Blog

Mennyit kell az örökzöldeket öntözni és tápanyagozni?

MGÉ
MGÉ
2020.04.25 07:17
Mennyit kell az örökzöldeket öntözni és tápanyagozni?

Állandóan visszatérő fejtörő, hogy a tuja, fenyő, örökzöld díszsövények tulajdonképpen mennyi vizet igényelnek. 

Évtizedeken át 2 iskola tartotta magát:

???? az, hogy „megél az a jég hátán is, nem kell neki több mint amit a természet ad” és

???? az, hogy „örökkön örökké babusgatni szükséges ”

Az igazság valahol félúton van. 

Gondolj csak bele: évről évre egyre szárazabb az időjárás, az idei tél és tavasz gyakorlatilag ASZÁLYOS, alig volt égi áldás. Éppen ezért az első iskola növendékei most nagyon meg vannak már szomjazva. Kiszáradás, elesettség jeleit mutatják (szürkés árnyalatú levélzet, indokolatlan lombhullatás). 

Tehát kell öntözni. 

De nem mindegy hogyan. 

Az állandóan locsolgatott, babusgatott örökzöldek épp úgy, ahogy a fű: NEM HÜLYÉK.
Ha mindig van víz a talaj felszínén, esze ágában sincs nyújtózni érte a keményebb, mély rétegekbe. 

A saját történetem ennek a mintája. Anno 12 éve ültettünk az előkertbe egy nagyon szép formás kis fenyőt. Teltek az évek, egyre nagyobb, terebélyesebb lett. Elkezdtük metszeni, formálni, de István mindig nyaggatott, hogy nem lesz jó vége annak a fának ott, épp két méterre fut a szennyvízcső, szét fogja nyomni a gyökerével. 

Évekig ágáltam ellene, hogy kivágjuk, míg tavaly végül beadtam a derekam. Kivágták a fiúk és nekiláttak a gyökeret is kiásni. Ami akkor történt teljesen ledöbbentett. Alig 3 csapással kinn volt a teljes tuskó gyökérrel együtt. Egész egyszerűen nem volt lefelé induló erős támasztógyökere, csak oldal irányban nyújtózott.  Ez annak köszönhető, hogy a fű végett folyamatosan locsolva volt a fa is. 

Ez a szép. nagyra nőtt fenyő maga volt az életveszély. Egy nagyobb vihar, egy kiadós eső és egy delejesebb szélvész könnyűszerrel ki tudta volna fordítani a helyéről, ráborítva épületre, emberre, vagy épp egy autóra. 

Ráadásul, a tavalyi egy ilyen év volt, ezt a jelenséget ősszel újra láttam egy ügyfelünk kertjében is. 

Azaz az állandó babusgatás épp úgy kárára válik a növénynek, mint a mostoha körülmények. 

Jó, de hol az arany középút?

Kövezz meg, de nem tudom megmondani látatlanba. Te kellesz hozzá. Oda kell menned az örökzöldjeidhez és megvizsgálni. 

Ha már legalább 2-3 éve telepítetted és még mindig  a csepegtetővel öntözöl minden nap, azt javaslom, most zárd el, tedd üzemen kívül. Helyette inkább hetente egyszer, vagy kéthetente (időjárástól és növénytől függően) jó alaposan locsold be. Így nem fog hetekig szomjazni, de nem is szokik fel a felszínhez a gyökere. 

Ha nincs csepegtető, de állandóan locsolod, vagy kapja az öntözőrendszertől a vizet, akkor változtass a gyakorlaton. Elég ritkábban locsolni kicsit nagyobb adaggal (a gyepet is egyébként). 

Ahhoz, hogy megtudd, mennyi vízre van szüksége a növénynek, szükséged lesz egy hegyes végű botra. A törzstől 30-40 cm-re szúrd le jó mélyen a talajba (ha kell, söpörd  kicsit el a mulcsot, kavicsot) és nézd meg hol kezd nedves lenni a talaj. 

Minél mélyebben, annál nagyobb adaggal kell locsolnod.  Ezt a módszert használd 2-3 öntözés során, hogy megismerd: nagyjából mennyi vízre van szüksége. 

Hogyan hozd rendbe akár a sanyargatást, akár a túlféltést? 

Első lépés a növények immunrendszerének támogatása. Ezt tedd értékes, magnéziumban gazdag tápanyagokkal. 3 évvel ezelőtt dolgoztam ki az örökzöld rutint a beteges tuják részére. 

Ez az eljárás most is a segítségedre lesz.  

Segít a növénynek erős gyökeret nevelni. 

Ha már nagyra nőtt a növény, vagy sövény (pl. korall berkenye, vagy babérmeggy), és fel van szoktatva vízzel a talajfelszínhez, első lépésként vedd el az állandó öntözést. (Nyáron ezt már nem fogod tudni megtenni a kánikula miatt, tehát ne habozz!)

Ezt követően jól vágd vissza a lombozatát - ha túlméretezett akár a felére is -, hogy ne ketyegjen időzített bombaként a kertben.

Végezd el az örökzöld rutint. Jó alaposan iszapold be a tápanyagokkal a növényeket. 

Ezzel a módszerrel akár néhány szezon alatt vissza tudod szoktatni a gyökereit a mélyebb rétegekbe, és elkezd támasztó gyökereket nevelni.

A szezonban pedig ritkábban kapjon bőséges víz utánpótlást, hogy igenis le kelljen érte nyúlnia a mélybe. 

Figyelj oda a növényeidre, nézd a reakcióikat és mindig az időjárásnak megfelelően locsold és tápláld őket! Így az örökzöldek valóban örökké zöldek lesznek!

Ezeket az örökzöldeket 3 éve ápolja a tulajdonosa az Örökzöld rutinnal, a képek magukért beszélnek:

 

Egészséges szép tujákat, fenyőket és sövényeket kíván:

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony