Blog

Megelőzöd, vagy inkább kezeled a kártevők támadásait?

MGÉ
MGÉ
2023.03.04 18:14
Megelőzöd, vagy inkább kezeled a kártevők támadásait?

???? Nem lehet félvállról venni a kártevők témakörét, mert nincs annál bosszantóbb, mint amikor a szép gyep, amit lelkiismeretesen ápolsz minden előjel nélkül tönkremegy.

A lóbogarak inváziója például egy ilyen eset.

Amikor szembesülsz azzal, hogy a kiszáradt gyep, vagy a konyhakertben kókadozó palánták okozója a lóbogár- mert elrágta a gyökérzetet-, hirtelen felindulásból a vegyszeres kezelés juthat eszedbe. Vannak is jó készítmények a piacon és biztos is, hogy elfogadható az eredményességük. A kérdés inkább az, hogy egy kijuttatással meg van-e oldva örökre a kert feltúrása, növények gyökérkárosítása, vagy ez csupán egyetlen megnyert csata a végeláthatatlan háborúban?

A jól bevált módszer, az Esstence Bug Stop idén már NINCS a webáruház polcán.

A gilisztahumuszból készült Bug Stop egy élő készítmény volt és annak előállításához nagyon sok energia kellett. Ez annyira megemelte a költségeket, hogy a gyártó inkább lemondta, így megszűnt ez a termék.

Így az erre a termékre kidolgozott prevenciós technológiának is „lőttek”.

Persze nem maradtunk vegyszermentes, mikrobiológiai készítmény nélkül. Eddig is volt a Nemastar, de sajnos ez csak egy bizonyos időablakban használható készítmény (kb. április 1- május 10.). Viszont sokszor csak ezután került fókuszba a lóbogár túrás, amikor a koranyári időszakban a gyepkiszáradás megjelent.

Ezért szeretem a prevenciós védekezés technológiáját ajánlani, mert így a meglepetéseket el lehet kerülni vagy erőteljesen mérsékelni őket.

Szerencsére erre is lett megoldás: a Bug Stop helyett van egy másik Bacillus thuringiensis készítményünk, a RadiVita. Igaz, ebben nem élő baktériumok, hanem betokosodott spórák (bioaktív preparátumok) vannak, amik néhány nappal a kijuttatás után kelnek életre.

Ezért cserébe viszont számos más előnye van:

  • Eltarthatósága 1 év, szemben a Bug Stoppal, ami csak 3 hónap volt.
  • Nem probléma a hideg talaj és a nyári kánikula sem a kijuttatás szempontjából, míg a Bug Stop esetében az UV erőssége hátráltató tényező volt.
  • Konyhakertekben a gyökérgubacs fonálféreg okozta kár elkerülésére is kiváló mikrobiológiai megoldás.
  • Egyedüli hátránya, hogy nincs még 1 literes kiszerelésben.

 

Kipróbálom a RadiVitát! 

A gyártó által javasolt mezőgazdasági dózist díszkertek, gyepek, és konyhakertek esetében nem javaslom, mert kicsi területen nagyon rövid idő alatt kell nagy hatékonyságot elérnünk. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha 0,5 l-t öntünk 10 liter vízbe és azt 200 m2-re kipermetezzük, akkor egy egész hadsereget telepítünk a kertbe. Ezt megismételve két hetente, úgy ahogy a Bug Stopnál is tettük, a hatékony kezelés eléri a célját.

Ha ez a kiszerelés nem felel meg neked, akkor marad a NEMASTAR, amiből 1 tasak 100 m2-re elég. Ha ezt a technológiát választod, akkor számolj vele, hogy a készítmény elég barátságtalan áron lesz idén elérhető. Tavaly novemberben már 15.000 Ft körül mozgott 1-1 adag ára.

Ne érts féle, a Nemastar és a Nematop is kiváló készítmény, jómagam is használtam őket előszeretettel, amikor még nem volt Bug Stop. A baj az, hogy ha ismételni kell a kezelést azt már nem annyira szívesen teszi az ember.

Most is azt gondolom, hogy a káliszappanos beöntözés a legjobb megoldás amikor azonnal meg kell állítani a fejlett lóbogár példányok ámokfutását. Ha prevenciót nem használod, akkor nem sikerült megelőzni a kártételt és szükséges lesz a szappanos beöntözésre vegyszer helyett. Rövidesen a Kertfüvesítés webáruházban is elérhető lesz a káliszappan, hogy ne kelljen a gazdaboltokban vadásznod rá. Eláll, nem romlik meg, ezért egyszerre beszerezheted a többi kertápolási alapanyaggal.

Persze nem csak a lóbogár tudja megkeseríteni a kertbarát életét. Rengetegen fordulnak hozzám minden évben a pajor kártétel miatt is. Noha a cserebogár berepülés ellen nem nagyon lehet tenni, együtt kell velük élni, a lárváik ellen annál inkább tudsz és kell is védekezni, hogy minél kevesebben ártsanak a kertedben.

Ha a szomszédod nem védekezik ellenük, biztos lehetsz benne, hogy 3 évente újra és újra előjön a téma, mert át fognak repülni hozzád is. Ugyanígy a lószúnyog, és a babérmeggyeket rágó vincellér lárvák is állandó hadban állnak majd veled… ezekre pedig a folyamatos prevenció a legjobb gyógyír, ami kordában tartja a kártevők szaporodását.

Kártevőmentes kertet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony