Blog

Milyen az őszi füvesítés?

MGÉ
MGÉ
2022.10.27 08:03
Milyen az őszi füvesítés?

???? Kell-e aggódnod a „ritka” szépre kelt őszi füvesítésen?

Nem ritka eset, hogy a füvesítés után a zsenge fűszálak foltosan, felemásan kezdenek el kelni, óriási riadalmat okozva ezzel.

Ilyenkor kell egy nagy levegőt venni, és várni.

Ahogy a gyermekdal is tartja:

„Kicsi vagyok én, majd meg nővök én, esztendőre vagy kettőre nagylány leszek én…”

A szálanként kelő fűmag a csupasz földön gyakorta mutat foghíjas képet, ami azt sugallja, hogy nem sikerült a vetés.

Olykor ez igaz is, mert:

  • előfordulhat, hogy a bontott, régi vagy ismeretlen típusú fűmag csírázóképességével baj van
  • hogy a kelesztő öntözés nem volt megfelelő mennyiségű és gyakoriságú (kiszáradt a csírázó mag)
  • hogy az eső szétmosta a vetést, de
  • akár a lótetű is széttúrhatta az egészet.

És az is lehet, hogy semmi baj a vetéssel, csak időre van szüksége, hogy az aljfű is kikeljen és elkezdjen szépen besűrűsödni az állomány.

Kb. 6 évvel ezelőtt jártam így én is. A hátsó kertben felszabadult egy kisebb parcella, ami adta magát, hogy egyfajta bemutató területként hasznosítsuk: egy minta füvesítést csináljunk rajta a Johnsons és Barenbrug fűmagokból ( 1kg /30 m2).

(és persze, hogy mi is lássuk egész évben, hogy a két fajtának milyen eltérő ápolási igényei vannak)

Annak rendje, módja szerint elő lett készítve a talaj. Volt egy 25 kg-os szakadt zsák Vivisol, azt a fiúk tisztességgel ki is szórták arra a 100 nm-re, mintha ingyen lenne…

DCM Vivisol talajjavító

 

Persze, ahogyan a cipész cipője szokott járni, a mi füvesítésünk sem készült el ideális időben és körülmények között. A parcella ketté lett választva egy zsineggel és a vetés megtörtént a homokos talajon. Szépen ment a kelesztő öntözés, már javában csírázott a fűmag, de még nem kelt ki, amikor kaptunk egy akkora zivatart, hogy kb. 5 cm magasan állt a víz az egész kertben bő egy órán át.  

Mondanom sem kell, hogy a kétféle vetéssel mi lett... A víz lehúzódása után a mag a terület két szélén hevert.

 

Ilyenkor semmit se lehet tenni: a talajra nem lehet rámenni, mert agyontaposnánk, így a magokat nem lehetett visszaterelni a „helyükre”.

 

Két nap múlva hatalmas csomókban zöldellt a vetés szélén a friss fű, a parcellán pedig igencsak foghíjasan.

Mire felszikkadt a talaj, és újra lehetett volna vetni, már ezer volt a dolog, elmaradt ez a lépés.  Csodás, meleg nyári napok miatt  a kikelt fű tíz nap múlva elérte a 8-9 cm-es fűnyírási magasságot. Levágtuk, majd szépen minden hétvégén sorra került ezután is a kert többi füves területével együtt.

A nagyobb gyomokat időnként kihúzogattam, de a többségét a fűnyírás kordában tartotta.

Szeptemberre, mire elértünk az újrafüvesítés ideális időpontjához, már okafogyottá vált a javítás. Szépen besűrűsödött az állomány mind a két részen, néhány tenyérnyi foltot leszámítva.

Szóval a terület csak őszi gyeptrágyát (DCM Sport Mix) kapott a gyepszellőztetés után.

Ha ez az eset nem fordul elő velünk, nem tudnám bizton állítani, hogy van remény arra, hogy egy ritka állományból is tömött, szép zöld gyep nevelkedjen.

Viszont ennek tudatában bátran intek mindenkit nyugalomra, aki ritkának véli a fűmagkelést.  Sokszor hívnak kétségbeesve, még az első fűnyírás előtt a felülvetés gondolatával, meg sem várva az aljfű megerősödését. Pedig ott van az már 2-3 cm-en, csak elvész az 5-7 cm-es vezérfű alatt.

A gyep akkor kezd igazán dús hatásúvá válni, amikor az aljfű is eléri a vágási magasságot és minden kikelt fűszál szépen bebokrosodik (NEM A DUPLA FŰMAGMENNYISÉGTŐL LESZ AZ ÁLLOMÁNY CSODSZÉP SŰRŰ).

Az első fűnyírás előtt kapcsold ki néhány napra az öntözőt, hogy felszikkadjon a talaj. A 8-9 cm-es fűszálakat először csak 6 cm-re vágd vissza, majd a következő alkalommal már mehet 5 cm-re és végül 4 cm magasságban.

Az első vágás csak olyan stuccolás, hogy ne legyen ledőlés.

Ha 3. vágás után is úgy látod, hogy nem akarnak a foltok eltűnni, vedd elő a fűmagot. Gereblyével kicsit dolgozd meg a talajt, majd szórd el a fűmagot és takard le 0,5 cm vastagon kvarchomokkal. Lapogasd le kicsit a gereblyével, így a fűnyíró biztosan nem kapja fel.

Idővel pedig ott lesz a friss kelés. Normális időjárás esetén a reggeli öntözésen felül nem kell külön öntözni a foltokat, hacsak nincs nagy meleg.

A gyakori fűnyírás serkenti a vegetatív hajlamot, ha már 2 cm-t le tudsz vágni a fűből, akkor már mehet a munka. Minél többször nyírsz, annál jobban bokrosodik a fű.

 

Hat évvel azelőtt még nem volt Humin Garden Plus granulátum, amit rá tudtam volna szórni a gyeptrágyával együtt a fűmagvetésre. Csak saját belső használtra volt apró szemcsés huminsavunk. Ezt mi oldottunk fel és azzal tudtunk permetezni a fűmagvetéseket (magcsávázó hatás, kondicionálás) és növényültetések során támogatva a gyökeresedést.

A huminsav legnagyobb előnye, hogy bármikor használhatod. Ha valamiért kimaradt az idei füvesítés előkészítéséből vagy a gyepápolásból, most ősszel sem késő elővenni és az őszi gyeptrágya után kiszórni vagy lepermetezni vele a területet. Pláne, ha ritkának érzed az állományt.

Csodát fog tenni a gyeppel! Próbáld ki!

Humin Garden 

 

Türelmet és szépen bedúsuló gyepet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony