Blog

Miből készül a nitrogén műtrágya ami gyeptrágyaként a kertbe kerül?

MGÉ
MGÉ
2022.11.16 09:16
Miből készül a nitrogén műtrágya ami gyeptrágyaként a kertbe kerül?

❓Hogy kerül az orosz gáz a kertedbe?

Kertészkedni annyit tesz, mint hinni a holnapban.” – nagyon szeretem ezt az Audrey Hepburn idézetet, mert mindig motivációt ad a folytatásra, az új utak keresésére.

Talán elsőre nem triviális az összefüggés a kerted és a világ nagy játszmái között. Ha eddig nem is foglalkoztál vele, most már eléggé érezheted a műtrágya árakon, hogy a gáz nem csak a fűtéshez, hanem ennek az előállításához is szükséges.  

 

No, de ne szaladjunk ennyire előre!

Kezdjünk inkább azzal, miért is lett akkora biznisz a műtrágya előállítás.

A növény életben maradásához, mint bármely más élőlénynek szüksége van oxigénre, szénre, hidrogénre és nitrogénre. Az első három elem a talajból, a vízből és a levegőből könnyen hozzáférhető. A nitrogén viszont keményebb dió, hiába található a légkör 80%-ban meg ez az elem, ebben a formában nem tudják felvenni a növények (kivéve a nitrogénkötő baktériumok).

A talajban a szerves nitrogén nagy része a humuszban található, ami 1–8 % nitrogént tartalmaz. Ha nem pótolnánk a talajok tápanyagtartalmát, a szerves anyag, így a nitrogén mennyisége is folyamatosan csökkenne.

Ezért javaslom a DCM szerves gyeptrágya használatát, ami kettő az egyben erővel bír.


A trágyázás célja a tápanyaghiány megszüntetése és a talaj termékenységének megőrzése.

 

És akkor most kanyarodjunk vissza a nyitó mondathoz, hogy miért nem elég a rezsiszámlákkal matekoznod, ha a gázárakról hallasz.

A gáz ára miatt a nitrogénműtrágya-gyártás is nagy bajban van.

Az egész folyamat alapja a földgáz, aminek mintegy 98%-a metán (CH4). A metánt vízgőz és katalizátor anyagok segítségével 900 °C-on hidrogén és szénmonoxid (3H2+CO) molekulákra bontják. Ez az úgynevezett szintézisgáz, amit utána megtisztítanak.

A következő lépésben a tisztított szintézisgázból, vízből és a levegő nitrogénjéből katalizátor anyagok segítségével ammóniát állítanak elő. Ez az alapvegyülete a különböző nitrogénműtrágyáknak mint ammóniumnitrát, karbamid, vagy a folyékony műtrágya, a salétromsav. 

 

Ez egy drága- és energiaigényes folyamat, amit az alapanyag (a földgáz) brutális drágulása tovább súlyt. Ha másért nem, ezért is érdemes megfontolni, hogy valóban szüksége van-e a kertednek a műtrágyákra?!

 

Aki már régebb óta használja a Humin Garden Plust, jól láthatja a különbséget, hiszen itt nincs ilyen észbontó drágulás. Kiszámítható költségekkel jár vele a kertápolás.

Ráadásul a huminsavaknak köszönhetően nem csak szép zöld lesz a növény, hanem valóban egészségesen fejlődik. Erőt ad a talajnak (pótolja a humuszalkotókat), kondicionál, táplálja a mikrobiom élő flóráját, sőt a lerakódott foszfor és kálium tartalékokat is kelát kötésbe tudja vonni a talajból. Ezzel pedig visszaforgatja őket a tápanyagkörforgásba, felvehetővé teszi a növények számára.

 

Annak, aki nem fűnyesedékkel akarja tömni a zöldhulladékos zsákokat, eddig sem volt szüksége drága nitrogénre. A műtrágyák látványos növekedést serkentő hatása csak kizsarolja a talajt.  Minél több nyesedéket hordasz ki a kertből, annál több mikroelemet kell(ene) pótolni. 

Természetesen nem kívánom, hogy tönkremenjenek a műtrágyagyárak, mert sok család megélhetését biztosítják (mezőgazdaság), de én azért jó oldalát is látom ennek a folyamatnak:

  • nagy mértékben fog csökkenni a talajvízszennyezés!

Bízok benne, hogy ennek hatására sokan fognak kipróbálni bio megoldásokat is, mint a Humin Garden Plus.

Ha még nem próbáltad, ne rettentsen el a koromfeketesége. A hidrolizált aktív hatóanyag nagyon egyszerűen alkalmazható, csak arra kell odafigyelned, hogy a térkőre, házfalra ne szórd rá, mert akár a levegő nedvességtartalmától is képes oldódni, és fekete szurokként elcsúfítani a felületeidet.

Amennyiben a teleltető gyeptrágya kijuttatását drágának tartod, akkor a 8-9 %-os kálium tartalommal rendelkező huminsav granulátum és oldat tökéletes megoldást kínál erre is.

Ha kutyás kerted van, akkor a három napos oldódást(öntözés) vedd figyelembe, mert a tappancsával felhordja a feketeséget mindenhova (terasz, járda). Ebben az esetben célszerűbb az oldatot kipermetezned majd egy kisebb öntözéssel lemosni a talajra.

A Humin Garden Plus használata:

  • tápanyag mellé használva 100m2-re szórj ki 1 kg huminsav granulátumot
  • tápanyag nélkül, duplázd meg a mennyiséget, és a 100 m2-re 2 kg-ot szórj ki.
  • ha permetezed a területet, akkor a Humin Garden Plus-Sol oldalból 10 liter vízhez 0,5 l-t önts (fél liter), és permetezd ki 100m2-re és öntözd meg egy kicsit.

A Humin Garden Plus termékekért kattints ide! 

 

A műtrágyaáraktól független, egészséges kertet kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony