Blog

Miért nem tudsz megszabadulni a muhartól?

2020.09.16 07:16
Miért nem tudsz megszabadulni a muhartól?

A muhar az egyik legádázabb ellensége a hobbikertésznek, aki egybefüggő, szép pázsitot szeretne.

A legfontosabb, amit tudnod kell róla, hogy ez egy magról szaporodó, egynyári gyom.

Azaz ősszel, a lehűlés következtében szépen el fog száradni, kikopik a gyepből. Ezért is mondom azt, hogy ha most még ott a muhar a gyepben, vagy szedegesd ki kézzel, vagy hagyd meg a gyepszellőztetőnek, hogy „kigyomlálja” a gyepből.

 

Most már nem érdemes gyomirtózni miatta.

Heteken belül magától is elszárad. Viszont ha most megkésve kipermetezed a gyomirtót, az őszi munkálatokkal nagyon ki fogsz csúszni az időből. Legalább 1-2 hetet várnod kell a gyepszellőztetéssel, és ha felül kell vetned az állományt, már a teljes lombhullással és a hideg, esős idővel is meg kell küzdened.

 

És a legrosszabb az egészben, hogy hiába gyomirtózol most. Szerintem a gyomirtást felejts el!

Magról kel a muhar. Így, ha már hozott magot, hiába irtod le az anyanövényt, a zölden elszórt mag is beérik, és jövő nyár elején vígan kikel a gyepen. A muhar ellen tavasz végén és nyáron kell tenni, ősszel már késő.

Ráadásul az apró magját a fűnyíró is könnyen hordja, így újra és újra felüti a fejét a kertedben. Tökéletes és végleges megoldás tehát nincs ellene, hacsak …

Folyamatosan kell szezonban gyomlálni, vagy az I. kategóriájú Puma Extrával időben legyomirtóztatni évente 1 alkalommal, hogy a magzást megakadályozd. Ne feledd azt sem, hogy  a gyomirtás  erős  pusztító terhelés  a talaj élővilága számára, ezért ha  szükség mutatkozik a használatára, akkor tegyél annak helyreállítása  érdekében. Nincs vegyszerhasználat ’’ ingyen’’. Amit elveszel a talajtól, vissza is kell adnod: ezt a gilisztahumusz alapú  Esstence Origo Sprint növénykondicionáló kúrával könnyedén megteheted.

 

Ha már augusztusban elvégezted a gyomirtást (akár kétszikűek vagy egyszikűek ellen), itt az ideje a gyepszellőztetésnek és az őszi regenerálásnak, amihez KIS és NAGY kertekhez való Talajélet Támogató Csomagot állítottam össze Neked.

Szükség szerint, ha felül kell vetned, azt javaslom, hogy a szokásos nitrogéndús indítótrágyák helyett használj inkább DCM Mix2-t. Ebben a szerves tápanyagban a kálium van túlsúlyban, és a gyökeresedést segítő foszfor is magas. Ez azért is jó, mert így a régi állomány nem fogja lenőni, megfojtani a frissen kelő fűszálakat.

És a kelő magoknak is jó, hogy a hirtelen nyúlás miatt tapasztalható sejtfalvékonyodás nem nehezíti a gyökeresedést. Az őszi vetésnél (pláne, ha megkésel vele egy kicsit) nem mindig lehet a heti 2 szálerősítő fűnyírást elvégezni az esős időjárás miatt (nem tudhatjuk soha milyen meglepetés érhet bennünket). Ezért a zsenge fű csak megnyúlik és elfekszik.

 

Ha szeptember első napjaiban már felül tudtad vetni az állományt (és van egy varázsgömböd, ami megmutatja a következő hetek időjárását), akkor bátran használj indító tápanyagot, és végezd el a keltető öntözést, a megerősítő fűnyírásokat, hogy mire beköszönt a hideg, erős, besűrűsödött állomány várja a telet.

 

Ha még előtted áll a felülvetés, és bizonytalan vagy a fűmag fajtáját illetően, kattints ide és olvasd el a korábbi cikkemet a választásról.

Ha nincs automata öntöződ, amivel napi 5-6 alkalommal el tudod végezni a kelesztő öntözést, mindenképpen takarni kell a magokat, nehogy kiszáradjanak napközben.

 

Ne feledd, az őszi munkálatokra csak néhány heted van! Szerezd be kényelmesen, kedvezményes áron a webáruházban a szükséges hozzávalókat, és kövesd heti leveleimet, hogy mindig tudd, mi a teendőd! (2020.09.15. ajánlat kertbarátaimnak).

 

Jó munkát kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony