Blog

Késő őszi füvesítés vagy felülvetés

MGÉ
MGÉ
2022.09.28 10:24
 Késő őszi füvesítés vagy felülvetés

???? A lombhullató fák vetkőzése nem kedvez a fűmagvetésnek, az árnyékos részek formázásának a kertben.

Mivel idén 2022. hamar megindult a lombhullás, most nem tehetsz mást minthogy türelmesen kivárod a végét, és csak utána fogsz neki a magvetésnek.
A fűmag kelése valószínűleg idén már nem fog megtörténni ha a lombhullásra vársz, hacsak nem fordul az idő, és áll be egy hosszabb meleg őszi periódus.


Ettől függetlenül azt javaslom, ha az időjárás engedi a talajmunkákat, készítsd elő és vesd el a fűmagot, mert a késő őszi vetés is jobb lesz, mint a tavaszi. Ennek az az elsődleges oka, hogy tavasszal nem csak a fűmagok, hanem a gyomok is gyorsan erőre kapnak.

Honnan kerül elő a gyommag? 

Gyommag minden talajban van, csak nem egyszerre csíráznak ki. Úgynevezett magnyugalomban várják a számukra kedvező hőmérséklet-, víz-, és fényviszonyokat.

Noha sokan hangoztatják, hogy a fűmagkeverékekben vannak gyommagok is, ez nem igaz. A jó minőségű fűmagok esetében a gyártó rendkívüli körülmények között neveli a magot adó gyepalkotókat, viszont a kerted talajában temérdek behurcolt, szunnyadó és szélfútta gyommag vár a lehetőségre.

Amikor pedig minden összeáll, villámgyorsan növekedésnek indulnak. A magról kelő gyomoknak 4 kelési ciklusa van, ezért fontos a fűmagvetés megfelelő időzítése.

  • 10-12 °C-nál a T1-es kategóriájú, ősszel csírázó gyomnövények megindulnak, és vígan fejlődnek a fagymentes, téli napokon. A nyarat ezek a gyomok átalusszák, majd az őszi füvesítésben a semmiből előkerülnek. Ilyen például az árvacsalán, a veronikafélék, a tyúkhúr, a pásztortáska, a közönséges aggófű, és még  ide tartozik az egynyári perje is.

  • 4-6 °C-nál a T2-es, ősszel és tavasszal csírázó gyomok kelnek életre. Őszi csírázás esetén gond nélkül áttelelhet, mint a szarkaláb vagy a pipacs.

  • 5-10°C között tavasszal a T3-as kategória versenyzői jelennek meg, mint például a vadrepce

  • 18-22°C között a T4-es, nyáron csírázó gyomok jelennek meg. Ilyen a kakaslábfű, a fakómuhar, a zöldmuhar, a parlagfű vagy épp a disznóparé

A késő őszi füvesítés nagy előnye, hogy a tavaszig kikelt fűmag előbb éri el a bokrosodási fázist, (mint a tavaszi vetés) amikor már gyomirtózható az egyszikű és kétszikű gyomok ellen is. Ilyenkor már az őszi vetés nem érzékeny a kémiai szerekkel szemben. 

A másik nagy előnye, hogy tavasszal, amikor nitrogéntúlsúlyos tápanyaggal bőségesen táplálod a gyepet, akkor heti 2-3 fűnyírással rekordidő alatt tudsz szép tömött állományt nevelni. Az így bedúsított állomány nem ad teret a tavasszal és a nyáron kelő gyomoknak.


Ennek köszönhetően sokkal kevesebb gyom tud megerősödni, mint egy tavaszi vetésben.

Igen, az ilyen késő őszi, tél alá vetés rizikós. Viszont a jó hírem, hogy az elmúlt 5 évben nekünk minden ilyen vetésünk sikeres volt. Ezért is bátorítalak, hogy ne add fel, ha lecsúsztál a koraőszi vetésről.

Készítsd elő a talajt most ősszel és várd a megfelelő alkalomra, hogy el tudd szórni a magokat.

Tipp: a tél alá vetés sikeréért igyekezz bedolgozni a talajba, vagy befedni a magokat.

A fűmag tudni fogja mikor a legjobb számára a csírázás és meglepetészszerűen egyszer csak ott fog állni kikelve a területen.

Arra azonban számítani kell, hogy a galambok vagy a rigók szemet vetnek a finom kis magokra és kárt okoznak a vetésben. Ellenük ajánlom a madárriasztó sólymot.

Ez az egyszerű, környezetbarát távoltartó eszköz a mulcsolt kerteket is megvédi. A madarak tudják jól, hogy a mulcstakaró alatt giliszták népes hada serénykedik. Idén én is bevetettem a műsolymot, mert az előkertben egyre több kaparás jelent meg. Ideje volt, hogy korlátozzam a jelenlétüket.

A raktáros kolléga készített egy mutatós fa akasztót a sólyomnak, és bekerült az előkertbe. Azóta a rigók a fűnyesedékkel lefedett leylandi ciprusok alatt kapirgálnak és nem a famulcsozott előkertben.

Kipróbálom én is a műsolymot

Mindenre van megoldás, csak egy kicsit előre kell tervezned. Gondold át a teendőket és bátran készülj fel fűmagokkaltápanyagokkaltalajjavítókkaltalajkondicionálókkal késő őszi vetéshez!

Gyomoktól mentes, sikeres tél alá vetést kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony