Blog

Miért mindig a Te gyeped gombásodik be?

MGÉ
2020.07.08 20:29
Miért mindig a Te gyeped gombásodik be?

Az idei évben a tavaszi- kora nyári vetések, gyepszőnyegezések kritikán aluli állapotban vannak a dézsányi esőzéseknek köszönhetően.

Betegednek  a frissen vetett  gyepek, de vajon mi az igazi gond?

Könnyű ráfogni, hogy a gomba. De igazából az már csak egy tünet, amit szintén kezelni kell.

A kertészkedés csodája az öntözés. Amikor Te szabályozod a növényeknek szánt víz mennyiségét, tökéletesen be tudod állítani mennyire is van szüksége a kertednek.

Bezzeg, amikor az égiek kezdik el osztani a víz áldását, hamar bajba kerülsz. A hirtelen viharok, a kivillanó nappal felszálló pára, a fülledt esték és reggelek feladják a leckét a legfelkészültebb kertésznek is.

A legnagyobb bajban a friss vetések és gyepszőnyegezések vannak, hiszen még nincs bebokrosodott, legyökeresedett stabil állomány, ami ellen tud állni a fertőzésnek. (Tapasztalataim alapján az öregebb állományoknál nem okozott az idén olyan látványos pusztulást a gombafertőzési hullám.)

Noha nem vagyok híve a vegyszeres kezeléseknek, el kell ismerni, hogy a későn megkezdett preventív biológiai kezelések nem minden esetben tudják megállítani a friss kertben a gombákat. Egy megalapozatlan, összetömörödött, humusz és talajélet hiányos (kondíció nélküli) földben nem tudnak elég gyorsan lejátszódni az öngyógyító, regeneráló folyamatok. Ilyenkor be kell avatkozni 1-1 vegyszeres kezeléssel.

A Switch, a Dithane, a Ridomol gold, az Amistar, az Amistar Xtra, és a Falcon is jó választás lehet egy alapos permetezéshez, aminek az a célja, hogy megállítsa a berobbanó gombát.

Itt azonban nem állhatsz meg.

 

Ha hátra dőlsz, és élvezed a sikert, amit a vegyszer elért, becsapod magad. Nem a betegséget győzted le, hanem a lázat csillapítottad. 

Majd néhány hét múlva jön a következő gombaadag, aminek épp kedveznek a környezeti hatások, és egy végeláthatatlan szélmalomharcba kezdesz a permetezőkannáddal.

 

Ki az ellenség?

Igazából a talaj. Vagyis a talajélet hiánya. Az összetömörödött, levegőtlen, patogénekkel teli föld, ami nem tudja a vizet átereszteni, nem működik benne a levegőháztartás, hiányoznak a növények immunitását biztosító jó szimbióta mikroorganizmusok.

Bezzeg a tőrothadásért és a palántadőlésért felelős kórokozók ott vannak. Köszönik szépen, remekül érzik magukat a medárdnyi esőben, párában.

Azonnali beavatkozással őket kell megállítani (akár vegyszeres permetezéssel), de hosszútávon a talajélet egyensúlyának helyreállítása, kondícióba hozása a megoldás. Prohuminnala könnyen felvehető szerves tápanyagokat, Antagonnalés Vivisollal a talajjavítást, Amalgerollala tömörödés megszüntetését, az Esstence termékekkel (Origoval, Origo Sprinttel, Fast Grassal vagy Bug Stoppal) a talajélet támogatását és DCM szerves trágyákkal a talajélet és a növények táplálását oldhatod meg.

Tudom, hogy elsőre ez egy rettenetes nagy munkának hangzik, de okosan használva a fenti termékeket teljes mértékben kiválthatod a műtrágyákat és a vegyszereket, miközben akár már a következő szezonra elérheted, hogy a gombát még csak hírből se lásd a kertedben.

Az esős nyári szezon két fő kórokozója:

  1. A gombás tőrothadást okozó Phytium sp., ami főleg a mérsékelt égövi fűfajokat támadja. 29-35°C hőmérsékleten, gyenge légmozgásnál, magas relatív páratartalom esetén jelenik meg. Egyetlen nap alatt hatalmas területeket tud letarolni! Kezdetben szabálytalan körkörös foltok jelennek meg, akár 15 cm-es méretben is. Leginkább a lassan kiszáradó, vagy a túl finomszerkezetű talajokon jelenik meg.
  2. A palántadőlés kórokozója a Rhizoctonia solani szintén a friss gyepet támadja. Forrása maga a talaj. Sokszor a feltöltésként hozatott talajjal hurcolják be kertbe.

 

A rosszul előkészített talajokban aktiválódnak  ezek a talajlakó polifág (sok tápnövényű) gombák. A tömörödött, összedolgozatlan talajokban pangó víz (keltető vagy gyökereztető öntözések) állandó párás környezetet teremt, ami a meleg nyári időjárásban ideális a gombák életfeltételeinek.

Sokszor tapasztalom, hogy épp csak elterítik a hozatott földet, nincs összedolgozva a mély rétegekkel, csak egy felszíni magágy vagy sima felület készül a gyepszőnyegnek.

 

Hogy kerülnek a talajba ezek a gombák?

Úgy, ahogy a penész a fürdőszobába. Mindenhol ott van, csak a megfelelő pillanatra vár. A penész zárt térben a nedves, meleg gőzre, a talajlakó gombák pedig a kertben a meleg párás időre aktiválódnak.

 

Tiltólista a friss vetéshez vagy gyepszőnyegezéshez:

  • ha beütött az erőteljes gombafertőzés, még a vegyszeres permetezés után is tilos felülvetni. Hagyj időt a kertnek, foglalatoskodj a talaj gyógyításával és majd ősszel korrigálod a hiányos részeket. Ha most felülveted nyáron, majd elkezded napi 4-6 alkalommal keltető öntözéssel dédelgetni a magocskákat, a gomba számára ismét ideális környezetet teremtesz, és jön a második körre. Azaz adtál egy pofont annak a bizonyosnak…
  • túl sok nitrogénnel indítani a növekedést. Ki ne szeretné, ha a gyep hetek alatt csodaszép pázsittá változnak? Ugyanakkor jó, ha tudod, hogy a kiváló indító műtrágyák jól meghajtják a pici, gyenge kis fűszálakat (növekedjetek csak kicsinyeim), miközben a növény kórokozókkal szembeni ellenálló képessége nem tud együtt fejlődni a hirtelen növekedési ugrással. Néhány heti szépségért akár az egész gyepállománnyal fizethetsz rendhagyó időjárás miatt. Inkább káliumban és foszforban gazdag gyökeresedést serkentő szerves trágyával, tápanyaggal támogasd a friss állományt, mintsem gyorsan feltáruló nitrogénnel.

 

Összefoglalva:

A füvesítések 90%-a  talaj előkészítés hiánya miatt bukik el. A tömörödött, tápanyaghiányos, jó mikroorganizmusokban szűkölködő földben NEM FOG egészséges, erős, a gombafertőzéssel szemben ellenálló gyeped azonnal nőni.

A hosszútávú megoldás a talaj JAVÍTÁSA, és a preventív kezelések. Rövidtávon pedig bevethetsz 1-1 vegyszeres kezelést, hogy ne pusztuljon ki nagy területen a fű az új vetésekben.

A talaj megváltoztatása hosszú folyamat, akár 1-2 szezont is rá kell áldoznod. Legyél türelmes, támogasd biológiai módszerekkel, figyeld a változásokat és bízz a természet öngyógyító erejében! Hidd el, Természet Anya csodálatos!

 

Ui.: tavalyi évben megkezdett talajjavítóval kezelt területek kevésbé vagy egyáltalán nem betegedtek meg az idén (ahogyan én láttam a megkeresésekből, beszámolókból).
Neked mi a véleményed?

Egészséges szép gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony