Blog

Miért legyen lemosó permetezés a díszkertekben?

MGÉ
MGÉ
2023.02.01 06:51
Miért legyen lemosó permetezés a díszkertekben?

???? A növények érzik az időjárás változását, ezért látjuk január legvégén a kerti dísznövények között némelyiket már mozdulni.

És ahogy ébredezik a természet, téged is bátorítalak, hogy kezdj el készülődni. Én tavaly addig halogattam a gömbszivarfa lemosó permetezését, míg végül lekéstem, pedig egyike az utolsónak rügyező fáknak…

Még most időben szerezd be a tavaszi lemosót!

Ez az enyhe idő a fákat is megtréfálja, és a téli mély nyugvó állapotukból felébreszti őket, majd újra kényszernyugalmi periódusba kerülnek a hidegebb napok beköszöntével. A korai ébredés különösen jellemző a gyümölcsfákra, amelyek újra egyre több kertben jelennek meg egyszerre töltve be dísz- és haszon szerepet. Közülük is az egyik legkoraibb a mandula (nem véletlen írt róla Janus Pannonius is), majd követi az őszi- és kajszibarack is. 

Az olajos lemosó permetezés NEM CSAK a kéregrepedésekben megbújó levéltetű anyákat semmisíti meg, hanem minden picurka meghúzódó kártevőt. Gyakori, hogy magával az ellenséggel nem, csak a kártételével találkozunk, amikor hirtelen megcsúnyul, tönkre megy a fa. Novemberben már írtam róla, hogy az egyik ilyen bujdosó kártevő a csipkéspoloska, akinek az idei enyhe tél különösen kedvezett, hogy nagy egyedszámban vészelje át a hidegebb hónapokat.

 Ha méret szerint rendezzük sorba a kártevőket:

  • a legkisebb az atka, ami szabad szemmel nem is látható
  • utána jön a selyemakácbolha és a körtelevélbolha, amelyek már szabad szemmel is láthatóak (bár nekem már szemüvegre van hozzá szükségem)
  • következő a csipkéspoloska.

Sajnos a poloskára (több faj) az olajos lemosó permetezés nem gyógyír, mivel az imágó kifejlett példánya telel.

Február a lemosó permetezések ideje!

A legrövidebb hónap, ezért gyorsan elszalad és sokszor nem alkalmas a permetezésre az időjárás, amikor időd engedné, mégis be kell szorítani!

Fontos, hogy ne fújjon a szél, hogy kevesebb szer jusson rád. Igaz nem lesz a Plant Guard Oil-tól semmi bajod, mert a napraforgó emulzió egy növény alapú készítmény, de a permetfelületen sokkal jobb helye van, mint a ruhádon. Lényegesen hatásosabb is úgy. ????

Rázva, nem keverve kell használni. Használd a James Bond módszert mielőtt nekifogsz a kijuttatásnak, hogy az emulzió jól összekeveredjen, nehogy csak vizet fújd ki.

Lemosásnál 10 liter vízhez fél litert (0,5 l-t) önts, amit szintén rázz össze, mint bármilyen más permetlevet. Talán ezt egy kicsit alaposabban.

Jogos a kérdés: hogy mosod ki a permetezőből az olajat?

Sehogy. Nem is kell igazából.

Tavaly, amikor a szélesatka miatt permeteztem a juharfát a tél végén, nagyjából 5 litert kevertem be, majd minden másra is használtam a permetezőt utána ahogy szoktam. Csak a nyár elején jutott eszembe, hogy ellenőrizzem a belsejét. Ekkorra már többször permeteztem Humin Garden Sol-al (13.3-as pH), és se híre-se hamva nem volt az olaj csillogásának. 

A konyhakertben a levéltetű ellen lombos állapotban a kisebb, 1 literes permetezőt szoktam használni. Egyszer kimértem rendesen az adagot, azóta pedig rutinból használom úgy, hogy 3 evőkanál ad 20 ml-t éppen.Javaslom, hogy te is mérd egyszer ki a saját mércéddel (mert valószínűleg nem egyforma kanalunk van), és utána már könnyen megy majd az adagolás.

Az olajos permetlét én az év során folyamatosan bekeverve tartottam a kispermetező kannába, így amikor kellett csak előkaptam, összeráztam és gyorsan lefújtam a levéltetveket. Fontos szabály, hogy a virágra ne kerüljön a permetből. Én azt csináltam az uborka esetében, hogy csak arra a levélfonákra fújtam, ahol partit csaptak.

Mivel az uborka folyton termő, 2-3 naponta a szedés során úgyis átnéztem a leveleket is, és gyorsan fújtam is, ahová kellett. És nem csak az uborkát képesek megtámadni, hanem a leandert, a rózsát vagy bármely más dédelgetett növényed is célpont lehet, ezért nem árt időnként átnézni őket.

A tavaszi lemosó permetezés hatékonyan tizedeli meg a kertedben megbújt társaságot, de ne feledd az év során bármikor berepülhetnek a szomszédos területekről is az újabb hódítók.  Ezért állj készen mindig ellenük.

És egy extra jó hír 2023. január végére:

A Plant Guard Oil ára nem emelkedett tavaly óta, sőt amíg a készlet tart biztosan nem lesz áremelés!

Tulajdonképpen spájzolhatsz is belőle, mert 2 év a szavatossága, és egész évben jó hasznát veszed!

Kártevőktől mentes kertet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony