Blog

Mi köze van a szobanövénynek a gyepápoláshoz?

MGÉ
MGÉ
2020.10.07 18:43
Mi köze van a szobanövénynek a gyepápoláshoz?

A folyton virágzó orchidea és a soha nem látott szépségű szobanövények titka nem különbözik sokban a gyepápolástól.

Októberre kicsit alábbhagynak a kerti tennivalók, így van idő arra is, hogy a szobanövényekre koncentrálj.

Hiszen télen is jó érzés zöld vagy virágzó növényekkel körülvenni magunk, egy kicsit feledteti a hideg, zord kinti időjárást. 

De mit is kell tenni a szobanövényekkel?

 

Általában ilyenkor érdemes átültetni őket, eggyel nagyobb cserépbe, felfrissíteni a földjüket.

A benti tartásnak számos kihívása van, többek között a száraz levegő, ami a rossz kondícióban levő növényeket nagyon meg tudja viselni.

A megoldást sokáig én sem tudtam. Sok időm nemigen jutott a fű és kert mellett a szobanövények igényeivel foglalkozni. Ami nem bírta az otthonunk kiképzését az sajnos elhagyta a lakrészt.

Például az orchideát hiába raktam egyik ablakból a másikba, vettem nekik speciális tápokat, csak sínylődött.

Ha régebb óta követsz, tudod, hogy szeretek kísérletezni. Az orchideáimmal is ezt tettem, hiszen nincs vesztenivalóm alapon, Szabó István-ra hallgatva tavaly decemberben gondoltam egyet, és elkezdtem EsstenceOrigo-s vízzel locsolni a levirágzott, visszavágott virágaimat. Láss csodát, 2019 karácsony reggelén kinyílt az első virág. Azóta pedig folyamatosan hozza az újabb virágos ágakat, azaz közel 1 éve állandó virágzásban tudom tartani a növényt.

Pedig csak minden második locsolásnál használok rá kb. 0,5 dl Origo-t (tisztán).

A másik, általánosabb módszert egy kedves ügyfelem ajánlásával írom most neked. Füvesítés után visszajött, és már harmadszor vásárolt egy adag Vivimus talajjavítót, amikor  megkérdeztem miért kell neki ilyen sok, kiderült, hogy ő a szobanövényeket  IS ezzel ülteti át.

Ad hozzá egy kis Humin Garden Plus-Sol és Amalgerollal kezeli, majd ebbe a „felturbózott” ültetőközegbe teszi át a növényeit, AMIKOR AZOK ÁTÜLTETÉSRE kerülnek.

Hajtott a kíváncsiság, hát én is kipróbáltam már az EGYNYÁRI balkonnövényeknél is, és jelentem immáron 2. éve én is csak így ültetem a növényeimet. Ennek köszönhetően egész évben jó kondícióban vannak a kaspós, dézsás, cserepes növényeim.

 

Egy szó, mint száz, engem meggyőzött a módszer. Virágföldek egyike sem tudja ezt a tápanyag szolgáltatást nyújtani.

 

A titok nagyon egyszerű:

Összekeverek 50-50%-ban  egy adag VivimusGazone (gyep felülvetéshez való) talajjavítót, egy adag VivimusUniversal (ültetéshez javasolt) talajjavítóval. Azért javaslom a 2 különböző Vivimus keverését, hogy egy igazán KIVÁLÓ, könnyű ültetőközeget kapj.

Majd szokásos módon átültetem a növényeket, és Humin Garden Plus-Sol és vagy EsstenceOrigo Sprint -s vízzel öntözöm be őket.

10 liter vízhez 1 dl Amalgerol kell, 2,5 dl Humin Garden Plus-Sol, 3dl Esstence.

Mivel az Amalgerolnak elég erős illata van, néhány napig még érdemes kinn hagyni a cserepeket, amíg kiszellőznek, mielőtt bekerülnének a lakásba. Télen az amalgerol illatát nem mindenki szereti zárt térben, ezért ne öntözz vele a lakásban.

Ezt követően 2 hetente, de legalább havonta egyszer érdemes megismételni a Origo-s öntözést, hogy a növényeid számára folyamatos legyen a megfelelő tápanyagellátás.

A Humin Garden Plus-Sol-ról jó, ha tudod, hogy barna színű, nagyon vigyázni kell lakásban való öntözésével, ha ismételni szeretnéd havonta, nehogy megfogjon valamit ha kilöttyen.

 

Próbáld ki Te is és legyenek irigylésre méltó szobai növényeid!

 

Sikeres átültetést kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony