Blog

Milyen az, amikor egy lótetű tanyát ver a kertedben?

MGÉ
MGÉ
2021.08.07 07:21
Milyen az, amikor egy lótetű tanyát ver a kertedben?

A lóbogár, vagy más nevén lótetű, lótücsök (Gryllotalpa gryllotalpa) egy rendkívül kártékony, Európában őshonos és elterjedt kártevő.

Érdekessége, hogy a mérsékelt égövön elterjedt világszerte, kivéve Amerikát. Védjegye a különös kegyetlenséggel tönkretett kert.  

A kertész és a lóbogár esete: 

Mivel ez egy föld alatt élő rovar, sokáig rejtve marad jelenléte. Noha nagy termete ellenére kitűnően tud repülni is, ez nagyon ritkán fordul elő. Valószínűleg így jut el olyan kertekbe, ahol más úgymond „épeszű” válasz nincs a megjelenésére.

Éjszakai élőlény, nappal szinte sosem mutatkozik”- írja egyik cikkében az Agrárszektor, de én ezt megcáfolom! Tavaly (2020.) pihenő időmben a teraszon kávézgatva arra lettem figyelmes, hogy komótosan ballagott egy kifejlett példány a lebetonozott területen a gyep felé: fényes nappal, a szemem előtt, az udvarunkban, ahol állandóan nagy jövés-menés van!

Talán mondanom sem kell, mekkorát ugrottam, hogy a papucsommal azonnal agyoncsapjam! Azóta is teljes tanácstalanságban vagyok ez ügyben, hogy mit is keresett ott. De ez nem minden! Idén már két felnőtt példányt is sikerült a mosódiós mosogatószerrel kiöntenem az előkertben.

Az egyik hétvégén, kerti sütögetést tartva, a családi idill közepette úgy gondoltam, megöntözöm a virágtartóban levő egynyáriakat. Ahogy lehajoltam a vízkonnektorhoz, a fűben egy buckát fedeztem fel. Kb. 8-10 cm-es csík volt. Rögtön bementem a konyhába, és kihoztam a mosogatószert. Kibontottam a feltüremkedett puklit, majd odahívtam a kertészkedést tanuló ifjabb Kolonics Istvánt (a párom fiát), hogy megmutassam neki mi a teendő, ha ilyet lát a kertben.

Hogyan vizsgálja meg. A legegyszerűbb módszer kideríteni ki a vendég, ha bio mosogatószert öntünk a lyukba a teszteléshez. Alig tettem meg ezt a mozdulatot, szinte azonnal kimászott a kifejlett lóbogár! Mire észbe kaptam, hogy levideózzuk a telefonnal, már elevickélt vagy 20 cm-t és elpusztult.

Mit keres pont itt?

Mondanom sem kell, jó nagyot néztem az eset kapcsán, hiszen erre aztán nem számítottam.
A kertünk tavasszal és ősszel le van kezelve cserebogár lárvái ellen, hiszen a homoktalajon gyakori a pajor invázió. Azt pedig kizártnak tartom, hogy régóta kifejlett lóbogár szaladgálhasson a kertben, hiszen már rég kiszúrtam volna a fűben.

A döbbenetet tovább erősítette a tény, hogy a 150 nm-es gyepünk körös körül van véve betonnal, nincs szomszéd, ahonnan át tudna mászni, és nincs növényültetés sem, amivel be tudnám hurcolni a lárváit.

És ő mégis itt van. Sőt a rákövetkező héten még egy kapásom volt… (és persze a telefon megint a zsebben maradt, pedig tanulhattam volna a hibámból). Ezt a kiöntést az asszisztensemnek mutattam meg, akit a „holt” időszakokban tanítgatok, hogy a telefonos kérdésekre könnyedén tudjon válaszolni, ha nem vagyok elérhető.

Már az első is hihetetlen volt, de hogy alig 1 hét alatt ez megismétlődjön, az maga a felfoghatatlanság.

Ennek a fele sem tréfa, egyértelműen jelzi, hogy vannak bizony „sétáló” egyedek is.

Csak arra tudok gondolni, hogy a házunk telekoldalán levő végszomszédtól tudnak jó nagy kerülővel átjönni, mert ott valóban van egy elhagyatott kert. Anno borostyán kerítéssel oldottuk meg, hogy ne lássuk a rendezetlenséget. Csak azt tudom elképzelni, hogy onnan indult a vándorlás. Az utcáról nem hinném a forgalom miatt, ráadásul a kapu alatt még egy macska is átfér. A süni is vendégünk időnként… volt is rá példa, hogy túrt a gyepünkben, biztos talált néhány kiváló falatot vacsorára.

Nem vagyok rovarszakértő. Nem tudom, hogy nőstény, vagy hím példányok-e ezek a mi hívatlan vendégeink, de az biztos, hogy most soron kívül kap a kert egy RadiVita kezelést, mert nem szeretném, ha itt raknák le a tojásaikat, és jövőre a lárvák széttúrnának nekem itt mindent.
Tavasszal és ősszel használhatod a Nemastart is.

Egy nőstény akár 500 db tojást is képes lerakni egy szezonban! Ez egyszerűen borzalmasan sok!

Azok, akik átélték már a pusztításukat tudják jól milyen nehéz megszabadulni tőlük. Minden évben több kertet öntöztetek be Káliszappannal, mert nem veszik észre időben a túrás jeleket a gyepben. Az ilyen öntések után több száz, vagy akár ezer példányt is ki lehet szedni még egy pici kertben is, és erre sajnos nem egy példám van!

Mindenhol van hanyag szomszéd, de igyekezni kell, hogy a saját életterünket meg tudjuk védeni. Egy kis prevenció, és a szappanos pecázás időnként sokkal könnyebb és olcsóbb, mint újrafüvesíteni.

Sajnos a szappan az alig mozgó kicsiket nem bántja, ők sokkal mélyebben vannak, ezért mindig légy elővigyázatos és készülj arra, hogy lesz több  példány is, amit nem tudsz elsőre megsemmisíteni és lesz utánpótlás bőven, ha akár egy példány is marad a kertben.
Ezért célszerű prevenciós kezelést minden évben , mert a kicsikkel könnyen elbánik.

Amit tudnod kell a lótetűről:

A lótücsök (lótetű) tavasz végén szaporodik. Ilyenkor a hímek a földfelszín alatt tágas, jó akusztikájú Y alakú termeket ásnak, amelybe koncerttel invitálják párzásra a nőstény egyedeket. A lótücsök párzása mondhatni rendhagyó, hiszen a nőstény mászik fel a hím hátára a megtermékenyüléshez.

A leendő anya ezután 5-25 cm mélységben ás egy nagyjából tojás méretű üreget, melynek falát a saját nyálával erősíti meg, és oda rakja le tojásait. A nyár folyamán több ilyen fészket is készít, melyekben akár 500 petét is elhelyezhet.

 

A lótücskök az egyenesszárnyúak rendjébe, és azon belül a tücsökfélék családjába tartoznak rendszertani szempontból. Hazánkban 11 fajuk él:

 • a mezei tücsök (Gryllus campestris),
 • a fekete tücsök (Melanogryllus desertus),
 • a homlokjegyes tücsök (Modicogryllus frontalis),
 • a bordeauxi tücsök (Tartarogryllus burdigalensis),
 • a házi tücsök (Acheta domestica),
 • a mocsári tücsök (Pteronemobius heydenii),
 • a közönséges pirregő tücsök (Oecanthus pellucens),
 • az erdei tücsök (Nemobius sylvestris),
 • a kis lótücsök (Trydactylus variegatus),
 • a lótücsök (Gryllotalpa gryllotalpa) és
 • a közönséges hangyász tücsök (Myrmecophila acervorum).

Sokszor kérdezik ügyfeleim, hogy mit kezdjenek a tücsök lyukakkal, mert az sem kívánatos a gyepben. Tudtommal ők (jelentős) kárt nem okoznak, csak esztétikailag kifogásolható az ottlétük, mivel a lakó járatuk környékét szépen kitisztítják, kilyuggatva az egybefüggő zöld gyepet.

Érdemes nyitott szemmel járni és megvizsgálni a furcsa lyukakat, hogy ki is költözött be a kertedbe, mert nagyon könnyen rémálommá válhat egy hívatlan vendégség.

 

Lóbogármentes, szép zöld gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony