Blog

Milyen vadvirágokkal díszítsük az ősgyepet?

2020.07.17 21:23
Milyen vadvirágokkal díszítsük az ősgyepet?

Az ősgyep jó megoldást jelent a természetes hatású kertek szerelmeseinek, mivel nem kell lemondani a gyep előnyeiről,

ugyanakkor nem is igényel annyi törődést, mint egy nemes gyep, amelynek fűszálai szinte katonás rendben állnak.

Még természetesebb és látványosabb hatást érhetünk el, ha a vadvirágokból összefüggő foltot, vagy foltokat hozunk létre. A kert vadvirágos részeit, nem kell nyírni, elég csak az elvirágzás után, nyár végén sarlóval levágni az elvirágzott növényeket.

A vadvirágok nemcsak az ősgyepben, hanem a díszkertekben is helyet kaphatnak, és jó lehetőséget kínálnak arra, hogy gyermekeinkhez is közelebb hozzuk a természetet, megismerjék annak szépségeit.

A mezei virágok, azon túl, hogy nagyon mutatósak, jól esik gyönyörködni bennük a kertben időzve, más előnyökkel is rendelkeznek.

Manapság rengeteget olvasni arról, hogy mennyire megfogyatkozott a méhek száma, az aggasztó folyamat lassításért egy kicsit mi is tehetünk azzal, ha a méhek és más beporzást végző rovatok számára, kellemes hellyé varázsoljuk kertünket.

Ebben lesznek segítségünkre a vadvirágok. Vadvirágokat vetéséhez vásárolhatunk kész vadvirág magkeveréket, vagy összeválogathatjuk a nekünk tetsző virágokat. A továbbiakban ehhez adok néhány ötletet.

10 színpompás vadvirág mezei virágos kertbe

Borzaskata: közepesen magas termetű egynyári növény, mely csodaszép csillag alakú, kék, rózsaszín és fehér virágokkal díszít nyáron. Napos helyre való, ellenálló növény.

Búzavirág: egynyári virág, mely a szántóföldeken, pipacsok és más vadvirágok társaságában gyakran előfordul. Teltvirágú, nemesített fajtái is léteznek. Nyáron nyílnak kék színű virágai.

Cickafark: évelő növény, emellett ismert gyógynövény is, az alapfaj fehér virágú, de rózsaszín, piros és narancssárga virágú fajtái is kaphatók. Jól illik más évelőkhöz, vadvirágokhoz.

Évelő len: közepesen magas évelő virág, világoskék virágai már tavasz végén elkezdenek nyílni. Jó szárazságtűrő, ellenálló növény, mely napos helyen fejlődik legszebben.

Festő pipitér: bokros növekedésű rövid életű évelő, az alapfaj sárga virágú, de világosabb virágzatú nemesített fajtái is kaphatók. Vadvirágok közé, valamint fűszer és gyógynövény kertbe is ültethető.

Pézsmamályva: bokros növekedésű, magas termetű évelő növény, világos rózsaszín árnyalatú, kellemes illatú virágait egész nyáron hozza.

Pipacs: a tarlók, parlagok, szántók és mezők elmaradhatatlan növénye, mely könnyed hatású, piros virágaival, nem hiányozhat a vadvirág ágyásból sem. Virágzásában nyáron gyönyörködhetünk.

Réti füzény: a természetben a dombvidékek nyirkos lápjain, rétjein, a nádasok szélén gyakori. Magas termetű évelő növény, mely nektárban gazdag lilás-rózsaszín fürtvirágzatával díszít nyáron.

Réti margitvirág (margaréta): természetes élőhelyét az üde, nedves rétek, erdőszélek, folyópartok jelentik. Közepesen magas évelő virág, fehér színű virágai tavasz végén kezdenek nyílni.

Tarka menyecskeszem: eredetileg Észak-Amerikában őshonos évelő, melyet dísznövényként termesztenek világszerte, jól illik a hazai vadvirágok közé sárga színű, barnás-vörös közepű virágaival.

Bízom benne, hogy meghoztam a kedved a vadvirágok ültetéséhez. Sikeres, örömteli kertészkedést kívánok!

Fábián Tímea (Disznovenyek.hu)

Képek forrása: Pixabay.com