Blog

Mi az, ami nem hiányozhat a nyári gyeptrágyázás mellől?

MGÉ
MGÉ
2023.06.21 20:28
Mi az, ami nem hiányozhat a nyári gyeptrágyázás mellől?

A talajt felmelegítő tavaszi napsugarak szép lassan átfordulnak nyári kánikulát hozó időbe.

 

Mi ugyan ilyenkor el tudunk bújni a hűs épületekbe, fák árnyékába, de a növényeink nem tudnak elhúzódni a nap erős UV sugárzása elől. Egyre hosszabb ideig és nagyobb intenzitásnak vannak kitéve.

Ezért fel kell készíted rá a kerted: építsd fel a védőbástyákat, amivel képesek túlélni a forróságot.  Ennek a legfontosabb kelléke a Kálium.

Nem akarok túlozni, de az elmúlt évek tendenciái alapján úgy gondolom, hogy ezen elem nélkül szinte esélye sincs túlélni a növényeknek egy hőhullámokkal tűzdelt, forró nyarat.

Más esszenciális elemektől eltérően, (mint a nitrogén, foszfor, magnézium, kalcium vagy a kén) a kálium nem épül be a növényi szerves anyagba, ezért kell szinte állandóan pótolni.

Bizonyított tény, hogy a káliummal jól ellátott növények gyökérsejtjei jobban fel tudják venni a vizet a talajból és nem is „lihegik el” felelegesen magukból. Jobban koordinálják a párolgást (káliummal sejtszinten képes a légzőnyílások, azaz a sztómák működésének szabályozására a növényzet.).

A kálium nagyon gyorsan mozog a növényben, ezért is van rendkívül nagy szerepe a hidrolizált huminsav permetezésnek. A Humin Garden Sol oldatban 9%-os koncentrációban van kálium, egészen pontosan kálium-humát formájában.  Könnyen oldódik vízben és ezért kellemes a használata, alig kell kevergetni, azonnal permetezhető.

Hogyan használd?

Az esti órákban mehet nagy koncentrációban a gyepre, hiszen éjszaka sötét van, és nem perzsel a magas 13,3 pH-val rendelkező készítmény. Ilyenkor 10 liter vízhez 2,5 dl koncentrátumot adj, és kb. 200 m2-es területet kezelj le vele. Ez a kezelés mehet rögtön a nyári tápanyagozás után és akár minden héten a nyírt gyepre.

A permetezéssel egyszerre:

  • lombtrágyázunk, és
  • letakarítjuk a levelekről a gombaspórákat

Reggel pedig a maradékot, ami nem szívódott fel, egy bő öntözéssel leöblítjük a talajfelszínre, hogy a vékony filcréteget is átmossuk vele és a megmaradt hatóanyagok a talajba jussanak, ahol hasznosulnak.

A huminsav készítményeket nézd meg a webáruházban!

Egyetlen kezelés, ami egyszerre 4 funkciót lát el:

  • megerősíti a levél felületét, mintha egy UV szűrőt tennél rá (vagy napozókrémet J )
  • megelőzi a gombabetegségeket
  • feltölti a mikroelem raktárakat
  • és még a talajt is kondicionálja!

Ha a kertedben rossz vízgazdálkodású a talaj, akkor épp úgy, mint tavasszal, most is kerüljön ki a huminsav granulátum. Ez segít megkötni a vizet, így a növények jobban el tudják viselni a hőséget.

A nyári felkészülés egyik fontos feladata a vízborítottság mérés, hogy tudd az öntözőrendszerednek hol vannak buktatói. Ehhez a Móricka módszer leírását itt találod.

Nálunk is minap azt mondta férjem, hogy látja szárazságfoltokat fűben késő délután, amikor hazaért a munkából. Javasoltam, hogy ellenőrizze le a szórófejet, lehet, hogy beadta a kulcsot. A próba alatt kiderült, hogy a szórófejek rendben vannak, a vezérlő a ludas. Úgy volt beállítva, hogy 10 percet öntözött, ami esetünkben 3-3,5 ml-t jelent. A gyep pedig ezt már a nyárias időjárásban kevesellte.

Ahogy a legtöbb kertben, úgy a miénkben sem tökéletes az öntözés… de legalább tudjuk róla, hogy melyek a gyenge pontjai és tudunk rajta igazítani, alkalmazkodni hozzá.

Szárazságfoltokat kezeld mindig huminsav beöntözéssel, segít a növénynek gyorsan talpra állni.
10 liter vízbe 3-5 evőkanál Plus granulátum 1 m2 területre vagy 10 liter vízbe 2,5 dl Sol oldat 3 m2 területre kiöntözve.

 

Sikeres nyári felkészítést, és szárazságfoltoktól mentes gyepet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony

 

  1. Ne feledkezz meg az utcára ültetett fáidról sem. A rossz talaj és a vízhiány miatt ők is szenvednek… ha igényt tartasz az árnyékukra, akkor bizony gondoskodnod kell róluk huminsavas beöntözéssel. Tartsd észben, hogy kb. 3 hét kell mire a talajba kijuttatás után a fa képes felszívni, és végig keringetni magában, hogy a huminsav hatás elkezdjen működni.

 

  1. Minden növényt lehet és szabad huminsavval permetezni. Csak, amit nem öntözünk felülről mint a gyepet, azokat jóval kisebb dózissal kell: 10 liter vízbe 20 ml kerüljön. Akár egymagában UV ellen permetezed vagy más lombtrágyákkal, vegyszerekkel együtt is kijuttathatod