hozzá, de a te kertedben is létre tud jönni egy olyan egészséges talaj, aminek köszönhetően akár egy 2 hetes vízhiányt is gond nélkül átvészel a gyep és a növényzet.

Gergő is ezt igazolta vissza: ahol már 3 éves a gyepállomány, ott meg sem kottyant a kút elapadása, míg a 2 esztendős részeken kisebb mértékben veszített a szép zöld színéből a fű.

Összegezve a tanulságot: a mély gyökérzetű gyep és a kondicionált talaj képes kiállni a vízhiányt, akár heteken át is.

Ugyan most jön egy kis fellélegzés az esős napokkal és a hőmérséklet csökkenésével, de a nyár még számos kihívást fog tartogatni, amire Gergő esetében biztosan, de valószínűleg nálad sem a másik kút lesz a teljes megoldás… 

 

Szárazságtűrő, kondicionált talajú kertet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony