Blog

Készülődés a gyepszellőztetésre

MGÉ
MGÉ
2023.03.15 06:32
Készülődés a gyepszellőztetésre

???? Készülődjünk a gyepszellőztetésre, mert március 15. után erősödik a felmelegedés,

így a kerti tárolóból is szép sorban előkerülnek a különböző eszközök. Mielőtt azonban nagy sebbel-lobbal belevágsz a tavaszi gyepfelújító munkálatokba azt javaslom, hogy olvasd el az ajánlásom, hogyan és mikor fogj bele a munkába.

 

Azok a kertek, ahol évek óta folyamatos a talajjavítás az idei telet alig vették észre, hiszen a jó kondíció az enyhe időjárásban kitartott. Sokan arról számolnak be, hogy egy-egy novemberben megjelent gombás fertőzés foltjának már nyoma sincs hiszen a koratavaszi napsütés hatására pillanatok alatt képes regenerálódni a fű.

 

Ha nem olyan régen csatlakoztál a közösségünkhöz lehet, hogy az első télen még nem így látod a gyeped állapotát. Viszont biztosíthatlak róla, hogy a kitartó munkád meghozza az eredményt és akár már a 23-24-es télen, de legkésőbb a 24-25-ös fordulón már Te is bezsebelheted ezt a jutalmat.

 

Mit tegyél, ha késő ősszel vagy télen megbetegedett a gyep?

Ezeknél a füves állományoknál semmi szín alatt nem érdemes elkapkodni a megújító gyepszellőztető munkákat. Itt a türelem a legfontosabb hozzávaló, mert meg kell várni az igazi talajfelmelegedést, amikor az időjárás előrejelzés azt jósolja, hogy biztosan itt van a tavasz (azaz, hogy hosszútávon csak jó idő várható, ez akár április elejére is csúszhat).

 

A beteg gyepet a legtisztább teljes egészében lekezelni vegyszerrel (én a Switchet ajánlom). A permetlébe 100 m2-re 10 gr Switch és 2,5 dl huminsav kell.

 

Humin Garden-Sol 13 pH-val rendelkezik. A lúgos huminsav már önmagában is fertőtlenít, a leveleken lévő spórákat pikk-pakk letakarítja. Viszont a levélszövetekbe akkor tud csak felszívódni, ha a levél még él. A már elsárgult, leszáradt növényi részeket csak lemosni képes.

A gyepszellőztetési munkálatok megkezdése előtt bő egy héttel permetezd le a teljes állományt.  Vágd le a füvet 3 cm-es magasságra, így a késes adapter könnyedén eléri a talajt, és nem csak a levélzetet kaszabolja.

Úgy állítsd be a gyepszellőztetőn a mélységet, hogy a penge legalább 0,5 cm-re belevágjon a talajba. Így a munkálat során a felső gyökereket is egy lépésben meg tudod újítani.

Ha készen van az alapos gyepszellőztetés (keresztben és hosszában is átjárva a területet) következhet a DCM Antagon talajjavító kiszórása, illetve a tetejére mehet a Humin Garden granulátum, ami segíti a gyors regenerálódást. 

 

Ha inkább lombtrágyaként permeteznéd a huminsavat, készíts egy emelt dózisú keveréket (10 liter vízbe 1 liter huminsav, 200 m2-re kijuttatva), majd a permetezés után azonnal öblítsd le a levélzetről a tömény huminsavat.

A következő 3 napban reggelente bőségesen locsold a területet, hogy a kiszórt talajjavító és a huminsav oldódása végbe menjen.

 

Mit tegyél, ha jól telelt a gyep?

Nem feltételen kell megvárnod a talaj felmelegedését, de a víz megindítása a kertben elhagyhatatlan, hiszen a tápanyagoknak fel kell táródniuk és ezt nem bízhatod az égi áldásra.

 

A gyepszellőztetés után szüksége van a fűnek a tápanyagra, hogy a regenerálódás, megújulás lendületesen megtörténhessen.

Ha szép üdezöld színt, és lendületes növekedést (és ezzel együtt gyakori fűnyírást) szeretnél, akkor a nitrogén túlsúlyos DCM Vital Greent válaszd vagy a DCM indító tápanyagot, ami megindítja a vegetatív növekedést. Az így keletkező jelentős mennyiségű nyesedéket bátran felhasználhatod a konyhakertben is a talaj- vagy ágyások takarásra. Így nem vész el az értékes tápanyag, és máshol is hasznosul. 

 

(Fontos: a vegyszeres kezelésen átesett állományból származó nyesedéket és a gyepszellőztetés során keletkező mulcsot tilos a konyhakertben felhasználni!)

 

Ha úgy érzed nem vagy biztos a dolgodban, hogy mikor, mit és mivel tegyél, hogy a gyep a lehető leggyorsabban megújuljon, válassz tudásanyagot a mentorprogramok közül! Részletes leírásokkal, számolótáblákkal segítek megtalálni a legjobb stratégiát a szezonindításhoz: 

Mentorprogramok

Sikeres tavaszi megújítást kíván
Molnár Gábor Éva,  a füvesasszony