Blog

Miért lett lecserélve az örökzöld boróka sövény?

MGÉ
MGÉ
2021.09.19 09:15
Miért lett lecserélve az örökzöld boróka sövény?

Cserélni vagy nem cserélni? Örökzöld kérdés sok kertben.

Talán a klímaváltozás miatt, talán csak egy kontinentális evolúciós ugrásnak köszönhetően az örökzöldek örökzöld mivolta komolyan megkérdőjeleződik napjainkban egyes fajtákat illetően Magyarországon. 

Egyre több betegség és kártevő rongálja a fiatal és a több évtizedes példányokat, sövényeket is.

Bodócs Zsolt kemény döntést hozott, amikor két éve 2019. őszén kivágta az összes boróka örökzöldjét a kertből és búcsút intett a nyári borókaszú elleni vegyszeres permetezésnek egyszersmind.

A „tökéletes” vegyszer, mint kertészeti megoldás számára nem volt tovább élhető. Minden nyara azzal telt, hogy „szkafandert” öltött és rendszeresen permetezett rovarölővel. Végeláthatatlan szélmalomharcot vívott, mert a többi kertből (ha ott nem történik kezelés), mindig történt berepülés, volt ami átkacsingatott és megtámadta a borókasövényét.

Noha nem küldött előtte képet, úgy hiszem kivágásig minden rendben volt, mert lelkiismeretes kertészkedőnek ismertem meg.

Miután a gyepápolásban is bevezette a vegyszermentességet, úgy gondolta, hogy az örökzöldek estében sem marad a taposómalomban. 

Legtöbbünkben meg is áll egy pillanatra a véráramlás, amikor azt látjuk, hogy egy szép kertet fenekestől felfordítanak csak úgy. Mert a „csak úgy” az utolsó csepp volt a pohárban.

Így a boróka helyére Zsoltnál gyönyörű Taxus Media Hillii tiszafák kerültek, amik kevesebb feladatot adnak. Erről a döntéséről addig nem is tudtam, míg nem jött egyszer tavaly 2020. júliusában két kép a levelezőmbe, hogy néhány tiszafa megmakacsolta magát és ültetéskor szép zöld levelei besárgultak.

Oknyomozásba kezdtünk: A földlabdás ültetés során csak a terület egy részén jelentkezett a probléma, annak ellenére, hogy az Örökzöld rutinnal a tavaszi kezelés megtörtént.

Ez jó kiinduló pont volt: leszűkítette a lehetséges okokat a talajra, vagy a növények behurcolt gombabetegségére (mert bizony megesik, hogy fertőzötten érkeznek). Illetve egy bebizonyíthatatlan okra, hogy a mozgatás során a földlabdáról sok föld hullott le, sérült a gyökérzet…

 

Mi a teendő ilyenkor?

Alapvetően egyetlen dologra kell fókuszálni: nem szabad magára hagyni a növényt, meg kell őrizni a kondícióját, hogy a betegséget, vagy a tápanyagfelszívódási zavart ki tudja heverni.

Ehhez az Örökzöld rutin lépéseit ha muszáj, minden hónapban meg kell ismételni, és rendszeresen kell permetezni a növényeket. 

huminsav táplálja a talajt, az Amalgerol gyógynövényes összetevői a talajélet helyreállását segítik, míg a Smaragd Extra Mg a növény számára könnyen felvehető tápanyagokat és a gyökeresedés stimulálását segítő ásványianyagot (foszfitex) tartalmaz. Azaz egyszerre hat az összes lehetséges okra, ezért sem szerencsés kihagyni egyiket összetevőt sem a kezelésből.

Talajanalízis nélkül esélyed sincs meggyőződni róla, hogy a Liebig-féle minimum elv alapján melyik tényezővel van gond (a növények növekedésében mindig az a tényező (pl. egyes tápanyagok, víz, napfény) a meghatározó, amelyik minimumban van, hiába van a többiből többlet, nem tudja felhasználni a növény). 

Abban viszont biztos lehetsz ebben az esetben is: valamilyen hiány jelentkezett a tápanyagszolgáltatás során. Ezért legfontosabb a MÓDSZER legyen, hogy a talaj TÁPANYAGTŐKÉJÉT LENDÜLETBE HOZD.

A növény legyen az gyep, örökzöld, vagy épp egy fa, azzal tud gazdálkodni, ami a talajban van. Ezért kell folyamatosan pótolni, tölteni azt értékes tápanyagokkal, hogy pufferképessége mindig meglegyen. 

A másik fontos terület a növényvédelem. Én mindig azt javaslom, hogy a prevencióra törekedjünk, hiszen senki nem akar vegyszerekkel babrálni állandóan. A rezes, aminosavas Scudo lombtrágya évente legalább 2 x 3 alkalommal: tavasszal és ősszel elő kell, hogy kerüljön, ha meg akarod kímélni magad a kemikáliáktól.

Az instant gyógyír vagy a hab a tortán pedig a Myr Klórózis-os permetezés, ami a súlyos mikroelemhiányra azonnali segítséget ad, az egészséges növényeknek pedig fényes, majd kicsattanó lombozatot biztosít.

 

Az örökzöldek ápolása nem ördöngösség, ahogy az Évakert oldalamon is tanítom. Tápanyagok, víz és prevenció. Ez a 3 kulcsszó az, amit szem előtt kell tartanod, és akkor nem kell dúvad módjára megszabadulnod még a kissé kényesebb növényeidtől sem!

A tiszafa fajták nőivarú egyedei termést hoznak (piros bogyók), ami a gyermekek érdeklődését felkelthetik.Mivel a tiszafa minden része mérgező (kivéve  a magköpenyt),tudatos döntés mellett kerüljön a kertbe.

 

Egészséges, szép örökzöldeket kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony