Blog

Kire hallgass a gyepápolás útvesztőjében?

MGÉ
MGÉ
2022.05.12 04:12
Kire hallgass a gyepápolás útvesztőjében?

Tudom, hogy nem vagy könnyű helyzetben. A kertápolás egy örökös kihívásokkal tűzdelt nemes feladat, ahol időről időre tanácsra van szükség. És ilyenkor jön a nagy kérdés:

Kinek higgyél? Merre van a tudás útvesztőjéből a kiút?

15-20 évvel azelőtt az volt baj, hogy nehézkesen jutott el az emberhez az információ, a körülöttünk lévő emberi kapcsolatokra tudtunk elsősorban számítani, ha valamire kerestük a megoldást.

Persze már akkor is voltak újságokban és TV-ben elhelyezett reklámok, a türelmessebeknek könyvek, amiből tanulhatott az ember egyfajta gondolkodást is. 

Mostanság nincs hiány szinte semmiből. Van bőven információ, van hozzá sokféle termék, vannak szakértők és megmondó emberek, akik például jelet adnak a gyepszellőztetés megkezdéséhez...

Minden van.

Sokféle nézet, hit ütközik nap mint nap, mindenki a saját igazát hangoztatja akkor is, ha nincs mögötte tudományos bizonyíték. Vagy van olyan is, amit  félre lehet magyarázni.

 

Éppen ezért nagyon büszke vagyok arra a kiskunfélegyházi fiatal házaspárra, akik tavaly megkerestek nyár végén, az őszi szezon indulása előtt, hogy lezárják a mögöttük álló sok-sok ámokfutást, állandó kapkodást, a tehetetlenség egyre csak tornyosuló, mardosó érzését, ami szép lassan megmérgezte a mindennapjaikat és egyre jobban elvette a kedvüket a füvesítés, kertfenntartás hivatástól.

Kutattak a megoldás iránt, hogyan folytathatják úgy a munkájukat, hogy újra örömmel menjenek ki a megrendelőkhöz. Így jutottak el hozzám, és döntötték el, hogy belevágnak a "más útba”.

Az volt a kérésük, hogy az általuk fenntartott kertekbe látogassak el velük és nézzem meg mit csinálnak jól, és mit nem. Az egész nap arról szólt, hogy kérdésről kérdésre néztük azt, ami elénk tárult.

Visszagondolva tudom, hogy rájuk öntöttem az egész munkásságom tapasztalatát és estére már mindenki elfáradva, de teleírt füzetoldalakkal váltunk el egymástól.

Akkor úgy érzetem, hogy ennyi mindent nem képes befogadni az emberi agy. Csak abban az egyben bíztam, hogy a lényeget képes voltam átadni, hogy az alapokat kell megváltoztatni és a többit majd rá tudják építeni. 

Telt-múlt az idő, mint tudjuk nagyon rövid az őszi kertészkedésre alkalmas periódus (őszi időjárás), egyszer csak jelentkeztek, hogy egy újrafüvesítési területhez vásárolnának néhány terméket és a javasolt módszerrel zárnák az idei évet. 

A télen még egy problémával kerestek, de a múlt hétig nem is hallottam róluk. Eljöttek vásárolni, de most megrakott csomagtartóval távoztak.

Külön örülök neki, hogy többek között 26 vödör Humin Garden Plus is bekerült a csomagtartóba, ami számomra azt jelenti az ősszel és a tél ideje alatt már bizonyított ez a termék.

Jóleső érzéssel és örömteli szívvel hallgattam a beszámolójukat, hogy milyen tapasztaltokra tettek szert. Hogyan fogtak neki a változtatásoknak, mit sikerült eddig ezekből a történésekből megérteni és milyen következeteseket sikerült levonniuk.

Ez a kis vállalkozás kertészkedéssel keresi a mindennapi kenyerét. Fiatalok még sok-sok tapasztalás előtt állnak, de nem akarnak egész életükben, minden nap vegyszerekkel dolgozni (csak akkor, amikor elkerülhetetlen).

Georgina gluténérzékeny, ami jelzi, hogy az emésztésével már nincs minden teljesen rendben. Elmondása szerint évente két alkalommal valamilyen tisztító kúrát is alkalmaznak, mert szerinte bármennyire vigyáznak biztosan éri őket kémia hatás.

Ezen törekvésükkel tökéletesen egyetértek.

Amikor erről beszélgettünk, azonnal eszembe jutott a növényvédős szakember ismerősünk, aki egyszer egy hátborzongató elbeszélésben mesélte el, hogy azok közül a szövetkezeti traktorosok közül, akikkel ő a pályafutását kezdte, már egy sem él. Vagy meg sem érték, vagy a nyugdíjas korba lépve a pihenőidejüket a temetőben kezdték meg, mert akkoriban még a növényvédelem egészen máshogy festett.

Lehet, hogy én sem érem meg azt, hogy a kémiai anyagok visszaszoruljanak a kertészkedésből, habár biztató jeli vannak amióta az EU sorra vonja ki a hatóanyagokat és nagy növényvédőszert gyártó cégek évek óta dollármilliárdokat költenek arra, hogy az alternatív és biológiai megoldásokat teszteljék.

Ezúton szeretném elmondani, hogy mennyire nagyon büszke vagyok rád, kedves olvasóm, hogy te itt vagy velem, köztünk vagy, a változást támogatod, és hiszed ahogyan Dr. Parádi István mondja: az igazság odalent van a talajban.

Útravalónak a kis csapatnak végül a kezébe nyomtam az új terméket a Plant Guard Oil napraforgó olaj emulziót, hogy kísérletezzenek vele, ha már itt van a levéltetű, tripsz, atka szezon.

Erre biztatlak téged is, hogy tarts velem a kísérletben, ha te sem akarsz mindig vegyszerrel megoldani mindent és a tapasztalatodat szívesen átadod a gyerekeinknek.

Plant Guard Oil levéltetű ellen

Sokfelé lehet fordulni az információ útvesztőjében. Én abban hiszek, hogy az vezet ki a napfényre, ha az anyatermészet szavára hallgatunk, mert az már évmilliókkal előttünk felépített egy mérhetetlenül komplex, jól működő ökoszisztémát, ami az ember nélkül is tökéletesen működött. 

 

Sikeres, vegyszermentes kertfenntartást kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony