Blog

Lóhere a gyepben? Pro és kontra érvek a lóherével kapcsolatban

MGÉ
MGÉ
2023.10.12 07:05
Lóhere a gyepben? Pro és kontra érvek a lóherével kapcsolatban

Egyesek lelkesen vetik, mások eszeveszettül irtják, és van aki jól pofára esik vele…

Ha nem ismered ezt a talajtakaró növényt, bizony jól mellé lehet nyúlni vele. Sokan azt hiszik, hogy a lóherés gyep a kulcsa annak, hogy kevesebb dolguk legyen a kertben, miközben egész évben szép, zöld a gyepfelület. Csakhogy, a lóhere egy évelő, lágyszárú növény, ami a földalatti hajtásrendszerén keresztül terjed. Ezért nem árt tisztában lenni az életciklusával, sajátosságaival. 

Nem arról szól a lóherés gyep, hogy a kertészkedést letudod a teraszon történő limonádé szürcsöléssel…

 

Pro és kontra érv a lóherés gyepekhez

 • mivel a lóhere a levegőből is ki tudja vonni a nitrogént, kevesebb tápanyagra van szüksége a kertnek
 • a gyengébb minőségű talajon is mutatós zöld felületet ad
 • ellenállóbb a betegségek tekintetében, nem kell gombabetegség ellen permetezni
 • puha érzetet ad, üdezöld a színe

 

 • nehéz kordában tartani, mert a földalatti hajtásrendszerén és a talajfelszínen kúszva, a szárából gyökeret eresztve is tud terjeszkedni
 • rövid idő alatt ki tudja szorítani a füvet
 • nektáros virágot hoz (ami vonzza a rovarokat, méheket, vadméheket), ha nincs rendszeresen nyírva (mezítlábas járás, és a kisgyermekek szabad játéka erősen korlátozott)
 • és a legszörnyűbb, hogy a hideg beköszöntével visszahúzódik, és kopárrá válik a terület

 

Hogyan kell ápolni a lóherés gyepet, ha télen-nyáron intenzív zöld felületet szeretnél?

Egyensúlyt kell teremtened. Ez pedig nem egyszerű.

A kutyás kertekbe én is sokszor javaslom, mert a kutyapisire nem érzékeny, könnyen regenerálódik, az intenzív nitrogén belocsolás ellenére is.

A saját kertemben is van olyan rész, ahol lóherés a gyep, bár van ahol a vetés ellenére sem sikerült meghonosítani. ?

 

Íme 3 olyan baki, ami én magam is elkövettem a lóherés gyeppel kapcsolatban:

 1. baki: elbaltázott felülvetés: az első próbálkozásom nekem is csúfos kudarcba torkollott a lóhere vetéssel. A kutyás részt akartam felülvetni, ezért az egyik tavaszi fűnyírás után nemes egyszerűséggel kiszórtam a magot, és a reggeli öntözésre bíztam a kelesztést.

A következő héten munkából hazaérve a férjem és a csapat még gyorsan lenyírta a füvet otthon is, így a kikeletlen magokat szépen összeszedte a gép, és vége is lett a felülvetési tervnek.

A tanulság, hogy a csírázás 7-14 napos ideje alatt szükség van napi 2-3 kelesztő öntözésre, és meg kell várni vele a fűnyírást. A legjobb, ha egy 3-3,5 cm magasságú fűnyírás és a késes gyepszellőztetés után szóród el a magot, hogy legyen ideje a lóherének csírázni a következő fűnyírás előtt.

 1. baki: nem számolsz azzal, hogy felül kell vetni rendszeresen fűmaggal a területet. A vegetációs időszakban kiszorítja a füvet a lóhere, ezért ősszel bizony dúsítani kell az állományt, hogy ne legyen tele télen kopár, sáros foltokkal a kert. (És majd utána a kutya ilyen koszos lábbal ugrál össze benneteket.)
 2. baki: azt hiszed, hogy a lóherés gyep bármit kibír. A vegyes gyep szívósabb ugyan, de nem a végtelenségig. Az egyik csapadékosabb télen a férjem a gépek taposásával az egész kertet képes volt tönkretenni füvestől, lóheréstől…

 

Mire számíts, ha barátságot kötsz a lóherével?

Én kifejezetten szeretem, mert ősgyepszerű kinézetre törekszem a saját kertemben, nem pedig a steril egyöntetűségre. Hiszen vannak az életünkben olyan periódusok (nagyjából februártól novemberig: ), amikor nem a fűápolás az elsődleges elfoglaltságunk…

Éppen ezért a mi gyepünkben is van időnként egy kis gyom, nyáron muhar is akad, a betonszegő mellett újabban a mediterrán eredetű foltos kutyatej is. Gyomlálni nincs időm, gyomirtózni pedig utálok, pedig a madársóska is jócskán el van szemtelenedve már… 

A lóherés vetéssel az volt a célom, hogy tompítsam a gyep esztétikai hibáit, és természetesebb hatást érjek el. Nem akarok mintagyepet, amikor az egész utca merő tarack, csillagpázsit, madársóska és más egyszikű gyom, akkor se, ha én vagyok a füvesasszony. Nekem elég, ha egész évben szép zöld, ápolt kinézetű a kert. Mindig elnevetem magam, amikor a vásárlók azt mondják, hogy ők is ilyen gyepet szeretnének.

 

Hiszen ez a világ legegyszerűbb dolga!

 • legyen jó sűrű a gyeped, amiben nem tud más teret hódítani
 • kapjon elég tápanyagot és vizet a terület
 • a tavaszi és őszi gyepszellőztetésnél ne légy rest mélyen beleengedni a kést a talajba, hogy a kúszó indákat kicsupálja a fűből
 • és vesd rendszeresen felül fűvel, hogy a lóhere ne uralkodjon el az állományban, és akkor télen se lesz kopár a kert.

Mint láthatod, a lóherés kert is valamit valamiért alapon működik. Nem kevesebbet, hanem máshogy kell ápolnod. Olyan kert nincs ezen az éghajlaton, ami csak úgy el van magában.

 

Hova vess lóherés gyepet?

Nyaralók kertjébe, ahol csak nyáron tartózkodtok, ha gyakran tudod nyírni. Vagy otthonra, ha hajlandó vagy erre a máshogy ápolásra.

A vetési időszak tavasszal van, amikor a talaj jó meleg (árilis végén), vagy kora ősszel szeptemberben.Lóheremag hideg talajban nem kel ki.

A Barenbrug törpe fehér lóhere vetési aránya 5-10g/nm vagy 5-10% más, a termékcsaládba tartozó fűmagokkal keverve. Vágásra 3-4 hetesen ajánlott 5-6 cm magasságban.

Akár lóherés kerten gondolkodsz, akár maradsz a hagyományos fűnél, tápanyag kijuttatásra mindig szükség van.

 

Télen is üdén zöldellő gyepfelületet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony