Blog

Miért változott meg a vegyszeres gyepápolásról a véleményem?

MGÉ
MGÉ
2020.04.18 07:58
Miért változott meg a vegyszeres gyepápolásról a véleményem?

Bodócs Zsolt írása: az én esetem.
Hol van az a pont amikor az ember a miértekre elkezdi keresni a válaszokat?

Kedves Éva,

 (pl: - megelégeltem a véget nem
érő, eredménytelen vegyszerezést), és lehet végtelenül hosszan is tárgyalni. Csupán attól függ a történetem terjedelmessége, hogy mennyire részletesen szeretné megismerni. :)

Igazodva az Ön kéréséhez, igyekszem pár mondatban, pár bekezdésben összefoglalni a tapasztalataimat a kertfentartással, gyepgondozással kapcsolatban.

A kert, amiről korábban röviden beszéltünk egy új építésű családi házkertje, 80cm!! talajfeltöltéssel. Az első időszakban (10-11 évvelkorábban) a viszonylag kedvező talajéletnek (gondolom) köszönhetően a gyep, és a telepített növények is szépen fejlődtek. Jól reagáltak az öntözésre, a tápanyagozásra, igazából példamutatóan viselkedtek.


Öntözőrendszerrel, csepegtető öntözéssel oldottam meg minden növény,és a gyepfelület öntözését. Egy vegetációs időszakban háromszor(tavasz, nyár, ősz) tápanyagoztam a gyepet, az adott időszaknak megfelelő -műtrágyával. A széleslevelű évelő kétszikűeket gyomirtós-gyeptrágyával, néha külön szelektív gyomirtóval kezeltem. 4-5 éven keresztül "csodazöld, csodaélénk" volt minden.


A levélfoltosodás megjelenésére a gyep 6. évében lettem figyelmes.
Aztán rövid időn belül figyelmes lettem a vöröses végű levelekre,viszonylag nagy felület teljesen elsárgult, és szinte eltűnt a gyep.
Minden egyes esetben a megbetegedések tüneteit a megfelelő gombaölővegyszerekkel kezeltem.  A 7. 8. évtől úgy tűnt, mintha ez a gombás megbetegedési folyamat megfékezhetetlenné és öngerjesztővé vált volna.
Odáig fajult a helyzet, hogy egy vegetációs időszakban a vegyszereskezelések száma elérte az 5 alkalmat.

Minden alkalommal szakember segítségével, a gombásodás képletei alapján, helyszíni szemlék, minták és fotók segítségével választottuk a vegyszereket. Eleinte működött a dolog: permeteztem => rövid időmúlva visszatért a gyepfelület zöld színe. Ezzel a rutinnal telt el egy-két vegetációs időszak. Egyre türelmetlenebbül permeteztem, mert azt tapasztaltam, hogy a gombás megbetegedések nemhogy megszűntek volna, inkább intenzívebbé váltak az éppen következő (jelenlegi) tavaszi időszakra.

Meggyőződésem, hogy egy kizárólag műtrágyákkal tápanyagozott gyepfelület gombás fertőzésének megszüntetésére tett kísérlet nagyonkönnyen végződhet kudarccal, ha a látómezőnket nem szélesítjük ki időben, és kizárólag egy csodaszer segítségével szeretnénk a gombásfertőzések fentebbi tüneteitől mielőbb, és persze véglegesen megszabadulni. Az én esetemben szinte korlátok nélkül álltak rendelkezésre a "jobbnál jobb" gombaölő vegyszerek de egy idő után azt kellett mondanom, hogy több vegyszert nem vagyok hajlandó kijuttatni, más megoldást kell keresnem.

Jelen állapot szerint kísérletet teszek egy olyan egészséges talajélet kialakítására, szerves tápanyagban bővelkedő tápanyagokat,talajkondícionálókat használva, amiben a fertőzések nem fogják megtalálni a "számításukat". Nem tudom biztosan, hogy ez lesz-e a jó megoldás, azt viszont biztosan tudom, hogy a vegyszeres kezelések nem vezettek eredményre.

A fentebbiek mellett az a véleményem, hogy a  sokcsillagos, nagyondrága, vagy éppen nem annyira drága gombaölő vegyszerek létjogosultsága nem kérdés. Úgy gondolom, hogy ahol egy termésátlag megtartása, vagy az éves árbevétel múlhat a tünetek azonnali kezelésén, ott talán az adott helyzet miatt nincs alternatíva, de azt
remélem, hogy a gyep esetében kicsit más a helyzet. :)


Üdvözlettel,
Bodócs Zsolt